Οι Ελληνες παραμελούν την υγιεινή του στόματος

Οι Ελληνες παραμελούν την υγιεινή του στόματος

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να είναι απλοί οι κανόνες στοματικής υγιεινής, όμως η υιοθέτησή τους είναι μία μάλλον δύσκολη υπόθεση για τους κατοίκους της χώρας μας. Και παρά το γεγονός ότι η εμφάνιση τερηδόνας παρουσιάζει στη χώρα μας πτωτική τάση την τελευταία δεκαετία το 40% των Ελλήνων πλένει τα δόντια του σπάνια, ενώ μόνο το 15% επισκέπτεται τακτικά τον οδοντίατρο.

Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) σε συνεργασία με την Colgate αποφάσισε να προβεί σε 3ετές Πρόγραμμα Προαγωγής και Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΟ κ. Χρίστος Καραπάνος σε χθεσινή συνέντευξη τύπου όπου και ανακοινώθηκε η έναρξη του προγράμματος «πρωταρχικός στόχος είναι να διατυπωθεί τεκμηριωμένα και ολοκληρωμένα μία πρόταση, πάνω στην οποία θα στηριχθεί η χάραξη πολιτικής για τη στοματική υγεία του τόπου».

Σεμινάρια ανά νομό

Η πολιτική αυτή θα αφορά και την καθιέρωση ενός μόνιμου προγράμματος δράσης σε κάθε νομό της χώρας που σαν βασική του επιδίωξη θα έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων ηλικιακών ομάδων. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίπολη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, Κοζάνη, Ηράκλειο, Ξάνθη και Χίο, ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για οδοντιάτρους. Παράλληλα θα οργανωθούν ομιλίες και συζητήσεις για τον παιδικό και ενήλικο πληθυσμό.

Ο κ. Καραπάνος επισήμανε την ανάγκη καταγραφής της στοματικής υγείας του πληθυσμού, καθώς μέχρι τα στοιχεία διαφόρων επιδημιολογικών μελετών που έχουν γίνει είναι αποσπασματικά και αφορούν συγκεκριμένες περιοχές και όχι το σύνολο της επικράτειας. Και γι’ αυτό το λόγο θα διεξαχθεί εθνική μελέτη σε 14 αστικές και 8 αγροτικές περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξετασθούν 5.500 ατόμα ηλικίας 5 έως 74 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή