ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα «χαρτιά» έμειναν οι μισές ΤΟΜΥ

Στα «χαρτιά» έμειναν οι μισές ΤΟΜΥ

Ημιτελής, με μεγάλη γεωγραφική ανομοιογένεια και χωρίς εντέλει να πετυχαίνει τον στόχο της έμεινε η τελευταία απόπειρα οργάνωσης ενός συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου που προέβλεπε την ανάπτυξη 239 τοπικών μονάδων υγείας και την καθολική εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και παρά το γεγονός ότι τρέχει και η σχετική χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, έχουν δημιουργηθεί μόλις 127 ΤΟΜΥ, δηλαδή λίγο περισσότερες από τις μισές (53%). Για τη στελέχωση των μονάδων αυτών έχουν προσληφθεί μόλις 340 «οικογενειακοί γιατροί» (παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι) από τους 1.195 που σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση (28,5%). Αλλά ακόμα και με τη σημερινή ανάπτυξη του συστήματος ο αριθμός των εξυπηρετούμενων πολιτών δεν είναι ο αναμενόμενος. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας από τις 127 ΤΟΜΥ θα έπρεπε να εξυπηρετούνται 703.500 πολίτες ωστόσο σήμερα εξυπηρετούνται μόλις 370.000.

Παράλληλα, παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις-ανισότητες στην ανάπτυξη των ΤΟΜΥ ανά Περιφέρεια, με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση για απουσία προγραμματισμού, αφού δεν δόθηκε προτεραιότητα σε περιοχές που θα ωφελούνταν περισσότερο από ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ετσι, στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ είναι μόλις το 21% σε σχέση με τον προγραμματισμό και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στο 25%. Στον αντίποδα βρίσκονται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (69%) και Κρήτης (66%). Στην Αττική όπου συγκεντρώνεται ο μισός πληθυσμός της χώρας, έχουν αναπτυχθεί λιγότερες από 30 ΤΟΜΥ.

Προς το παρόν, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας κρατά κλειστά τα χαρτιά της αναφορικά με το μέλλον των ΤΟΜΥ, στη δημιουργία των οποίων η σημερινή κυβέρνηση ήταν αντίθετη προεκλογικά. Σε κάθε περίπτωση, η νέα ηγεσία του υπουργείου δηλώνει ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η διεύρυνση του δικτύου των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών. Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ήδη υπάρχει συμφωνία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και έχουν βρεθεί και τα σχετικά κονδύλια για την υπογραφή συμβάσεων με 800 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων –οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ερχόμενης εβδομάδας–, ενώ έμφαση θα δοθεί κυρίως σε συνεργασία με νέους γιατρούς, που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μετά το 2011, ως μία απόπειρα ανάσχεσης του brain drain στον χώρο της Υγείας.