ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαλλαγή του Στ. Ψυχάρη πρότεινε η εισαγγελέας

apallagi-toy-st-psychari-proteine-i-eisaggeleas-2337422

Την απαλλαγή του κ. Σταύρου Ψυχάρη, πρώην επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη αλλά και δέκα στελεχών της Alpha Bank που δικάζονται για τις δανειοδοτήσεις του ΔΟΛ και τις ρυθμίσεις που έγιναν επί αυτών, ζήτησε χθες έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η εισαγγελέας ζήτησε να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι, διότι, όπως υποστήριξε, δεν προέκυψε ζημία για την τράπεζα και πρόσθεσε πως οι δανειοδοτήσεις υπήρξαν σύννομες προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του δημοσιογραφικού ομίλου και η απόλυση 2.500 εργαζομένων.

Η υπόθεση, για την οποία είχε ασκηθεί ποινική δίωξη κατόπιν εντολής του οικονομικού εισαγγελέα, αφορά δάνεια ύψους περίπου 45 εκατ. ευρώ που είχε λάβει ο κ. Ψυχάρης από την Alpha Bank με σκοπό την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την αγορά των μετοχών της μειοψηφίας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και την έξοδο του Οργανισμού από το Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η δανειοδότηση εγκρίθηκε και χορηγήθηκε χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις της τράπεζας.

Η εισαγγελέας φαίνεται να πείστηκε από τη θέση που διατύπωσαν από την αρχή τα στελέχη της τράπεζας ότι μετά την είσοδο της χώρας σε μηχανισμό στήριξης και την κρίση, ειδικά σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, η τράπεζα επέλεξε να μην καταγγείλει τις συμβάσεις με τον κ. Ψυχάρη, τακτική που εφάρμοσε αντίστοιχα και με δεκάδες άλλες επιχειρήσεις, ώστε να μη ζημιωθεί από την πτώση της χρηματιστηριακής αξίας και του τζίρου της επιχείρησης. Η πλευρά των κατηγορουμένων ισχυρίζεται ότι για αυτές τις δανειοδοτήσεις η τράπεζα έλαβε εξασφαλίσεις υποθηκεύοντας σχεδόν το σύνολο της περιουσίας του εκδότη και του γιου του. «Οι κατηγορούμενοι προέβησαν στις μόνες δυνατές ενέργειες», ανέφερε η εισαγγελέας, σύμφωνα με την οποία ο Σταύρος Ψυχάρης ώς το 2010 υπήρξε συνεπής στις υποχρεώσεις του προς εξόφληση των δανείων. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.