100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Η δολοφονία του Τζ. Φ. Κένεντι

100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Η δολοφονία του Τζ. Φ. Κένεντι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

22 Νοεμβρίου 1963, μισή ώρα μετά το μεσημέρι. Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από τις 20 Ιανουαρίου 1961, φτάνει στην πλατεία Ντίλι στο Ντάλας του Τέξας. Επιβαίνει στην ανοικτή προεδρική λιμουζίνα μαζί με τη σύζυγό του Τζάκι και τον κυβερνήτη Κόναλι με τη σύζυγό του.

Χωρίς καλά καλά να ακουστούν οι πυροβολισμοί, ο Κένεντι θα χτυπηθεί από δύο σφαίρες –από τη δεύτερη στο κεφάλι– και ο Κόνολι από μία. Στο νοσοκομείο όπου θα μεταφερθεί, θα διαπιστωθεί ο θάνατός του.

Λίγο αργότερα, θα συλληφθεί ως ύποπτος για τη δολοφονία ο Λι Χάρβεϊ Oσβαλντ, ο οποίος θα ανακριθεί εξαντλητικά επί δύο ημέρες. Κατά τη μεταφορά του, όμως, στις φυλακές, θα πυροβοληθεί από τον Τζακ Ρούμπι και θα πεθάνει στο νοσοκομείο που είχε μεταφερθεί και ο Κένεντι. Ακόμη και σήμερα, βέβαια, τα ερωτήματα παραμένουν:

Hταν ο Οσβαλντ ο δολοφόνος, όπως αποφάνθηκαν το FBI και η επιτροπή που συνέστησε ο διάδοχος του Κένεντι, ο Λίντον Τζόνσον; Και το κυριότερο, ενήργησε μόνος;

Η δολοφονία του Αμερικανού προέδρου, του νεότερου εκλεγμένου προέδρου στην ιστορία της χώρας, πάντως, συγκλόνισε την αμερικανική κοινωνία και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο τρόπος με τον οποίο είχε πολιτευτεί τον είχε καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλή και είχε γεννήσει προσδοκίες για μια αναμόρφωση της Δύσης, σύμφωνα και με τις ανάγκες της νεότερης μεταπολεμικής γενιάς.

Η σύντομη θητεία του Κένεντι, βέβαια, εκτός από τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, σημαδεύτηκε και από σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Από τη μια ήταν η στάση του απέναντι στην Κούβα, που εξέπεμπε ένα μήνυμα διαφορετικό. Ταυτοχρόνως, ήταν το ρήγμα εντός του Δημοκρατικού Κόμματος μεταξύ των μαύρων και των υποστηρικτών των πολιτικών δικαιωμάτων τους, από τη μια, και, από την άλλη, του ρατσιστικού Νότου.

Το νομοσχέδιο υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων που πρότεινε ο Κένεντι το 1963 οδηγούσε σε κατάργηση των εναντίων τους θεσμοθετημένων διακρίσεων, με αποτέλεσμα πολλοί λευκοί ψηφοφόροι του στις πολιτείες του Νότου να νιώθουν προδομένοι. Η περιοδεία του Κένεντι στον Νότο έγινε ακριβώς για να κατευναστεί αυτή η ένταση. Αποδείχθηκε, όμως, μοιραία.

Διαβάστε σήμερα στην έντυπη έκδοση της Καθημερινής το ιστορικό φύλλο του 1963 που καταγράφει το γεγονός της δολοφονίας του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Η δολοφονία του Τζ. Φ. Κένεντι-1
«Αι μοίραι, αι οποίαι, από της γεννήσεώς του, ουδεμίαν φειδώ επέδειξαν εις τα προς αυτόν δώρα των, απεφάσισαν, χθες, να αποσύρουν την προστασίαν των».
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή