Μικρή εμπιστοσύνη σε ΗΠΑ, Ε.Ε. – Πώς απαντούν οι Ελληνες σε έρευνα της YouGov

Μικρή εμπιστοσύνη σε ΗΠΑ, Ε.Ε. – Πώς απαντούν οι Ελληνες σε έρευνα της YouGov

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία πιο ανεξάρτητη Ευρώπη, ικανή να υψώσει το ανάστημά της ακόμα και απέναντι στις ΗΠΑ, θέλουν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μεγάλης έρευνας της εταιρείας YouGov για λογαριασμό της δεξαμενής σκέψης European Council on Foreign Relations. Από την έρευνα, με 60.000 συμμετέχοντες σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, προκύπτει η επιθυμία των Ευρωπαίων για μία ισχυρή Ε.Ε., με κοινή, συνεκτική εξωτερική πολιτική.

Στο ερώτημα περί επιλογής στρατοπέδου σε περίπτωση σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων σε όλες τις χώρες τάσσεται υπέρ της ουδετερότητας. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις 5% των Ευρωπαίων και 7% των Ελλήνων εμπιστεύονται τον Ντόναλντ Τραμπ ως σύμμαχο. Η Ελλάδα είναι μία από μόνο τρεις χώρες (μαζί με την Αυστρία και τη Σλοβακία) όπου το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι πρέπει να συνταχθούμε με τη Ρωσία είναι μεγαλύτερο από αυτό των υποστηρικτών της συστράτευσης με τις ΗΠΑ (7% έναντι 5%). Είμαστε επίσης η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό θιασωτών της ουδετερότητας, τόσο σε περίπτωση αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα.

Ολες οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα εμπιστεύονται την Ε.Ε. περισσότερο από τις ΗΠΑ. Η ψαλίδα είναι μικρότερη στην Ελλάδα από οπουδήποτε αλλού. Στη χώρα μας επίσης καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό απόρριψης και των δύο επιλογών (58%).

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα για την αντίληψη του κινεζικού οικονομικού κινδύνου. Λιγότερο από το 10% των Ισπανών, των Ιταλών και των Γάλλων πιστεύει ότι οι οικονομίες τους είναι θωρακισμένες απέναντι στην αναδυόμενη ασιατική υπερδύναμη. Το 34% των Ισπανών και των Ιταλών και το 39% των Γάλλων επιθυμούν να επέμβει η Ε.Ε. για να τους υπερασπιστεί· αντίθετα το 43% των Ελλήνων, που επίσης νιώθουν εκτεθειμένοι (μόλις ένας στους δέκα θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη απέναντι στον κινεζικό ανταγωνισμό), θεωρεί ότι ο αρμόδιος φορέας επέμβασης είναι η εθνική κυβέρνηση. Σε καμία άλλη από τις 14 χώρες δεν περιμένουν οι πολίτες πολλά από το εγχώριο πολιτικό σύστημα στο μέτωπο αυτό.

Ο σκεπτικισμός των Ελλήνων απέναντι στην Ε.Ε. φαίνεται και στο ερώτημα για το ποιος εκπροσωπεί καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα στο διεθνές εμπόριο. Το 26% των Ελλήνων πιστεύει ότι ούτε η Ε.Ε. ούτε η εθνική τους κυβέρνηση τους εκπροσωπεί επαρκώς. Σε καμία άλλη χώρα το ποσοστό αυτό δεν ξεπέρασε το 20%. Συγκεκριμένα για τον ρόλο της Ε.Ε., οι μόνοι με χαμηλότερες προσδοκίες από τους Ελληνες είναι οι Τσέχοι.

Κυρώσεις στη Ρωσία

Τα ευρήματα σχετικά με τη στάση διαφορετικών χωρών απέναντι στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία αναδεικνύουν κι αυτά την ελληνική ιδιαιτερότητα – αλλά και τη δυσκολία της επίτευξης πανευρωπαϊκής συναίνεσης στην εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα είναι η χώρα με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι οι κυρώσεις είναι ανεπαρκώς αυστηρές (22% έναντι 55% στην Πολωνία και 46% στη Σουηδία) και το τρίτο υψηλότερο ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι είναι υπερβολικά αυστηρές (μετά την Αυστρία και τη Σλοβακία). Το ερώτημα αυτό τέθηκε και για συγκεκριμένα κόμματα – 14 τον αριθμό, ένα για κάθε χώρα που συμμετείχε στην έρευνα. Μεταξύ αυτών, το 29% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θεωρεί ότι οι κυρώσεις είναι ανεπαρκείς (το αντίστοιχο ποσοστό του αδελφού γερμανικού CDU/CSU, όπως και των Ισπανών Σοσιαλιστών, είναι 42%). Το 24% των Νεοδημοκρατών θεωρεί ότι οι κυρώσεις είναι υπερβολικά αυστηρές (μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφουν το σλοβακικό SMER, η Λέγκα του Μ. Σαλβίνι, το επίσης ακροδεξιό αυστριακό OVP και το τσεχικό ΑΝΟ).

Η Ελλάδα είναι πρώτη στο ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι πρέπει στην επόμενη δεκαετία να γίνουν μέλη της Ε.Ε. όλα τα κράτη των Δ. Βαλκανίων (46%). Αντίθετα, το 46% των Γερμανών και το 42% των Γάλλων πιστεύουν ότι δεν πρέπει καμία από τις χώρες αυτές να ενταχθεί στο εγγύς μέλλον.

Τέλος, το 70% των Ελλήνων θεωρεί ότι η Ευρώπη δεν έχει κάνει αρκετά για να τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία (το μεγαλύτερο σχετικό ποσοστό). Οι πιο ικανοποιημένοι με τον εαυτό τους στο σχετικό ερώτημα είναι οι Ολλανδοί, 42% των οποίων πιστεύουν ότι οι ευρωπαϊκές αρχές έκαναν αυτό που μπορούσαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή