ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Θεσσαλονίκη το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος»

sti-thessaloniki-to-istoriko-antitorpiliko-velos-2336581

Στη Θεσσαλονίκη κατέπλευσε σήμερα το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» του Πολεμικού Ναυτικού. Το πλοίο σύμβολο της αντιδικτατορικής δράσης του Πολεμικού Ναυτικού θα παραμείνει για τρεις μήνες στη Θεσσαλονίκη και θα είναι επισκέψιμο στο κοινό.

sti-thessaloniki-to-istoriko-antitorpiliko-velos0

Καθώς οι μηχανές του έχουν αφαιρεθεί, το «Βέλος» ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου από τη Σαλαμίνα ρυμουλκούμενο από το «Παντοκράτωρ» (προσφορά της κοινοπραξίας Megatugs-Zouros, που πριν δύο χρόνια είχε επίσης αδαπάνως ρυμουλκήσει το θωρηκτό «Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη) και κατέφθασε σήμερα το μεσημέρι στη Νέα Παραλία, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες της βόρειας Ελλάδας να το επισκεφθούν.

sti-thessaloniki-to-istoriko-antitorpiliko-velos2

Το «Βέλος» ναυπηγήθηκε στη Βοστώνη το 1941 και πολέμησε για τις ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το 1959 εκσυγχρονίστηκε και για 32 χρόνια υπηρέτησε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Το 1973, ενώ συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ με κυβερνήτη τον Νικόλαο Παππά, στασίασε και αγκυροβόλησε στην Ιταλία, ως ένδειξη για τη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα, αποκαλύπτοντας στην Ευρώπη την έκταση του κινήματος του ναυτικού.

sti-thessaloniki-to-istoriko-antitorpiliko-velos4