Προς συζήτηση αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ

Προς συζήτηση αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Μεταξύ αυτών είναι η επαναθεσμοθέτηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων (Σ.Ι.), όπως ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα της «Κ», και η αλλαγή στον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων. Σήμερα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει συνάντηση με το τριμελές προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων, κατά την οποία θα συζητηθούν τόσο τα θεσμικά ζητήματα όσο και η προετοιμασία για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως δήλωσε χθες (Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3) ότι «είμαστε στη διαδικασία νομοθέτησης σε τρία παράλληλα πεδία· ένα είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη συνάντηση με το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων θα θέσουμε μια σειρά από θέματα, τα οποία για εμάς είναι πολύ σημαντικά και θα βελτιώσουν ουσιωδώς την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το θέμα της διοίκησης». Ως προς τα Σ.Ι., που καταργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός δήλωσε ότι «θεωρούμε πως τα Συμβούλια είχαν θετικά, είχαν και αρνητικά. Σε μερικά ΑΕΙ λειτούργησαν πολύ καλά. Ηρθαν επιφανείς ακαδημαϊκοί από το εξωτερικό και συνέβαλαν καθοριστικά. Αλλά σε άλλα πανεπιστήμια δεν δούλεψαν τόσο καλά. Γι’ αυτό κινούμε έναν διάλογο για τις αρμοδιότητες των Συμβουλίων, ώστε να υπάρξει σωστή ισορροπία μεταξύ της εκλεγμένης διοίκησης του ΑΕΙ και του Συμβουλίου».

Επίσης, πρόσθεσε ότι είναι προς συζήτηση αλλαγές στον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων. Με το ισχύον σύστημα, ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις εκλέγονται από διαφορετικά ψηφοδέλτια. «Συζητάμε το ενιαίο ψηφοδέλτιο, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα προβληματικής διοίκησης, όπως στους δήμους», είπε.

Η κ. Κεραμέως εστίασε και στο γεγονός ότι στον δημόσιο διάλογο για τα ΑΕΙ συζητούνται θέματα που διεθνώς έχουν λυθεί. «Συζητάμε τα αυτονόητα. Οπως αυτονόητο ήταν η κατάργηση του ασύλου ανομίας, αυτονόητο είναι η δυνατότητα τα ΑΕΙ να οργανώνουν ξενόγλωσσα προγράμματα, αυτονόητο είναι τα ΑΕΙ να αξιοποιούν σχήματα ΣΔΙΤ. Η κοινωνία ωριμάζει. Πάρτε για παράδειγμα το άσυλο. Περίπου 80%, ίσως και παραπάνω, της κοινής γνώμης ήταν υπέρ της κατάργησης του ασύλου της ανομίας, ήταν υπέρ της αποκατάστασης του ασύλου στην πραγματική του έννοια. Δηλαδή, να μπορεί κανείς να μιλάει ελεύθερα στο πανεπιστήμιο».

Τέλος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η κ. Κεραμέως ενημέρωσε ότι οι εποπτευόμενοι φορείς του υπ. Παιδείας χρωστούν στη ΔΕΗ 6.333.144,24 ευρώ. Τα μεγαλύτερα χρέη έχουν το ΑΠΘ (2,4 εκατ. ευρώ) και το Παν. Ιωαννίνων (2,3 εκατ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή