«Λυγίζει» η Μόρια από τις νέες αφίξεις

«Λυγίζει» η Μόρια από τις νέες αφίξεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mη διαχειρίσιμη είναι πλέον η κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου, καθώς καθημερινά φθάνουν εκατοντάδες άνθρωποι από την Τουρκία στο νησί. Χθες έως το μεσημέρι είχαν φτάσει από τα απέναντι παράλια 438 άνθρωποι. Την προηγούμενη ημέρα, Πέμπτη (19/9), 605 πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν στη Λέσβο και την Τετάρτη είχαν φθάσει 562 άτομα. Στο ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) του νησιού στη Μόρια βρίσκονται πλέον πάνω από 12.000 άτομα, ενώ τυπικά οι εγκαταστάσεις χωρούν έως 3.000. Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν καθημερινά τείνει να αυξάνεται όσο περνούν οι μέρες.

Από τις 9-15 Σεπτεμβρίου έφθασαν στα νησιά και κυρίως στη Λέσβο 1.745 έναντι 1.210 αφίξεων την ίδια εβδομάδα πέρυσι. Συνολικά από τις 12 Αυγούστου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου έφθασαν στα νησιά του Αιγαίου 9.605 άτομα έναντι 4.998 την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι. Ομως η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς τις τελευταίες ημέρες μόνο μέσα σε ένα τριήμερο ακόμα 1.600 άτομα ήρθαν στη Λέσβο.

Ο κ. Βασίλης Νταβάς, πρόεδρος των εργαζομένων και αναπληρωτής υπεύθυνος του ΚΥΤ μετά την παραίτηση του επί τριάμισι χρόνια διοικητή Γιάννη Μπαλπακάκη, δήλωσε χθες την πρόθεσή του να ενημερώσει σχετικά τον εισαγγελέα, τονίζοντας ότι το προσωπικό έχει πλέον ξεπεράσει τα όριά του. Τον εισαγγελέα ενημέρωσε επίσης και το Λιμενικό, δεδομένου ότι με τόσο μεγάλο αριθμό αφιχθέντων καθημερινά δεν είναι σε θέση να τηρήσει τον κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι παρανόμως εισερχόμενοι στη χώρα πρέπει να συλλαμβάνονται και να παραδίδονται στο ΚΥΤ για καταγραφή και ταυτοποίηση.

Εφόσον το ΚΥΤ αδυνατεί να δεχτεί επιπλέον πληθυσμό, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο οι δρόμοι του νησιού να γεμίσουν για ακόμα μια φορά με ανθρώπους που δεν έχουν πού να κοιμηθούν και μάλιστα τη στιγμή που οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται.

Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι τυπικά, έχοντας χαρακτηριστεί ευάλωτοι, θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν το νησί και να έρθουν στην ενδοχώρα όπου επίσης δεν έχουν πού να πάνε, δεδομένου ότι και οι δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι οριακά γεμάτες. Εξαιρετικά δύσκολες είναι οι συνθήκες και σε όλα τα υπόλοιπα ΚΥΤ στα νησιά: Στη Χίο στο ΚΥΤ διαμένουν 3.419 άτομα, ενώ η δομή χωράει 1.014, στη Σάμο σε χώρο που τυπικά μπορούν να φιλοξενηθούν 650 άτομα βρίσκονται 5.400, στη Λέρο ενώ η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι 860 άτομα, διαμένουν 1.376 και στην Κω η δομή χωράει 816 αλλά «φιλοξενούνται» 2.957 άτομα. Οι συνθήκες σε όλα τα ΚΥΤ είναι απάνθρωπες, καταγγέλλουν οργανώσεις που ζητούν την άμεση μεταφορά ανθρώπων στην ενδοχώρα ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Αντιδράσεις

Η κατάσταση φυσικά έχει ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, σε δηλώσεις του αναρωτιέται «έως πότε οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου θα θεωρούνται από την Ευρώπη και τη λοιπή Ελλάδα χώρος αποθέσεως ταλαιπωρημένων ανθρώπων, όπου πρακτικά “λησμονούνται” εμπλεκόμενοι σε ατέρμονες διαδικασίες;». Ζητεί μάλιστα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και την καλύτερη φύλαξη των συνόρων. «Απαιτούμε εκ νέου την αποτελεσματική αποτροπή εισόδου τους με καλύτερη φύλαξη των θαλασσών μας, την ταυτόχρονη εκκένωση των νήσων και την εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή