Αναζητώντας τις σωστές ευκαιρίες

Αναζητώντας τις σωστές ευκαιρίες

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H βιομηχανία τροφίμων είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο δυναμικούς κλάδους διεθνώς. Οι απαιτήσεις των καταναλωτών αλλάζουν διαρκώς, οι ανάγκες τους αυξάνονται και γίνονται όλο και πιο σύνθετες και οι εταιρείες τροφίμων πρέπει να παρακολουθούν με οξυμένα αντανακλαστικά, ώστε να ικανοποιούν τον καταναλωτή και ακόμη καλύτερα να προλαβαίνουν τις ανάγκες του, να ανταποκρίνονται στις νέες επιθυμίες που γεννιούνται συνεχώς, προτείνοντας καινούργια, καινοτόμα προϊόντα.

Η βιομηχανία τροφίμων αποτελεί ισχυρότατο κλάδο και στην ελληνική οικονομία. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των τροφίμων είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι ήταν προ κρίσης.

Ο κλάδος κατέχει σημαντικό μερίδιο και σε όρους απασχόλησης. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), το 2018 η βιομηχανία τροφίμων απασχολούσε το 30% των εργαζομένων στη μεταποίηση, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με πριν από 10 χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά και παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στη βιομηχανία τροφίμων δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας. Εχουν ελλείψεις σε σωστά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, στο οποίο θα μπορούν μακροπρόθεσμα να επενδύσουν, καθώς όλα δείχνουν ότι ο κλάδος των τροφίμων θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Σε ανθρώπους δηλαδή με καλό θεωρητικό υπόβαθρο, ενδεχομένως με μεταπτυχιακό, που να γνωρίζουν σύνθετα ηλεκτρονικά συστήματα ανάλυσης, τα οποία είναι απαραίτητα πλέον για την αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής, συσκευασίας και συντήρησης των προϊόντων, από την παραλαβή της πρώτης ύλης μέχρι τη διάθεση του τελικού προϊόντος στον καταναλωτή.

Με λίγα λόγια, θα περίμενε κανείς να είναι περιζήτητες οι σπουδές στον τομέα διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων όπου πολλές ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση και εξέλιξη παραμένουν ανεκμετάλλευτες, αλλά τα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, μπορεί η ζήτηση για τεχνικά επαγγέλματα να είναι σημαντική, η συντριπτική πλειονότητα των νέων ανθρώπων όμως στρέφει το βλέμμα της στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ οι δουλειές βρίσκονται αλλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή