Μπερές αντί δίκοχου για τους φαντάρους…

Μπερές αντί δίκοχου για τους φαντάρους…

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίκοχο τέλος για τον Στρατό Ξηράς. Υστερα από σχετική απόφαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συβουλίου, το δίκοχο των οπλιτών και των υπαξιωματικών που υπηρετούν στον ελληνικό στρατό καταργείται και αντικαθίσταται από τον μπερέ, χρώματος σκούρου μπλε με κεντημένο εθνόσημο, ως κάλυμμα κεφαλής για όλο το στρατιωτικό προσωπικό.

Η αντικατάσταση θα ισχύσει από τον Μάιο του επόμενου έτους, όταν και θα αλλάξει η στολή των αξιωματικών σε θερινή. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΕΣ, το οποίο έχει καλέσει σήμερα μόνο τα τηλεοπτικά κανάλια για την παρουσίαση των νέων καλυμμάτων κεφαλής των στρατιωτικών, η απόφαση ελήφθη με γνώμονα παραμέτρους, όπως η εργονομία και η αισθητική βελτίωση της εμφάνισης των στρατιωτικών με τη σύμφωνη γνώμη των απόστρατων αξιωματικών, και αφού προηγουμένως διενεργήθηκε μελέτη σε όλο το προσωπικό του Στρατού Ξηράς.

Με την απόφαση της ηγεσίας του ελληνικού στρατού διατηρούνται οι μπερέδες που έχουν καθιερωθεί για συγκεκριμένους σχηματισμούς:

Δηλαδή, πράσινο για τις Ειδικές Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και των πεζοναυτών, μαύρο για το όπλο των τεθωρακισμένων, βυσσινί για το όπλο της Αεροπορίας Στρατού, κόκκινο για την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και γαλάζιο για όσους υπηρετούν στην Προεδρική Φρουρά.

Σημειώνεται ότι ο μπερές επανέρχεται στο Στρατό Ξηράς ύστερα από διάλειμμα 23 χρόνων. Το 1978 είχε αντικατασταθεί από το δίκοχο από τον τότε αρχηγό ΓΕΣ Αγαμέμνονα Γκράτσιο, με εντολή του τότε υπουργού Αμύνης Ευάγγελου Αβέρωφ.

Υπερκομματική υποψηφιότητα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή