Ο Ελληνας βαρώνος της κοκαΐνης στην Κολομβία

Ο Ελληνας βαρώνος της κοκαΐνης στην Κολομβία

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και ένα χρόνο ασχολούνταν οι αρχές τις χώρας μας με την υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης για να φθάσουν στην αποκάλυψη της δράσης του, στη σύλληψη πέντε μελών του και στην κατάσχεση των περισσοτέρων από 200 κιλών κοκαΐνης, της μεγαλύτερης ποσότητας που έχει κατασχεθεί έως σήμερα στην ελληνική Επικράτεια.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2000 εξαρθρώθηκε ένα ακόμη διεθνές κύκλωμα, στο οποίο επικεφαλής ήταν Ισπανοί έμποροι ναρκωτικών, που διοχέτευαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης στην ευρωπαϊκή αγορά. Στο κύκλωμα εκείνο, όπως πιθανολογείται, συμμετείχαν αρκετοί από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση, που απασχολεί τις ελληνικές αρχές. Αμέσως μετά την εξάρθρωση του ισπανικού κυκλώματος, έφθασε στην Ελλάδα κατεπείγον σήμα, σύμφωνα με το οποίο, σπείρα Ελλήνων εμπόρων ναρκωτικών αναζητούσε πλοίο, προκειμένου να μεταφέρει μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης από την Κολομβία στη χώρα μας.

Η αρχή του. ..νήματος

Με πλήρη μυστικότητα, μεικτό κλιμάκιο τον τριών υπηρεσιών άρχισε προς αυτή την κατεύθυνση τις έρευνες. Το πλοίο εντοπίσθηκε και ετέθη υπό στενή παρακολούθηση. Μετέβη στην Κολομβία και παρέλαβε την κοκαΐνη, για την οποία είχε φροντίσει ο φερόμενος ως επικεφαλής του κυκλώματος, Κωνσταντίνος Βαλλιάνος, 55 ετών, ο οποίος διαμένει μόνιμα στη λατινοαμερικανική χώρα και καταζητείται και για παλαιότερες υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών. Στη συνέχεια, έπειτα από μακρύ ταξίδι, το πλοίο έφθασε στη χώρα μας στις 7 Σεπτεμβρίου και εκφόρτωσε την κοκαΐνη σε ερημική ακτή της Πρέβεζας με φουσκωτό σκάφος. Η κοκαΐνη παρελήφθη εκεί από τον Μιχαήλ Τσουμάνη, 49 ετών, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «ΝΙΚΟ» στην Πρέβεζα. Μαζί με τον κουνιάδο του Γεώργιο Παπαχρήστο, 44 ετών, μετέφεραν την κοκαΐνη στο υπόγειο του ξενοδοχείου και την τοποθέτησαν σε πλαστικά βαρέλια.

Στις ελληνικές αρχές, που διακριτικά παρακολουθούσαν την υπόθεση, προκειμένου να φθάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη του κυκλώματος, έφθασαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, τόσο οι Βαλλιάνος και Τσουμάνης, όσο και ο συνεργός τους Γεώργιος Παπαδιαμαντίου, 59 ετών, έμπορος, ο οποίος διέμενε στην περιοχή της Νίκαιας, αναζητούσαν αγοραστές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία.

Στην Αθήνα εντοπίσθηκε ο Παπαδιαμαντίου μαζί με τον 44χρονο Νικόλαο Πολαναγνωστάκη, μόνιμο κάτοικο Βελγίου, ο οποίος είχε φθάσει πρόσφατα στην Ελλάδα. Ετέθησαν υπό παρακολούθηση και διαπιστώθηκε ότι μετακινούνταν λαμβάνοντας ιδιαίτερες προφυλάξεις. Οι Παπαδιαμαντίου και Πολαναγνωστάκης συναντήθηκαν στην Κινέττα με τον Τσουμάνη και τον 49χρονο Ανδρέα Καραγεώργο, ο οποίος ζει μόνιμα στην Ολλανδία και διατηρεί στην Κινέττα εξοχική κατοικία. Εκεί ο Παπαδιαμαντίου παρέλαβε ένα ύποπτο δέμα, το οποίο στη συνέχεια παρέδωσε στον Πολαναγνωστάκη. Οι αστυνομικοί που τους παρακολουθούσαν θεώρησαν ότι είχε έρθει η στιγμή της δράσης. Μόλις τα μέλη της σπείρας επέστρεψαν στην Αθήνα, συνελήφθη πρώτος ο Πολαναγνωστάκης και, όπως διαπιστώθηκε, το ύποπτο δέμα περιείχε πέντε κιλά κοκαΐνη.

Ακολούθησαν οι συλλήψεις των υπολοίπων. Στο εξοχικό του Καραγεώργου βρέθηκε ακόμη μισό κιλό κοκαΐνη. Στη συνέχεια κατασχέθηκαν τα 200 κιλά κοκαΐνη, που βρίσκονταν κρυμμένα στο ξενοδοχείο του Τσουμάνη στην Πρέβεζα.

Οι έρευνες των ελληνικών διωκτικών αρχών συνεχίζονται. Εκτός από τους συλληφθέντες, για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται και αναζητούνται ο, φερόμενος ως εγκέφαλος, Βαλλιάνος, ο 59χρονος πλοίαρχος Φώτης Θεοδωράτος, ο 35χρονος ναυτικός Παναγιώτης Καμπιλαύκος, ο 52χρονος μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού Ευάγγελος Καβουργιάς και ο 48χρονος, επίσης μηχανικός, Χρήστος Μπάστας.

Σε συνεργασία με την αμερικανική υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών DEA εξετάζεται η συμμετοχή των Βαλιάνου-Παπαδιαμαντίου στην υπόθεση μεταφοράς 5 τόνων κοκαΐνης από την Κολομβία στην Ισπανία, που κατασχέθηκαν εντός του αλιευτικού σκάφους «ΤΙΤΙΑΝΑ», στις ακτές της Βόρειας Ισπανίας. Μέλη του πληρώματος του αλιευτικού ήταν ο αδελφός του Καμπιλαύκου, Ιωάννης, 37 ετών, ναυτικός και ο συνάδελφός του Εμμανουήλ Βασιλάκης, 43 ετών.

Οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην 30ή τακτική ανακρίτρια, ωστόσο έλαβαν προθεσμία και αναμένεται να απολογηθούν αύριο.

Η σχεδόν τέλεια σκηνοθεσία των διακινητών

Η πορεία που ακολούθησε το πλοίο, με το οποίο μεταφέρθηκε η κοκαΐνη από την Κολομβία στην Ελλάδα περιγράφει γλαφυρά τις μεθόδους που ακολουθούν τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. Το πλοίο εντοπίσθηκε σην Ελευσίνα με την ονομασία «HELEN», πρώην «SEA BLUE», με πλοιοκτήτρια μια εταιρεία off shore, επ’ ονόματι «KARMA SHIPPING». Επισκευάσθηκε με χρήματα του Τσουμάνη. Στις 7 του περασμένου Μαΐου απέπλευσε με αρχικό προορισμό τη Μάλτα και στη συνέχεια το λιμάνι της Καρθαγένης στην Κολομβία, όπου έφθασε στις 14 Ιουλίου. Από εκεί απέπλευσε στις 21 Ιουλίου, με δηλωθέντα προορισμό την Τζορτζτάουν της Γουϊάνας. Ανοικτά των ακτών της Κολομβίας φορτώθηκε η κοκαΐνη, περίπου 220 κιλά, ενώ αρχικά είχε συμφωνηθεί η παραλαβή ενός τόνου. Εν πλω το πλοίο μετονομάσθηκε σε «SATURN» και άλλαξε σημαία, από «SAO ΤΟΜΑ» που ήταν, απέκτησε σημαία των νησιών TONGA του Ειρηνικού. Στις 13 Αυγούστου κατέπλευσε στο λιμάνι Πόντα Ντελγάδα στα νησιά Αζόρες της Πορτογαλίας. Εκεί οι ποτρογαλικές αρχές, έπειτα από σήμα που έλαβαν από την Ελλάδα δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τα ναρκωτικά. Στις 23 Αυγούστου το πλοίο έφυγε από τις Αζόρες για να φθάσει στις 7 Σεπτεμβρίου στις ακτές της Πρέβεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή