Εναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Εναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη καλύτερη αναλογία εκπαιδευτικών – μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την Eurostat χθες, ημέρα έναρξης του σχολικού έτους στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, σε έναν εκπαιδευτικό στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αναλογούν λίγο περισσότεροι από εννέα μαθητές. Στην καλύτερη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο, με αναλογία 1 προς 9. Η ευρωπαϊκή μέση αναλογία είναι 14,7 μαθητές, ενώ τη μεγαλύτερη αναλογία έχει η Γαλλία (19,6 μαθητές για έναν εκπαιδευτικό). Στα νηπιαγωγεία και δημοτικά της Ελλάδας φοιτούν περίπου 645.000 μαθητές, οι οποίοι μαζί με τους περίπου 550.000 μαθητές γυμνασίου και λυκείου πέρασαν χθες το κατώφλι του σχολείου για τη νέα σχολική χρονιά. Για τον αγιασμό η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισκέφθηκε σχολεία της Λέρου και της Καλύμνου, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος τέλεσε αγιασμό στο 39ο και το 141ο Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας.

Βεβαίως, όπως κάθε χρόνο, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ζητούν να γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών άμεσα, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία. Τέλος, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, μετά την απόφαση της ΕΛΜΕ Πειραιά, έκανε λόγο για «πρωτοφανείς ενέργειες του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, ο οποίος αρνείται στους συναδέλφους αναπληρωτές τη δυνατότητα να επιλέξουν σχολείο βάσει των πραγματικών κενών που υπάρχουν. Κρύβει τα πραγματικά κενά που υπάρχουν στα σχολεία του Πειραιά και απαιτεί οι τοποθετήσεις να γίνονται όπου εκείνος κρίνει! Είναι απαράδεκτο ότι ο διευθυντής απείλησε συναδέλφους πως, αν δεν λάβουν το έγγραφο τοποθέτησής τους με βάση τις παραπάνω αδιαφανείς διαδικασίες τοποθέτησης, “θα προχωρήσει στην απόλυσή τους και στην πρόσληψη άλλων αναπληρωτών από τη Β΄ φάση”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή