Μεταναστευτικό: Μεταβατική λύση η Νέα Καβάλα

Μεταναστευτικό: Μεταβατική λύση η Νέα Καβάλα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eγγυήσεις για τήρηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης και στήριξη του δήμου και των κατοίκων ζητεί ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης, στην περιοχή του οποίου βρίσκεται ο καταυλισμός της Νέας Καβάλας. Χθες το πρωί ολοκληρώθηκε η μεταφορά 1.024 αιτούντων άσυλο από τη Μόρια της Λέσβου στη συγκεκριμένη δομή. Στον καταυλισμό φιλοξενούνταν ήδη επισήμως 1.200 άτομα σε κοντέινερ, ενώ οι νεοαφιχθέντες θα μένουν σε σκηνές που στήθηκαν από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στην περιοχή δεν υπάρχουν δέντρα, άρα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας οι σκηνές βρίσκονται κάτω από τον ήλιο, τονίζουν οι κάτοικοι του διπλανού χωριού, που αριθμεί μόλις 150 άτομα. Στο Πολύκαστρο, που απέχει μόλις 2,5 χλμ. από τον καταυλισμό και έχει πληθυσμό 7.000 άτομα, περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους όσοι διαμένουν στον καταυλισμό, σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες. Η κυβέρνηση έχει πάντως δεσμευθεί ότι οι 1.024 άνθρωποι που μεταφέρθηκαν από τη Μόρια θα παραμείνουν στη Νέα Καβάλα για τρεις εβδομάδες, έως το τέλος του μήνα, οπότε και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ακόμα δύο μόνιμες δομές συνολικής χωρητικότητας 2.000 θέσεων, όπου και θα μεταφερθούν. «Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που χρησιμοποιήθηκαν σκηνές για τη στέγαση των νεοαφιχθέντων», τονίζει ο κ. Σιωνίδης.

«Σηκώνουμε το βάρος του μεταναστευτικού τριάμισι χρόνια χωρίς να έχουμε πάρει ανταποδοτικά, χωρίς να έχουν γίνει έργα που είναι αναγκαία», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος της περιοχής, που για πολλούς μήνες είχε «φιλοξενήσει» επίσης τους χιλιάδες ανθρώπους που παρέμεναν στην Ειδομένη περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα, στις αρχές του 2016. Εκείνη την εποχή, τα απορριμματοφόρα του δήμου έκαναν διπλές βάρδιες, με αποτέλεσμα να καταπονηθούν ιδιαίτερα. Αν και εντός του καταυλισμού η αποκομιδή έχει ανατεθεί σε ιδιώτη εργολάβο, το γεγονός ότι οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο πηγαίνουν στο Πολύκαστρο σημαίνει ότι και το σύστημα αποκομιδής του δήμου επιβαρύνεται.

Ηδη, στον καταυλισμό υπήρχε πρόβλημα υδροδότησης πριν ακόμα την έλευση των ανθρώπων από τη Μόρια, δεδομένου ότι το δίκτυο που έχει προβλεφθεί να εξυπηρετεί ένα χωριό λίγων δεκάδων κατοίκων, αλλά και τις σταβλικές εγκαταστάσεις της περιοχής, δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες τόσο μεγάλου πληθυσμού. «Είναι επίσης αναγκαίο να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας της πόλης με παιδίατρο, που δεν υπάρχει, δεδομένου ότι και όσοι βρίσκονταν εδώ αλλά και όσοι ήρθαν έχουν πολλά παιδιά κάθε ηλικίας», τονίζει ο κ. Σιωνίδης. Ζητεί επίσης εντατικοποίηση των μέτρων αστυνόμευσης.

Με ανακοίνωσή του χθες, ο Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Ελλάδας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ζητεί δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφυγικών ροών σε όλη τη χώρα. «Δεν θα δεχθούμε το 50% των προσφύγων να είναι στα νησιά και το άλλο 50% στην Κεντρική Μακεδονία», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή