Μικρότερη ταλαιπωρία για σοβαρά ασθενείς

Μικρότερη ταλαιπωρία για σοβαρά ασθενείς

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση του προγράμματος απευθείας διάθεσης ακριβών φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς τη διαδικασία παραλαβής τους από τα φαρμακεία του οργανισμού, προανήγγειλε χθες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του ΕΟΠΥΥ στην Πεύκη, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η απευθείας διάθεση ογκολογικών σκευασμάτων στις κλινικές όπου υποβάλλονται σε θεραπεία οι ασφαλισμένοι είναι το πρώτο μιας σειράς μέτρων που δρομολογεί το υπουργείο, προκειμένου να περιοριστεί η ταλαιπωρία των ασθενών. Ηδη, περίπου 2.000 καρκινοπαθείς είναι οι πρώτοι που έχουν ενταχθεί στο σύστημα αυτό.

Μέχρι τώρα, αφού προγραμμάτιζαν τη χημειοθεραπεία τους σε κάποια κλινική, έπρεπε οι ίδιοι να φροντίσουν να προμηθευτούν το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, διαδικασία που συνεπαγόταν αρκετή ταλαιπωρία και μεγάλη αναμονή. Πλέον, οι ασθενείς προγραμματίζουν τη θεραπεία τους και η κλινική προμηθεύεται τα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ. Στην εκδήλωση αναφέρθηκε ότι οι περίπου 2.000 ασθενείς που εξυπηρετούνται με το νέο σύστημα θα εξουσιοδοτούν τους υπαλλήλους των 21 ιδιωτικών κλινικών της Αττικής που διαθέτουν ογκολογικά τμήματα. Συγκεκριμένα, θα εξουσιοδοτούν τους υπαλλήλους που ορίζει η κάθε κλινική, ώστε αυτοί να παραλαμβάνουν τις θεραπείες από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση για τους ίδιους τους ασθενείς.

Το πρόγραμμα σχεδιάζεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, θα επεκταθεί και σε ασθενείς με άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, Πάρκινσον κ.ά. Στόχος είναι η διάθεση ακριβών φαρμάκων στις ευπαθείς ομάδες ασφαλισμένων να διασφαλιστεί και με άλλους τρόπους, όπως μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων ή με την αποστολή τους κατ’οίκον, με courier.

Αναλύοντας τον προγραμματισμό του ΕΟΠΥΥ για τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, ο πρόεδρος του οργανισμού Β. Πλαγιανάκος ανέφερε ότι πρόκειται να μεταφερθεί σε μεγαλύτερο χώρο επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στου Γκύζη, πίσω από τη μονάδα ημερήσιας νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος». Επέκταση σχεδιάζεται και για τα φαρμακεία που λειτουργούν στην Καλλιθέα και στην Ομόνοια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή