Ετοιμοι για τo πρώτο κουδούνι

Ετοιμοι για τo πρώτο κουδούνι

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς θα ηχήσει αύριο στα περίπου 13.300 σχολεία και των δύο βαθμίδων στη χώρα με σχεδόν 1,3 εκατομμύριο μαθητές. Το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανοίξουν ομαλά όλα τα σχολεία, παρότι απομένει να γίνουν και άλλες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων.

Οι προσλήψεις αναπληρωτών μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και όχι πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου, αποτελεί μόνιμη στρέβλωση της ελληνικής εκπαίδευσης, αφού δεν μπορούν να καταγραφούν στο σύνολό τους οι ανάγκες πριν ανοίξουν τα σχολεία. Ο αγώνας των αναπληρωτών που έχουν τοποθετηθεί σε σχολεία τουριστικών περιοχών για να βρουν κατοικία έχει ξεκινήσει από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ικανοποίηση

Ειδικότερα, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα βιβλία είναι στα σχολεία ήδη από τον Αύγουστο. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την πρόσληψη 20.558 αναπληρωτών (16.191 για την πρωτοβάθμια και 4.367 για τη δευτεροβάθμια). Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), οι 20.500 προσλήψεις που έγιναν κατά την πρώτη φάση επαρκούν για να καλύψουν τα 2/3 των κενών στα σχολεία. «Οι προσλήψεις αναπληρωτών σαφέστατα ικανοποίησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό το αίτημα της ΔΟΕ και το αυτονόητο, η ύπαρξη εκπαιδευτικών στα σχολεία από την αρχή της σχολικής χρονιάς, φαίνεται και φέτος να επιτυγχάνεται», τόνισε χθες η ΔΟΕ.

Ετοιμοι για τo πρώτο κουδούνι-1

Οπως έχει δηλώσει στην «Κ» η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, για το νέο σχολικό έτος θα γίνουν συνολικά 33.000 προσλήψεις αναπληρωτών.

Βεβαίως, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, η εξεύρεση σπιτιού αποτελεί το πρώτο… στοίχημα για τους αναπληρωτές που τοποθετήθηκαν σε τουριστικές περιοχές, και κυρίως σε νησιά, όπου οι κάτοικοι κρατούν τα καταλύματα για τους τουρίστες και τα απελευθερώνουν μετά την ολοκλήρωση της τουριστικής σεζόν. Το βάρος της συνδρομής στους εκπαιδευτικούς πέφτει στις τοπικές κοινωνίες, και δη στις δημοτικές αρχές, οι οποίες ωστόσο συνήθως αδυνατούν να δώσουν λύση. Πέρυσι είδαμε εκπαιδευτικούς ακόμα και να στήνουν σκηνές ή να διανυκτερεύουν στην παραλία τις πρώτες ημέρες μέχρι να βρουν μια προσωρινή λύση εγκατάστασης. «Δυστυχώς δεν έχουν χτιστεί ξενώνες για τη στέγαση των εκπαιδευτικών, παρότι το ζήτημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Επίσης, το πρόβλημα είναι γενικό, ωστόσο εύλογα είναι εντονότερο στις τουριστικές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες και η Κρήτη», ανέφερε χθες στην «Κ» το μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ Αχιλλέας Ζορμπάς. Ηδη υπάρχουν σχετικές αναφορές από εκπαιδευτικούς προς τις ομοσπονδίες.

Τα προβλήματα

Τέλος, σε σχολικά κτίρια του Αιγάλεω έχουν καταγραφεί προβλήματα μετά τον πρόσφατο σεισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Οι γονείς είναι ανάστατοι, ενώ η δημοτική αρχή αναζητεί αίθουσες σε άλλα δημόσια κτίρια εκπαιδευτικών φορέων, ώστε να αποφευχθεί η συστέγαση και η διπλοβάρδια (πρωί – απόγευμα) των σχολείων.

Η κ. Κεραμέως θα τελέσει αύριο τον αγιασμό σε σχολεία της Λέρου και της Καλύμνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή