ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόσχονται ομορφιά, καταστρέφουν ανθρώπους

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Σε «τσαρλατάνους» οφείλονται οι περισσότερες παραμορφώσεις προσώπων κυρίως των γυναικών που καταφεύγουν σε πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις για να επαναφέρουν τη νεανική φρεσκάδα στο γηρασμένο τους δέρμα ή για να αποκτήσουν ένα καλλίγραμμο σώμα. Τη μεγαλύτερη μερίδα ευθύνης φέρουν τα τηλεοπτικά κανάλια και ιδιαίτερα οι πρωινές εκπομπές, στις οποίες περιφέρονται ανειδίκευτοι ή μη πτυχιούχοι γιατροί ινστιτούτων αισθητικής, διαφημίζοντας ιατρικές πράξεις παρά την απαγόρευση που ισχύει με προεδρικό διάταγμα.

Στις καταγγελίες αυτές προέβησαν μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής με αφορμή το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη (8-11Νοεμβρίου). Κύριος στόχος της συνάντησης αυτής είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών γύρω από την πλαστική χειρουργική. «Το μόνο που ενδιαφέρει τους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι τα νούμερα της AGB», ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Ανδρέας Φουστάνος μ’ αποτέλεσμα η «παραπλαστική να ανθεί».

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 160 πλαστικοί χειρουργοί, στους οποίους απευθύνονται κάθε χρόνο περί τα 10.000 άτομα ηλικίας 40-50 ετών για διάφορες επανορθωτικές επεμβάσεις. Ο αριθμός των γυναικών, που έχουν καταφύγει σε μη ειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς κι έχουν υποστεί παραμορφώσεις πολλές από τις οποίες μη αναστρέψιμες, είναι άγνωστος.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της άνωθεν κατεύθυνσης για πάταξη του λαθρεμπορίου, οι Βούλγαροι τελωνειακοί ελέγχουν σχολαστικά εκτός από τα φορτηγά αυτοκίνητα ακόμα και τις βαλίτσες ή τους ταξιδιωτικούς σάκους των επιβατών.