Στη Θεσσαλονίκη το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος»

Στη Θεσσαλονίκη το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος»

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Θεσσαλονίκη κατέπλευσε σήμερα το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» του Πολεμικού Ναυτικού. Το πλοίο σύμβολο της αντιδικτατορικής δράσης του Πολεμικού Ναυτικού θα παραμείνει για τρεις μήνες στη Θεσσαλονίκη και θα είναι επισκέψιμο στο κοινό.

Στη Θεσσαλονίκη το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος»-1

Καθώς οι μηχανές του έχουν αφαιρεθεί, το «Βέλος» ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου από τη Σαλαμίνα ρυμουλκούμενο από το «Παντοκράτωρ» (προσφορά της κοινοπραξίας Megatugs-Zouros, που πριν δύο χρόνια είχε επίσης αδαπάνως ρυμουλκήσει το θωρηκτό «Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη) και κατέφθασε σήμερα το μεσημέρι στη Νέα Παραλία, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες της βόρειας Ελλάδας να το επισκεφθούν.

Στη Θεσσαλονίκη το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος»-2

Το «Βέλος» ναυπηγήθηκε στη Βοστώνη το 1941 και πολέμησε για τις ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το 1959 εκσυγχρονίστηκε και για 32 χρόνια υπηρέτησε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Το 1973, ενώ συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ με κυβερνήτη τον Νικόλαο Παππά, στασίασε και αγκυροβόλησε στην Ιταλία, ως ένδειξη για τη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα, αποκαλύπτοντας στην Ευρώπη την έκταση του κινήματος του ναυτικού.

Στη Θεσσαλονίκη το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος»-3

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή