Στη Βουλή οδεύει η δικογραφία για τη Novartis

Στη Βουλή οδεύει η δικογραφία για τη Novartis

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινοβουλευτικές έρευνες δρομολογεί η διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που σχηματίστηκε από την έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες πολιτικών και δικαστικών περί σκευωρίας στις έρευνες για την υπόθεση της Novartis, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας απέστειλε τις επίμαχες καταθέσεις για περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαβίβαση της δικογραφίας επισπεύδει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, καθώς η Βουλή προσεχώς πρόκειται να αποφασίσει τη συγκρότηση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, που φέρει και το προσωνύμιο «Ρασπούτιν», αλλά και τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που κατονομάζονται ως υπεύθυνοι στις καταθέσεις που ελήφθησαν είτε από τους πολιτικούς που προσήλθαν αυτή την εβδομάδα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είτε από τον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ιω. Αγγελή, που εξετάστηκε στο πλαίσιο των διενεργούμενων ερευνών.

Για τις ευθύνες και των δύο (Παπαγγελόπουλου και Τσίπρα) έχουν μιλήσει στις καταθέσεις τους τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ στην κατάθεσή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει περιγράψει με μελανά χρώματα τον ρόλο και τη δράση του Δημ. Παπαγγελόπουλου, χρεώνοντάς του όχι μόνον παρεμβάσεις στην υπόθεση της Novartis, αλλά και σε άλλες υποθέσεις, που είτε αρχειοθετήθηκαν είτε δεν ερευνήθηκαν επί καιρό. Η φράση που φέρεται μάλιστα να είπε ο κ. Αγγελής στον αντεισαγγελέα Ευάγγελο Ζαχαρή που διενεργεί την έρευνα, ότι «κουμάντο στην Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έκαναν οι εισαγγελείς, αλλά ο ίδιος ο “Ρασπούτιν”», αποδίδει το εύρος και το βάθος των καταγγελιών που περιλαμβάνονται στην επίμαχη δικογραφία, η οποία φθάνει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Οι κοινοβουλευτικές έρευνες που μετά βεβαιότητας, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, θα ακολουθήσουν, θα επιχειρήσουν να φωτίσουν τις άγνωστες πτυχές ενός σκοτεινού πολιτικοδικαστικού παρασκηνίου που οδήγησε σε ενοχοποίηση δέκα πολιτικά πρόσωπα χωρίς στοιχεία –έως τώρα δεν έχει προκύψει για κανέναν από τους δέκα χρηματισμός–, ενώ για τους περισσότερους από αυτούς – επτά προς το παρόν– η υπόθεση έχει ήδη μπει στο αρχείο. Οι επικρίσεις άλλωστε περί «στημένης» υπόθεσης είχαν από την αρχή τεθεί σε πολιτικό επίπεδο, χωρίς ωστόσο η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να εγγράφει προσδοκίες για πολιτικά οφέλη, τα οποία όμως δεν προέκυψαν από την πορεία των ερευνών, και τώρα βρίσκεται απολογούμενη για μεθοδεύσεις και σκευωρίες.

Πέρα όμως από τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή για τους κ. Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα συνεχίσει τις έρευνες, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει κληθεί σε κατάθεση και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, το όνομα του οποίου ενεπλάκη επίσης στην υπόθεση, ενώ στο μεταξύ η δικογραφία γι’ αυτόν έχει μπει στο αρχείο, διότι, όπως και για άλλους, δεν προέκυψε τίποτα. Παράλληλα, σε κατάθεση θα κληθεί και η τέως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, που είχε καταγγείλει, παραιτούμενη προ τριετίας, πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της και είχε μιλήσει πρώτη για τον «Ρασπούτιν». Οι έρευνες του Αρείου Πάγου θα αφορούν όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο χωριστής έρευνας, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που καταγγέλλεται για λανθασμένους δικαστικούς χειρισμούς, αναμένεται να εξεταστεί την προσεχή Τρίτη για τις καταγγελίες που η ίδια έχει στρέψει κατά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή