Αναζητούνται ενδιαφερόμενοι για νέα ΑΕΙ

Αναζητούνται ενδιαφερόμενοι για νέα ΑΕΙ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης

Απαξιώθηκαν από τους υποψηφίους τα νέα τμήματα που είτε προέκυψαν από την αναβάθμιση τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά είτε είναι εντελώς νέα. Υπήρξαν τμήματα που, στην κυριολεξία, έμειναν στα… αζήτητα –εάν κρίνουμε από τον αριθμό των υποψηφίων που τα είχαν ως πρώτη επιλογή–, ενώ κάποια άλλα τράβηξαν το ενδιαφέρον των υποψηφίων μόνο και μόνο επειδή η έδρα τους βρίσκεται στην Αθήνα, στην Πάτρα ή στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά, το φετινό μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων περιελάμβανε 133 νέα τμήματα, εκ των οποίων τα 105 είναι μετεξέλιξη τμημάτων ΤΕΙ και τα 28 εντελώς νέα.

«Ο νέος πανεπιστημιακός χάρτης δεν εκφράζει τις επιλογές των υποψηφίων με κριτήρια την αριστεία, αλλά με κριτήρια οικονομικά. Εν μια νυκτί, αναβαθμίστηκαν σε πανεπιστημιακά τμήματα των ΤΕΙ, χωρίς προφανώς να αλλάξει κάτι. Αυτό δημιουργεί ανισομέρειες και ανισότητες μεταξύ των ιδρυμάτων», δήλωσε χθες, μιλώντας στην «Κ», η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη. Ηδη στα ΑΕΙ, κυρίως τα κεντρικά, υπάρχει προβληματισμός για τον αριθμό των μετεγγραφών που θα δεχθούν τον Νοέμβριο, αφού αυξήθηκαν σημαντικά τα νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν σε περιφερειακά ΑΕΙ από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Παιδείας, που έκανε ο εκπαιδευτικός – αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης, προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Tα τμήματα που αποτέλεσαν την πρώτη επιλογή λιγότερων από 20 υποψηφίων ήταν 26, με το τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, στο Μεσολόγγι, να αποτελεί την πρώτη προτίμηση μόλις ενός υποψηφίου. Από αυτά τα 26 τμήματα, τα τρία είχαν βάση μεγαλύτερη από 10.000 μόρια και σε άλλα τρία όλοι οι επιτυχόντες είχαν λιγότερα από 10.000 μόρια.

• Μόλις σε 24 τμήματα ο αριθμός των υποψηφίων που τα δήλωσαν ως πρώτη επιλογή ήταν μεγαλύτερος από τις προσφερόμενες θέσεις· κυρίως τα τμήματα αυτά είτε έχουν αντικείμενο καλής ζήτησης στην αγορά εργασίας, είτε ανήκουν σε ΑΕΙ με ισχυρό brand name. Μερικά παραδείγματα είναι τα τμήματα Ψυχολογίας Ιωαννίνων, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών Αθήνας, το Παιδαγωγικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, το Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου στα Ψαχνά, το Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στα Ψαχνά και το Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, επίσης στα Ψαχνά. Από αυτά τα τμήματα, μόνο τέσσερα είχαν βάση κάτω από 10.000 μόρια.

Αναζητούνται ενδιαφερόμενοι για νέα ΑΕΙ-1

Εμειναν στα αζήτητα

«Υπήρξαν πράγματι τμήματα που έμειναν στα αζήτητα, όπως για παράδειγμα το τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης στην Κοζάνη, που διέθετε 288 θέσεις. Αποτέλεσε την πρώτη επιλογή μόλις επτά υποψηφίων, με τον πρώτο να συγκεντρώνει 7.151 μόρια και τον τελευταίο μόλις 4.092 μόρια. Τα νέα τμήματα που ιδρύθηκαν σε αντικατάσταση των τμημάτων ΤΕΙ που καταργήθηκαν, δεν δημιουργήθηκαν με σκοπό να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των υποψηφίων, ούτε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, γι’ αυτό πολλά έμειναν στα αζήτητα. Αντίθετα, δημιουργήθηκαν με κριτήριο τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις σε διάφορες πόλεις και επίσης με μέλημα να είναι φθηνές οι σπουδές, να μην έχουν δηλαδή πολλά εργαστήρια με ακριβό εξοπλισμό. Ετσι, ενώ οι πλέον περιζήτητες σχολές ανήκουν στις Επιστήμες Υγείας, μόνο δύο τμήματα δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα: το Φυσικοθεραπείας Σπάρτης και το Εργοθεραπείας Πτολεμαΐδας. Αντίθετα, δημιουργήθηκαν πολλά οικονομικά, κυρίως, τμήματα με μεγάλο αριθμό εισακτέων και ελάχιστες πρώτες προτιμήσεις. Ετσι, θα συμβεί αυτό που συνέβαινε με τα χαμηλής ζήτησης ΤΕΙ τα προηγούμενα χρόνια: θα εγγραφούν όλοι, λίγοι θα φοιτήσουν και ακόμα λιγότεροι θα αποφοιτήσουν», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Στρατηγάκης.

Τα νέα τμήματα, ευλόγως, θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα ως προς τις μετεγγραφές των πρωτοετών από περιφερειακά τμήματα σε ΑΕΙ μεγάλων πόλεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα έως και πέρυσι δεδομένα, ένας στους οκτώ πρωτοετείς έπαιρνε μετεγγραφή. Φέτος, λογικά, θα είναι αυξημένος ο αριθμός, καθώς πλέον αυξήθηκαν τα πανεπιστημιακά τμήματα της περιφέρειας. Είναι ενδεικτικό ότι στο αντικείμενο της Διοικητικής Επιστήμης, το τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) έως πέρυσι μπορούσε να δεχθεί μετεγγραφές από τρία τμήματα της περιφέρειας, ενώ φέτος θα δεχθεί από οκτώ. Παράλληλα, στο τμήμα Λογιστικής του ίδιου ιδρύματος στην Αθήνα, ο αριθμός αυξήθηκε από δύο σε έξι.