Αντίστροφη μέτρηση για τις απολογίες πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Αντίστροφη μέτρηση για τις απολογίες πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, πλησιάζει πλέον η ώρα που 18 πρώην βουλευτές της θα κληθούν να απολογηθούν. Επειτα από 380 δικασίμους τα σημάδια φθοράς της νεοναζιστικής οργάνωσης δεν περιορίζονται μόνο στην αποτυχία της να εκλέξει αντιπροσώπους στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Οι διαδοχικές αποχωρήσεις βασικών στελεχών της, οι έριδες και η αμφισβήτηση της ηγεσίας, η δημιουργία νέων ακροδεξιών ομάδων, καθώς και η πρόσφατη μετακόμιση από τα κεντρικά γραφεία της λεωφόρου Μεσογείων, συνθέτουν μια εικόνα βαθιάς κρίσης.

Δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμούν ότι πιθανότατα μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι απολογίες των πρώην βουλευτών. Εφόσον συνεχιστούν οι συνεδριάσεις με τον ρυθμό των τελευταίων μηνών, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η αποδεικτική διαδικασία να τελειώσει τον Νοέμβριο, οι αγορεύσεις των δύο πλευρών να ολοκληρωθούν μέσα στον χειμώνα και στους πρώτους μήνες του 2020 να βγει η ετυμηγορία.

Σήμερα συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη βραδιά της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Από τις 18 Μαρτίου 2016 μέχρι και σήμερα ο καθ’ ομολογίαν δράστης της ανθρωποκτονίας, Γιώργος Ρουπακιάς, παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό υπό 24ωρη φύλαξη, με μόνη δυνατότητα μετάβασης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τη δίκη. Χρειάστηκε να περάσουν 368 δικάσιμοι σε αυτή τη μακρά διαδικασία για να θέσει η έδρα τις ερωτήσεις της στον Ρουπακιά τον περασμένο Ιούλιο.

Πέρα από την κρισιμότητα της υπόθεσης, το πλήθος των μαρτύρων και του εξεταζόμενου υλικού, καθώς και μια σειρά από άλλα διαδικαστικά ζητήματα, είχε οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις στα πρώτα χρόνια της δίκης. Ενα από τα πρώτα ζητήματα που έπρεπε να διευθετηθεί, προτού καν φτάσει η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες, ήταν η άρση ασυλίας κατηγορούμενων βουλευτών. Τον Απρίλιο του 2014 οι ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου ζητούσαν από τον τότε πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη να μην υπάρξει χρονοτριβή. Μεσολαβούσαν, όμως, οι γιορτές του Πάσχα, οι ευρωεκλογές και οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα να αρθεί η ασυλία για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Γιάννη Λαγό και Χρήστο Παππά τον Ιούνιο του 2014.

Η δίκη ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015, ενώ εκκρεμούσαν σημαντικά χωροταξικά προβλήματα και οι δικαστές δεν ήταν αποκλειστικής απασχόλησης (έπρεπε να εκδικάζουν και άλλες υποθέσεις). Η μακρά αποχή των δικηγόρων το 2016 (αν και οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής είχαν ζητήσει από τον σύλλογό τους να εξαιρεθούν) είχε «παγώσει» τη διαδικασία. Στη συνέχεια οι ρυθμοί έγιναν πιο εντατικοί. Κατέθεσαν περισσότεροι από 100 μάρτυρες κατηγορίας, ενώ από την πλευρά της υπεράσπισης προσήλθαν λιγότεροι από τους μισούς μάρτυρες που είχαν αρχικά δηλωθεί.

Σταθερά παρούσα στην αίθουσα η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα. «Το χρωστάω στον Παύλο. Νιώθω ότι είναι και εκείνος εκεί και τους αντιμετωπίζει», είχε δηλώσει στην «Κ». «Αυτή η δίκη όμως δεν αφορά μόνο εμένα, μας αφορά όλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή