Ούτε ένα έργο για τους Ολυμπιακούς δεν έχει ολοκληρωθεί

Ούτε ένα έργο για τους Ολυμπιακούς δεν έχει ολοκληρωθεί

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα και πλέον χρόνια πέρασαν από το απόγευμα της 9ης Σεπτεμβρίου του 1997, όταν ακούστηκε από το στόμα του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ το «η πόλη είναι η Αθήνα», που γέμισε χαρά όλους τους Ελληνες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεφαν στον γενέθλιο τόπο ύστερα από 108 χρόνια. Μια τετραετία πέρασε από τότε και σε πρακτικό επίπεδο, πέραν των καθησυχαστικών δηλώσεων, ούτε ένα έργο προετοιμασίας των Ολυμπιακών δεν έχει ολοκληρωθεί. Μια χαμένη τετραετία που μας οδηγεί πλέον σε συνολικές εκπτώσεις. Από μόνιμες εγκαταστάσεις και προαγωγή του αθλητισμού σε προκάτ λυόμενα, από βελτίωση του οδικού δικτύου και νέους δρόμους σε προσωρινές μονοδρομήσεις, και από συνολική βελτίωση των υποδομών σε αναζήτηση εναλλακτικών… Σήμερα, 1.027 ημέρες πριν από τους Αγώνες, πολλά από τα αθλητικά έργα, εγκαταστάσεις υποδομής και αθλητικά στάδια βρίσκονται στο έσχατο όριο του χρονοδιαγράμματός τους. Συγκεκριμένα:

ΤΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ: Από τα δυσκολότερα προγράμματα της διοργάνωσης, αυτό των μεταφορών, που αφορά τις συγκοινωνιακές συνδέσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων. Συνδέσεις που θα γίνονταν μέσω ενός ολυμπιακού δακτυλίου, ο οποίος όπως πρόσφατα διαπιστώθηκε δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Ειδικότερα, ο Δυτικός Κλάδος που περιλαμβάνει τη σύνδεση με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) έχει παραμείνει στις μελέτες και είναι αμφίβολο εάν υπάρχει χρόνος να ετοιμαστεί έως το καλοκαίρι των Αγώνων.

Με ενστάσεις των κατοίκων της περιοχής θα μπλοκαριστούν όπως φαίνεται οι τρεις κόμβοι της λεωφόρου Κηφισίας που είχαν ανακοινωθεί και βρίσκονται στον Ανατολικό Κλάδο του δακτυλίου, ενώ στις ελληνικές καλένδες παραπέμπονται, σύμφωνα με τις ενδείξεις, και οι βελτιώσεις του Νότιου Κλάδου του δακτυλίου που αφορούν τμήμα της Λ. Ποσειδώνος έως το Δέλτα του Φαλήρου.

Σημαντικές καθυστερήσεις έχουν σημειωθεί και στα οδικά έργα που αφορούν τη βελτίωση των προσβάσεων προς το ΟΑΚΑ -τον κύριο πόλο αθλητικών εκδηλώσεων- και τα Κέντρα Αναμεταδόσεων και Τύπου.

Πάντως, στην τελευταία επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, τόσο ο κ. Ρογκ όσο και ο νέος πρόεδρος της Συντονιστικής, Ν. Οσβαλντ, ζήτησαν εναλλακτικές λύσεις για τις προσβάσεις προς το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ.

ΤΑ ΠΡΩΗΝ «ΟΡΦΑΝΑ» ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ: Αν εξαιρέσουμε το Κωπηλατοδρόμιο στον Σχινιά, που προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό, καθυστερήσεις παρατηρούνται στο Ιστιοπλοϊκό Κέντρο του Αγίου Κοσμά, στο Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο του Φαληρικού Ορμου και στο Ολυμπιακό Κέντρο Κανό Σλάλομ, που έχει μεταφερθεί από τον Μαραθώνα στο Ελληνικό.

Ειδικότερα, το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο του Αγίου Κοσμά ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει το τελευταίο τετράμηνο του έτους. Μετά πολλών βασάνων, νομικών αντιπαραθέσεων με το νυχτερινό κέντρο που λειτουργούσε εκεί, ξεκίνησαν οι πρόδρομες εργασίες. Παρά τις καθυστερήσεις βέβαια δεν έχει ακόμη αλλάξει ο χρόνος παράδοσης του έργου, που είναι για τον Ιανουάριο του 2004.

Το Πολυδύναμο του Φαληρικού Ορμου (που θα φιλοξενήσει την πυγμαχία, το taekwondo, τη χειροσφαίριση και το beach volley) ανακοινώθηκε πριν από ενάμισι έτος και συνδέθηκε με ένα πρόγραμμα ανάπλασης της περιοχής. Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα που είχε δύο φάσεις: την προολυμπιακή και τη μεταολυμπιακή. Η μέχρι τώρα πορεία του έργου δείχνει ότι τα υποσχόμενα για την προολυμπιακή περίοδο, χώροι ανάπλασης, ψυχαγωγίας κτλ., μετατίθενται για μετά τους Αγώνες, ενώ οι δύο από τις τέσσερις εγκαταστάσεις που έχουν χωροθετηθεί στο Πολυδύναμο Κέντρο του Φαλήρου θα γίνουν με πρόχειρες κατασκευές και με λιγότερες θέσεις για τους θεατές.

ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡ-ΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Το μεγαλύτερο ολυμπιακό έργο που ξεκίνησε με μία από τις χαμηλότερες εκπτώσεις που έχει δοθεί σε κατασκευαστικό έργο, για να προχωρήσει έπειτα από έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των αναδόχων του έργου και του υπουργείου Εργασίας, που το χρηματοδοτεί. Αν και το κατασκευαστικό μέρος βρίσκεται εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων στην παρούσα φάση, επανειλημμένως οι κατασκευαστές του έργου ζητούν αλλαγές στους επιμέρους προϋπολογισμούς.

Παράλληλα, η «Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.», εταιρεία του ΟΕΚ που διαχειρίζεται την κατασκευή, έχει από τον περασμένο Μάιο σε εκκρεμότητα το τι θα γίνει με τη Διεθνή Ζώνη του χωριού. Μέχρι σήμερα δεν έχουν οριστεί ούτε τρόπος που θα δοθεί το έργο ούτε προϋπολογισμός ούτε φορέας χρηματοδότησης. Από την άλλη μεριά, οι ανάδοχοι του έργου ζητούν πολλάκις αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας και χρησιμοποίηση αλλοδαπού προσωπικού για να προλάβουν τους χρόνους παράδοσης. Αίτημα που θα προβάλλει όλο και πιο πιεστικά όσο περνούν οι μήνες και πιέζουν οι προθεσμίες.

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΥΠΟΥ: Χωριά επί χάρτου παραμένουν για οκτάμηνο οι χώροι όπου θα φιλοξενήσουν τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Στη ΔΟΕ παρουσιάζονται κάθε φορά και διαφορετικοί χώροι, από στρατόπεδα μέχρι κατασκηνώσεις και φοιτητικές εστίες, ενώ η μόνη πρόοδος που έχει γίνει είναι η ένταξη των εν δυνάμει δημοσιογραφικών χώριων στο ολυμπιακό νομοσχέδιο. Βεβαίως, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό, αλλά το θέμα που έχει τεθεί τέσσερις φορές στην ατζέντα της διυπουργικής προς επίλυση, μετατίθεται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: Είναι ίσως το «στοιχειωμένο» έργο της Ολυμπιάδας. Ξεκίνησε με πολιτική πρόθεση το έργο να γίνει με αυτοχρηματοδότηση, οι υποψήφιοι μνηστήρες διαφώνησαν στο περιεχόμενο του διαγωνισμού και τότε αποφασίστηκε αλλαγή πλεύσης. Ετσι, ο δημόσιος ολυμπιακός προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε με 65 τουλάχιστον δισεκατομμύρια δραχμές, προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός, οι κάτοικοι της περιοχής όπου θα γίνει το έργο στο Μαρκόπουλο αντιδρούν και οι υποψήφιοι ανάδοχοι δίνουν αρνητική έκπτωση. Δηλαδή, στην ουσία, πριν από την έναρξη του έργου ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού και κανένα από τα υποβληθέντα χρονοδιαγράμματα στη ΔΟΕ για το έργο αυτό δεν μπορεί να τηρηθεί.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ο ολυμπιακός πόλος του Ελληνικού έχει συγκεντρωμένες τις περισσότερες νέες κατασκευές. Πρόκειται για πέντε γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους προκριματικούς και τελικούς αγώνες των baseball, softball και hockey. Στα υπάρχοντα υπόστεγα της Ολυμπιακής Αεροπορίας θα φιλοξενηθούν μετά από μετατροπή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων οι προκριματικοί και τελικοί αγώνες των καλαθοσφαίρισης, χειροσφαίρισης και ξιφασκίας. Και στο ακανθώδες ερώτημα πού βρίσκονται τα έργα στο Ελληνικό, η απάντηση «στη φάση της μελέτης του μάστερ πλαν» μόνο άγχος μπορεί να δημιουργεί.

ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ: Στα γρανάζια τριών φορέων και πολλών αντίρροπων τάσεων έχει παραμείνει εδώ και πέντε μήνες το Ολυμπιακό Συγκρότημα στο Γουδί. Εκει έχουν χωροθετηθεί να γίνουν με αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και με νέα προσωρινή εγκατάσταση το μοντέρνο πένταθλο (κολύμβηση, ιππασία, δρόμος, ξιφασκία και σκοποβολή) και η αντιπτέριση. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ζητάει τον χώρο για να προχωρήσει στις μελέτες και τις κατασκευές, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας που έχει μέρος των εγκαταστάσεων θέλει να διαπραγματευθεί τη μεταβίβαση της χρήσης των χώρων του, ενώ στην ίδια λογική κινείται και ο δήμος Αθηναίων, ο οποίος έχει επίσης δικαίωμα λόγου στα των εγκαταστάσεων του Γουδίου. Ετσι, το Ολυμπιακό Συγκρότημα του Γουδίου παραμένει επί μήνες φάκελος με χάρτες.

Σημίτης και Λαλιώτης τα είπαν στο Μαξίμου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή