Επιπλέον θέσεις φιλοξενίας για τις αυξημένες ροές

Επιπλέον θέσεις φιλοξενίας για τις αυξημένες ροές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και 4.000 νέες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα σχεδιάζεται να δημιουργηθούν έως το τέλος Νοεμβρίου, ωστόσο υπάρχει ανάγκη επιπλέον θέσεων, δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Τζιανλούκα Ρόκο, χθες στους δημοσιογράφους. Οι θέσεις που δημιουργούνται οριακά εξυπηρετούν τις υφιστάμενες ανάγκες, δεδομένου του αυξημένου αριθμού ατόμων που βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών (ΚΥΤ), τόνισε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει άμεσα για το αν θα δημιουργήσει και άλλες θέσεις.

Στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί 3.500-4.000 θέσεις με επέκταση των υφιστάμενων δομών αλλά και την κατασκευή ενός νέου camp χωρητικότητας 700 θέσεων στην Κόρινθο, στο οποίο ήδη έχουν στηθεί μεγάλες σκηνές. Ο κ. Ρόκο ανέφερε ότι δεν μπορούν να παραμείνουν στη Νέα Καβάλα κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι αιτούντες άσυλο που μεταφέρθηκαν πρόσφατα, ενώ αναφέρθηκε στο κέντρο φιλοξενίας στον Καραβόμυλο, για το οποίο ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν είναι ακόμα έτοιμο. Οσον αφορά το πρόγραμμα φιλοξενίας 4.600 ατόμων σε ξενοδοχεία, το οποίο λειτουργεί ο ΔΟΜ, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα ακριβό πρόγραμμα, το οποίο η νέα κυβέρνηση έχει πρόθεση να σταματήσει. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα λήγει σε δύο μήνες, οπότε σε περίπτωση μη συνέχισής του θα υπάρξει ανάγκη στέγασης των ωφελουμένων.

Πρόγραμμα ενσωμάτωσης

Στο πρόγραμμα ενσωμάτωσης HELIOS που ξεκίνησε να λειτουργεί ουσιαστικά από τον Αύγουστο (τυπικά από τον Ιούνιο) έχουν ήδη εγγραφεί 2.000 άτομα, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες σύμφωνα με τον κ. Ρόκο. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος –στο οποίο δυνητικά θα μπορούν να ενταχθούν έως και 10.000 άτομα– οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες παρακολουθούν για έξι μήνες μαθήματα ελληνικής γλώσσας και εργαστήρια συμβουλευτικής όσον αφορά τις διαδικασίες και το σύστημα δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα στηρίζονται οικονομικά για να νοικιάσουν το δικό τους σπίτι (το ενοίκιο για τους πρώτους έξι μήνες καταβάλλεται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης).

Οπως τόνισε ο κ. Ρόκο υπάρχει πρόβλεψη το συγκεκριμένο πρόγραμμα μετά το 2020 να λειτουργεί από το κράτος με ευρωπαϊκούς πόρους. Μάλιστα, σημείωσε ότι η συνέχισή του είναι αναγκαία, καθώς η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες τα επόμενα χρόνια.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του ΔΟΜ υποστήριξε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αποσυμφόρηση των νησιών και αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία, βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναφέρθηκε ως πολύ θετικό βήμα επίσης στην εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου για τη δημιουργία ενός συνολικού σχέδιου διαχείρισης του προσφυγικού (masterplan).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή