«Ελευθερώθηκε» η πλατεία Εξαρχείων από το κοντέινερ

«Ελευθερώθηκε» η πλατεία Εξαρχείων από το κοντέινερ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεταλλικό κοντέινερ που είχε τοποθετηθεί στην πλατεία Εξαρχείων τον Απρίλιο του 2017 αφαίρεσαν, χθες, το πρωί συνεργεία του Δήμου Αθηναίων, απελευθερώνοντας τον χώρο που παράνομα βρισκόταν υπό κατάληψη. Ταυτόχρονα, εργαζόμενοι των διευθύνσεων καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού προχώρησαν σε παρεμβάσεις σε ολόκληρο τον χώρο της πλατείας, προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της ιστορικής αυτής περιοχής της πόλης. Οι δράσεις του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Εξαρχείων περιλαμβάνονται στο συνολικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί από τη νέα δημοτική αρχή για τις 129 γειτονιές της Αθήνας και η εφαρμογή του ξεκίνησε ήδη, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Στην απομάκρυνση του κοντέινερ που αυθαίρετα είχε τοποθετηθεί στην πλατεία Εξαρχείων αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο Facebook και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η συμβολική αλλά και ουσιαστική ενέργεια της απομάκρυνσης του αυθαίρετου κοντέινερ από την πλατεία Εξαρχείων είναι ένα ακόμα βήμα για την επιστροφή της γειτονιάς στους κατοίκους της. Καμία αυθαιρεσία πλέον δεν θα γίνεται ανεκτή στο όνομα τάχα της ελευθερίας». Σημειώνει ακόμη πως «…ελευθερία σημαίνει οι πολίτες να κυκλοφορούν απρόσκοπτα στην πόλη τους και να χαίρονται τους δρόμους, τις πλατείες, κάθε δημόσιο χώρο. Αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα θα το υπερασπιστούμε με τη στήριξη όλων των Ελλήνων». Το εν λόγω κοντέινερ είχε στηθεί ένα Σαββατόβραδο πριν από περίπου 2,5 χρόνια από αγνώστους, σαν η πλατεία Εξαρχείων να είναι ιδιωτικό οικόπεδο. Οπως τότε είχε γραφτεί σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο στόχος ήταν να «λειτουργήσει για την επιμόρφωση όσων μάχονται εναντίον του συστήματος». Στο ίδιο κείμενο, μάλιστα, η πλατεία Εξαρχείων χαρακτηριζόταν «σημείο εφόρμησης και διαφυγής για ανθρώπους που κινούνται ενάντια στο κράτος». Τότε δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια από την πλευρά της αστυνομίας σε σχέση με την απομάκρυνση του κοντέινερ, ενώ μάλιστα τονιζόταν ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση εφόσον επρόκειτο για αυθαίρετη κατασκευή που καταλαμβάνει δημόσιο χώρο.

Παρά τη δυσαρέσκεια που είχαν εκφράσει και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και οι κάτοικοι πέριξ της πλατείας, καμία κίνηση για την απομάκρυνση του κοντέινερ δεν έγινε έκτοτε. Πάντως, ενώ στην αρχή ομάδες συλλογικοτήτων το χρησιμοποιούσαν συχνά, με τον καιρό η λειτουργία του φαίνεται ότι είχε ατονήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή