Ελλείψεις γιατρών και χρέη στο ΕΣΥ

Ελλείψεις γιατρών και χρέη στο ΕΣΥ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημόσια νοσοκομεία που με δυσκολία βγάζουν προγράμματα εφημεριών λόγω έλλειψης γιατρών, με εξοπλισμό που μένει αναξιοποίητος και με χρέη προς ιδιώτες, η νομιμότητα των οποίων σε κάποιες περιπτώσεις ελέγχεται.

Αυτή την απογοητευτική εικόνα κατέγραψε η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία προχώρησε σε «χαρτογράφηση» του ΕΣΥ με σκοπό να δρομολογήσει παρεμβάσεις, η ανακοίνωση των οποίων θα γίνει το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης και οι γενικοί γραμματείς Γιάννης Κωτσιόπουλος και Παν. Πρεζεράκος, τέσσερα στα δέκα νοσοκομεία δεν μπορούν να καταρτίσουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών λόγω έλλειψης γιατρών, οκτώ στα δέκα έχουν μη επαρκή στελέχωση των κλινικών του παθολογικού τομέα και εννέα στα δέκα νοσοκομεία μη επαρκή στελέχωση του χειρουργικού ή/και εργαστηριακού τομέα. Ενα στα δύο νοσοκομεία δεν διαθέτει σύστημα διαλογής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), ενώ τρία στα τέσσερα δεν έχουν σύστημα καταγραφής του χρόνου αναμονής των πολιτών στο ΤΕΠ. Τα μισά νοσοκομεία ΕΣΥ δεν τηρούν ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς και ένα στα δύο αναφέρουν ότι διαθέτουν βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας.

Το διάστημα 2015-2019 αποχώρησαν 8.577 άτομα από το προσωπικό ΕΣΥ (μόνιμο και αορίστου χρόνου) και προσλήφθηκαν 7.205, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για υλοποίηση 10.000 έξτρα προσλήψεων μονίμων στον χώρο της Υγείας. Το ίδιο διάστημα, τα νοσοκομεία δαπάνησαν 335 εκατομμύρια ευρώ για αμοιβές επικουρικού προσωπικού.

Για το 2018, 85 από τα 118 νοσοκομεία ΕΣΥ δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό. Τα χρέη των νοσοκομείων ανέρχονταν τον Ιούνιο 2019 σε 860 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 450 εκατομμύρια ευρώ είναι ληξιπρόθεσμα. Επιπροσθέτως, από τα οικονομικά στοιχεία που έδωσαν τα νοσοκομεία προέκυψαν το τελευταίο διάστημα εκκρεμότητες 130-150 εκατομμυρίων ευρώ που, όπως ανέφερε ο υπουργός,«είναι προς διερεύνηση». Ο κ. Κικίλιας έκανε ειδική αναφορά για την ελλιπή και άνιση γεωγραφικά ανάπτυξη των Τοπικών Ομάδων Υγείας, ενώ σχολιάζοντας την κατάσταση στο ΕΚΑΒ ανέφερε ότι κάθε μέρα κυκλοφορούν 70 λιγότερα ασθενοφόρα από όσα θα έπρεπε και είναι ενδεικτικό ότι στην Αττική τον Αύγουστο έβγαιναν το βράδυ 36 ασθενοφόρα, έναντι 110 που χρειάζονταν.

«Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός το μόνο που είχε να παρουσιάσει είναι μια έκθεση δυσκολιών, προβλημάτων και διαχρονικών ανεπαρκειών του ΕΣΥ. Κανένα σχέδιο, καμία συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη πολιτική, καμία ιδέα για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα όντως σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν ακόμη», σχολίασε ο τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή