Μάθαμε να ζούμε και με το όζον!

Μάθαμε να ζούμε και με το όζον!

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανεξέλεγκτη αύξηση του όζοντος στον αέρα, που αναπνέουν οι κάτοικοι της Αθήνας και των άλλων αστικών κέντρων της χώρας καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι η βαρύτερα «εκτεθειμένη» χώρα στην Ευρώπη.

Ετσι, το 1999, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία, οι κάτοικοι των αστικών περιοχών της χώρας, πρωτίστως δε της Αθήνας, εξετέθησαν σε συγκεντρώσεις όζοντος που υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια επί 94 ημέρες ή τρεις ολόκληρους μήνες. Οπως δε προκύπτει από τα στοιχεία, ολόκληρο το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1990 σημαδεύθηκε από σχεδόν συνεχή επιδείνωση, με χειρότερες χρονιές το 1996 (84 ημέρες) και το 1999.

Η μόνη άλλη χώρα, στην οποία η κατάσταση προσεγγίζει κάπως εκείνη στην Ελλάδα είναι η Ιταλία, η οποία είχε 83 «κακές» ημέρες το 1999 και, είναι χαρακτηριστικό ότι η κατά σειράν τρίτη χειρότερη στην Ευρώπη, η Ισπανία εμφάνισε υπέρβαση του ορίου ασφαλείας για μόλις 25 ημέρες.

Στο σύνολο των 6 ρύπων του Κιότο που κυρίως ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κυρίως δε το διοξείδιο του άνθρακα, στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση 17% από το 1993 μέχρι το 1999, η τέταρτη υψηλότερη στην Ενωση μετά από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Συνολικά δε και με έτος βάσης το 1990, η Ευρώπη των 15 παρουσιάζει στο διάστημα μέχρι και το 1999 ελαφρά μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η οποία είναι ιδιαίτερα εμφανής στις περισσότερες χώρες μετά το 1996.

Ενθαρρυντικά στοιχεία

Αντιθέτως, τα στοιχεία αναδεικνύουν μία κάπως πιο ενθαρρυντική εικόνα στη έκθεση του πληθυσμού στα αιωρούμενα σωματίδια, στα οποία υπάρχει σαφής πτώση καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας. Ετσι, από τις 116 ημέρες κατά τις οποίες οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων υπερέβησαν τα όρια το 1993, περάσαμε στις 81 το ’94, στις 47 το 1995 και τις 28 το 1997, τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχουν τελικά στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή