Υπόθεση Novartis: Κατονόμασε Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο ο Αντ. Σαμαράς

Υπόθεση Novartis: Κατονόμασε Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο ο Αντ. Σαμαράς

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοταχώς προς τη Βουλή βαίνει η δικογραφία για τη γενικευμένη έρευνα που διενεργεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αφορά τις καταγγελίες πολιτικών και δικαστικών περί σκευωρίας και πολιτικοδικαστικού σκανδάλου στην υπόθεση της Novartis, μετά και τη χθεσινή κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ εκείνων που ο ίδιος καταγγέλλει ως σκευωρούς. Οπως ο ίδιος δήλωσε, κατονόμασε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρή τόσο τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο όσο και τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση μετά το τέλος της κατάθεσής του, «αν αποκάλυψε ποιος είναι ο “Ρασπούτιν”», ο κ. Σαμαράς απάντησε «τον έχω αποκαλύψει από καιρό και προφανώς το ίδιο έκανα και σήμερα», δηλώνοντας πως αναφέρεται στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για τον οποίο είχε εξαρχής υποβάλει μήνυση θεωρώντας τον υπεύθυνο για παρασκηνιακές κινήσεις στις έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς, με αποτέλεσμα να ενοχοποιηθούν πολιτικοί με τη βαριά κατηγορία της δωροληψίας, χωρίς έως τώρα να έχουν προκύψει στοιχεία που να στοιχειοθετούν την κατηγορία.

Ο κ. Σαμαράς, που κατέθεσε υπόμνημα 32 σελίδων, πέραν των πολιτικών, έστρεψε τα πυρά του και προς τους αρμόδιους εισαγγελείς αλλά και τους λεγόμενους προστατευόμενους μάρτυρες, οι οποίοι με τις καταθέσεις τους είχαν εμπλέξει τα πολιτικά πρόσωπα.

Η υπόθεση για τη Novartis, που τώρα πλέον ερευνάται ως σκάνδαλο εκ του αντιστρόφου, δηλαδή αν ήταν σκάνδαλο η διαχείριση των ερευνών και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό, έχει οδηγήσει σε αρχειοθέτηση τη δικογραφία για τους επτά από τους δέκα πολιτικούς, ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχει κληθεί σε κατάθεση ο κατονομασθείς ως εγκέφαλος των πολιτικών δωροδοκιών, άλλοτε πανίσχυρος άνδρας της Novartis Kων. Φρουζής.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς, που ελέγχεται πλέον για σειρά λανθασμένων χειρισμών και στην οποία αποδίδονται ευθύνες για τη διαχείριση των ερευνών, κρατάει ακόμη ανοικτή την υπόθεση, τόσο για τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη όσο και για τον επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ έχει ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο, χωρίς ωστόσο, όπως προκύπτει από πληροφορίες που υπάρχουν από δικαστικές πηγές, να έχουν υπάρξει εις βάρος του νεότερα στοιχεία από εκείνα που είχαν φθάσει στη Βουλή, όταν ζητήθηκε η άδεια να κληθεί για να εξεταστεί ως ύποπτος.

Πάντως, οι έρευνες της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σήμερα αναμένεται να εξεταστεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος –η υπόθεση γι’ αυτόν μπήκε στο αρχείο από τις πρώτες– ενώ για αύριο έχει κληθεί σε κατάθεση ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, που έχει καταγγείλει πολιτικές παρεμβάσεις και παραβάσεις των αρμόδιων εισαγγελέων κατά την έρευνα.

Πέραν του κ. Αγγελή, δεν αποκλείεται να κληθεί σε κατάθεση και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου που είχε επίσης καταγγείλει –παραιτούμενη– πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της, μιλώντας για πρώτη φορά για τον λεγόμενο «Ρασπούτιν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή