Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για καταλήψεις

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για καταλήψεις

7' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα επιχείρηση για την εκκένωση δύο υπό κατάληψη κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησε χθες το πρωί η ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για το «Τοσίτσειο Σχολείο» στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Σουρμελή και το ακίνητο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στην οδό Αχαρνών 22. Το πρώτο ακίνητο ανήκει στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, ενώ το δεύτερο σε ιδιώτη, ο οποίος μάλιστα είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητώντας την εκκένωσή του. Και τα δύο τελούσαν υπό κατάληψη ήδη από το 2016.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 5.30 τα ξημερώματα και ολοκληρώθηκε μερικές ώρες αργότερα, με τη μεταφορά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής των συνολικά 269 αλλοδαπών που διέμεναν στα δύο υπό κατάληψη ακίνητα. Συμμετείχαν αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών, οι ψυχολόγοι του τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας καθώς επίσης και μεταφραστές. Οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς ήταν υπήκοοι Συρίας και είχαν καταθέσει αιτήσεις ζητώντας να τους δοθεί πολιτικό άσυλο. Στα δύο κτίρια διέμεναν, επίσης, υπήκοοι Αφγανιστάν, Ιράν, Ιράκ, Κονγκό, Υεμένης, Μαρόκου, κ.ά. Στο «Τοσίτσειο Σχολείο» βρέθηκαν συνολικά 179 αλλοδαποί, 67 άνδρες, 50 γυναίκες και 62 παιδιά. Στους χώρους του παλιού σχολείου βρέθηκαν δύο πιστόλια, τα οποία μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι λειτουργικά ή απομιμήσεις. Κατασχέθηκε ακόμα μια σακούλα με περίπου 50 φυσίγγια πυροβόλου όπλου.

Στο κτίριο επί της οδού Αχαρνών 22 διέμεναν 90 αλλοδαποί, 21 άνδρες, 33 γυναίκες και 36 παιδιά. Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη ενός άνδρα, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν μαχαίρια. Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη οπλοκατοχή και επρόκειτο να παραπεμφθεί στον εισαγγελέα. Συνελήφθη Σύρος, καθώς διαπιστώθηκε ότι εις βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για βιασμό ανηλίκου. Πενταμελής οικογένεια μεταφέρθηκε στο Παίδων εξαιτίας εγκαυμάτων που είχε υποστεί προ ημερών το ανήλικο παιδί τους. Συνολικά 48 άτομα κρατούνται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, καθώς δεν διέθεταν χαρτιά, ενώ για ένα άτομο διενεργείται περαιτέρω έρευνα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ., στην Πέτρου Ράλλη, οι αλλοδαποί μεταφέρονταν σε ανοικτή δομή φιλοξενίας που λειτουργεί δίπλα στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Κορίνθου. Πρόκειται για τον έναν από τους δύο χώρους που διαμορφώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα (σ.σ. ο δεύτερος δημιουργήθηκε στον Καραβόμυλο) για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο που μεταφέρονται από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα. Αποτελείται από μεγάλες σκηνές χωρητικότητας έως και 50 ατόμων η καθεμία. Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχε ολοκληρωθεί η μεταφορά στην Κόρινθο περισσότερων από 200 αιτούντων άσυλο. Εξω από το παλιό σχολείο έχουν στη διάρκεια της τελευταίας διετίας καταγραφεί σοβαρά επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών. Το πιο πρόσφατο ήταν τα ξημερώματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Ομάδα ατόμων επιχείρησε να μπει στο κατειλημμένο σχολείο, ωστόσο απωθήθηκαν από τους ενοίκους που τους επιτέθηκαν με πέτρες και καδρόνια. Συμπλοκή και μάλιστα ένοπλη είχε σημειωθεί και τον Μάρτιο του 2017. Το συμβάν είχε αποδοθεί σε συγκρούσεις μεταξύ ομάδων που διακινούν λαθραία τσιγάρα στο κέντρο της Αθήνας. Ως άτυπος διαχειριστής της κατάληψης, όπως και μερικών ακόμα υπό κατάληψη κτιρίων στο κέντρο, περιγράφεται από αξιωματούχους ασφαλείας ένας 51χρονος Σύρος, που ζει μόνιμα στη χώρα και έχει απασχολήσει στο παρελθόν τόσο την ΕΛ.ΑΣ., όσο και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η Αντιτρομοκρατική

Στο επίκεντρο έρευνας της Αντιτρομοκρατικής είχε βρεθεί στο παρελθόν το μέχρι χθες κατειλημμένο ακίνητο στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Σουρμελή. Στελέχη της υπηρεσίας είχαν ανακρίνει στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας επτά Σύρους πρόσφυγες ζητώντας τους πληροφορίες για «ενοίκους» της κατάληψης που ήταν ύποπτοι για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Η προσαγωγή των επτά αλλοδαπών είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2016 και είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις, καθώς οι αλλοδαποί είχαν καταγγείλει ότι υπέστησαν παράνομη βία στο διάστημα της κράτησής τους στο τμήμα. Μάλιστα, είχαν καταθέσει μήνυση στην Εισαγγελία μέσω της δικηγόρου Ηλέκτρας-Λήδας Κούτρα. Στη μήνυσή τους είχαν περιγράψει ότι, ενώ βρίσκονταν στο Α.Τ. Ομόνοιας, τους είχαν ανακρίνει τέσσερις αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, τρεις άνδρες και μία γυναίκα. Τους είχαν ρωτήσει εάν είναι ιμάμηδες, εάν είχαν υπηρετήσει σε ένοπλες οργανώσεις στη Συρία, εάν είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους και εάν στην κατάληψη υπάρχουν κρυμμένα όπλα. Στη συνέχεια ζήτησαν πληροφορίες για αλλοδαπό ονόματι Καρίμ και 4-5 ακόμα άτομα που έμεναν στο υπό κατάληψη σχολείο και υπήρχαν υπόνοιες ότι διατηρούσαν επαφές με τζιχαντιστές. «Μου έδειξαν μια φωτογραφία του Καρίμ και με ρώτησαν ποιος είναι αυτός και πού μένει. Τους είπα ότι είναι μεταφραστής, γιατί μιλάει αγγλικά και μας βοηθάει», είχε απαντήσει ο ένας από τους προσαχθέντες. Η έρευνα για τις καταγγελίες περί παράνομης βίας είχε ανατεθεί σε πταισματοδίκη.

Η ιστορία του κτιρίου και η νέα χρήση

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για καταλήψεις-1

H οδός Aχαρνών στη συμβολή της με την οδό Σουρμελή το 1938. Το Τοσίτσειο Σχολείο στεγάστηκε στο ιστορικό κτίριο από το 1937 μέχρι το 1972, με εξαίρεση την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αμεση ήταν η κινητοποίηση του Δήμου Αθηναίων και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ώστε να αξιοποιηθεί το ιστορικό κτίριο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στη συμβολή των οδών Αχαρνών, Σουρμελή και Μάγερ, που εκκενώθηκε χθες από τους καταληψίες του. Για το θέμα συναντήθηκαν χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας για το κτίριο, «το Δ.Σ. Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, με απόφαση της 7ης Ιουνίου 1935, ήρθε σε συνεννόηση με τους κληρονόμους του Γ. Αργυρόπουλου για την αγορά της οικίας καθώς και οικοπέδου 2.591 τ.π. έναντι τού ποσού των 7.500.000 δρχ. Το Σχολείο που θα στεγαζόταν εκεί θα ονομαζόταν “Τοσίτσειο” προς τιμήν της ευεργέτιδος Ελένης Τοσίτσα, που είχε κτίσει το πρώτο Τοσίτσειο Σχολείο για να στεγαστεί εκεί το Εξωτερικό Σχολείο τής Εταιρείας».

Στις 6 Οκτωβρίου 1937 πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια. Το σχολείο λειτούργησε κανονικά μέχρι το 1972, με εξαίρεση την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πόλεμος που ξέσπασε το 1940 έγινε αιτία το κτίριο να επιταχθεί για να στεγαστεί εκεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τότε τα σχολεία στεγάστηκαν σε ενοικιασμένα κτίρια, όπως αυτό της οδού Ρεθύμνης και της οδού Μαυρομιχάλη και Ακαδημίας. Οπως ακριβώς συνέβη και με το Αρσάκειο Ψυχικού, έτσι και το Τοσίτσειο παρεδόθη στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία λίγα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου.

Τη δεκαετία του 1960 κατά μήκος της οδού Σουρμελή χτίστηκε νέο κτίριο για να στεγάσει τις τάξεις του Γυμνασίου. Το 1968 μάλιστα προστέθηκε και τρίτος όροφος. «Οσο ο αριθμός των μαθητριών ήταν μικρός, το κτίριο ήταν λειτουργικό. Παρά τις προσπάθειες όμως ανακαίνισής του, πολύ γρήγορα ο θόρυβος, οι κακές συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας αλλά και η αδυναμία επέκτασης του σχολείου δυσχέραναν πολύ τη σωστή λειτουργία του, με αποτέλεσμα το κτίριο να γίνεται όλο και πιο ακατάλληλο», αναφέρει η Φιλεκπαιδευτική. Ετσι το Δ.Σ. της αποφάσισε την οικοδόμηση νέου σχολείου σε οικόπεδο 200 στρεμμάτων που είχε αγοράσει η εταιρεία το 1926 σε περιοχή μεταξύ Εκάλης, Δροσιάς και Ανοιξης, το οποίο αποτελούσε τμήμα του αγροκτήματος «Μπογιάτι», που ανήκε στους αδελφούς Λεωνίδα και Μαρή Εμπειρίκο. Εκεί το 1969 άρχισε να χτίζεται το νέο κτίριο που στέγασε τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία από τον Σεπτέμβριο του 1972. Εκτοτε το κτίριο της Αχαρνών νοικιάστηκε και αξιοποιήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, φιλοξενώντας το 2ο Γυμνάσιο έως το 2016. Οταν μετεγκαταστάθηκε το 2ο Γυμνάσιο, το κτίριο της Αχαρνών άδειασε και κατελήφθη από εξωσχολικούς. Ο κ. Μπαμπινιώτης μιλώντας στην «Κ» ανέφερε ότι εκ μέρους της Φιλεκπαιδευτικής υπήρξαν ενέργειες προς τις επίσημες αρχές (αστυνομία, δήμο, υπουργεία) για την απόδοση του κτιρίου, αλλά δεν τελεσφόρησαν.

Παρεμβάσεις

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, στη συνάντηση του κ. Μπαμπινιώτη με τον κ. Μπακογιάννη συζητήθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης του κτιρίου για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, ώστε να βοηθήσει στην αναβάθμιση της περιοχής.

«Ηδη ο Δήμος Αθηναίων αμέσως μετά την εκκένωση προχώρησε στον πλήρη καθαρισμό του εσωτερικού του κτιρίου, το σφράγισε και ξεκίνησε παρεμβάσεις αναβάθμισης του εξωτερικού χώρου με ενίσχυση του φωτισμού της περιοχής για να είναι πιο ασφαλής και φιλική», λέει η ανακοίνωση.

Η ανακατασκευή της «Βίλας Αμαλία»

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για καταλήψεις-2

Το κτίριο, που τελούσε υπό κατάληψη για 25 χρόνια, στεγάζει σήμερα το 67ο Λύκειο Αθηνών.

Κοινή μοίρα φαίνεται ότι συνδέει το κτίριο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας «Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων» στη γωνία Αχαρνών, Σουρμελή και Μάγερ, το οποίο εκκενώθηκε χθες από την αστυνομία, με το κτίριο που είναι γνωστό ως «Βίλα Αμαλία» στη συμβολή Χέυδεν και Αχαρνών, και το οποίο τελούσε υπό κατάληψη για 25 χρόνια ενώ τώρα λειτουργεί και πάλι ως σχολείο.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών, όπου είχαν φοιτήσει ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο πανεπιστημιακός Χρήστος Γιανναράς και πολλοί άλλοι, από τη λεγόμενη «Βίλα Αμαλία» όπου στεγαζόταν, μεταφέρθηκε για λειτουργικούς λόγους στο συγκεκριμένο κτίριο της Φιλεκπαιδευτικής.

Για χρόνια, το πρώην σχολείο παρέμενε αναξιοποίητο, με αποτέλεσμα το 1995 να καταληφθεί από ομάδα ατόμων που αυτοχαρακτηρίζονταν αντιεξουσιαστές, οι οποίοι μάλιστα το βάφτισαν «Βίλα Αμαλία», προσωνυμία που παρέμεινε χωρίς να έχει σχέση με την πραγματική του ταυτότητα. Επρόκειτο για δύο σπίτια τα οποία ήταν χτισμένα σε οικόπεδο ιδιοκτησίας Μιχάλη Ράλλη για να στεγάσουν τις οικογένειες Ράλλη και Αργυροπούλου.

Η «Βίλα Αμαλία» ήταν η πλέον μακροχρόνια κατάληψη κτιρίου στην Αθήνα. Για μια 25ετία χρησιμοποιούνταν ως χώρος συναυλιών για μικρά γκρουπάκια, αλλά και ως κατοικία. Ωστόσο, στην κατάληψη έμεναν άνθρωποι οι οποίοι, σύμφωνα με μαρτυρίες, τα πρωινά είχαν κανονική ζωή ως εργαζόμενοι.

Το κτίριο εκκενώθηκε σε δύο φάσεις στις αρχές του 2013 και εντός βρέθηκαν κυρίως αλκοολούχα ποτά και οικοσκευή. Στη συνέχεια παραχωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος ανέλαβε την ανακατασκευή του ώστε να λειτουργήσει το 2016 και πάλι ως σχολείο.

Σήμερα, στο εν λόγω κτίριο στεγάζεται το 67ο Λύκειο Αθηνών, που μετονομάστηκε σε Λύκειο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» προς τιμήν του σκηνοθέτη, ο οποίος υπήρξε απόφοιτος του 2ου Γυμνασίου Αρρένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή