Νέο πρόβλημα στην Υπηρεσία Ασύλου

Νέο πρόβλημα στην Υπηρεσία Ασύλου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέστειλε χθες την παροχή διερμηνείας στην Υπηρεσία Ασύλου η ΜΕΤΑδραση λόγω πολύμηνης καθυστέρησης της καταβολής των χρημάτων από τον κρατικό μηχανισμό, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κοινοτικά κονδύλια που έχουν προβλεφθεί. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση, ενώ στην ενδοχώρα από χθες οι διερμηνείς σταμάτησαν να παρέχουν υπηρεσίες, όσοι εργάζονται στα νησιά (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω) θα συνεχίσουν για λίγες ημέρες ακόμα, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάσταση άμεσα.

Από τον προηγούμενο Μάρτιο η οργάνωση δεν έχει λάβει χρήματα, με αποτέλεσμα να της οφείλονται περισσότερα από 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή καταβάλλει τις αμοιβές στους διερμηνείς που εργάζονται. «Προσπαθούμε να μην οφείλουμε χρήματα σε εργαζομένους, αλλά αυτή τη στιγμή χρωστάμε ασφαλιστικές εισφορές και έχουμε υποχρεωθεί να προχωρήσουμε δύο φορές σε ρυθμίσεις οφειλών στον ΕΦΚΑ», τονίζει στην «Κ» η κ. Λώρα Παππά, πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης. 

Η ομάδα διερμηνείας της ΜΕΤΑδρασης αποτελείται από 350 εκπαιδευμένους διερμηνείς σε 43 γλώσσες, καλύπτει τις ανάγκες επικοινωνίας των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης, σε 25 γραφεία ασύλου σε όλη την Ελλάδα εδώ και εννέα χρόνια.

Οι ανάγκες διερμηνείας τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν, αλλά την ίδια στιγμή η πολιτεία δεν έχει δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον. Ομως και ενώ η διερμηνεία στην Υπηρεσία Ασύλου καλύπτεται αποκλειστικά από πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων είναι η συνήθης τακτική.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, να κατανοήσουν το επείγον της κατάστασης και να προβούν στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων για την αποπληρωμή των οφειλόμενων», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΜΕΤΑδραση. «Αντιμετωπίζουμε αυτήν την καθυστέρηση, εδώ και πολλούς μήνες, με κατανόηση και υπομονή, συνεχίζοντας την παροχή διερμηνείας με συνέπεια και επαγγελματισμό, προκειμένου αφενός να αποφευχθεί η μεγάλη ταλαιπωρία των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων και αφετέρου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος, λόγω αλλαγής της κυβέρνησης. Ωστόσο, διανύοντας τον έβδομο μήνα καθυστερήσεων, είναι πλέον αδύνατη για τη ΜΕΤΑδραση η συνέχιση της παροχής διερμηνείας στην Υπηρεσία Ασύλου», καταλήγει. 

Την προηγούμενη Τρίτη, η ΜΕΤΑδραση έστειλε στην αρμόδια υπηρεσία την τρίτη κατά σειράν επιστολή το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξηγώντας πόσο δύσκολη είναι η συνέχιση της παροχής υπηρεσιών διερμηνείας εκ μέρους της οργάνωσης χωρίς την καταβολή των προβλεπόμενων κονδυλίων. Ωστόσο, καθώς δεν υπήρξε άμεσα αντίδραση, χθες η οργάνωση προχώρησε στη διακοπή παροχής υπηρεσιών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες προκηρύχθηκε διαγωνισμός σχετικά με τη σύναψη σύμβασης για την παροχή διερμηνείας και για την υπηρεσία πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης, που έχει μείνει χωρίς αντίστοιχο προσωπικό από τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή