Οι σχέσεις Πολιτείας με Εκκλησία στη Βουλή

Οι σχέσεις Πολιτείας με Εκκλησία στη Βουλή

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εξαιρετικά πυκνό του πολιτικού χρόνου για το Κοινοβούλιο, που θα γνωρίσει την κορύφωσή του στις αρχές του νέου έτους με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έρχεται να συμβολίσει από αύριο το πρωί η έναρξη της ουσιαστικής συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Στην αυριανή πρώτη συνεδρίαση θα γίνει «συζήτηση επί της αρχής των αναθεωρητέων διατάξεων», ενώ για την αμέσως επόμενη ημέρα, το αντικείμενο θα αφορά το «ακανθώδες» πολιτικά και ιδεολογικά για την Εθνική Αντιπροσωπεία θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας.

Αν και το ενδιαφέρον των περισσοτέρων στρέφεται στις ενότητες εκείνες που θα ακολουθήσουν και οι οποίες αφορούν αφενός το εκλογικό σύστημα και αφετέρου την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, οι δύο πρώτες συνεδριάσεις εκτιμάται ότι σε μεγάλο βαθμό θα δώσουν και τον τόνο του κλίματος που θα επικρατήσει ώς το τέλος των συζητήσεων σε περίπου ένα μήνα από σήμερα: Ολες οι παρατάξεις κάνουν μνεία στην ανάγκη η κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία να διακρίνεται από πνεύμα συναίνεσης, πλην όμως ήδη από τις παράπλευρες συζητήσεις καθίσταται εμφανές ότι εκτός απροόπτου και αυτή η εν εξελίξει πλέον διαδικασία στη Βουλή θα αποτελέσει πεδίο συγκρούσεων, κυρίως ανάμεσα στην κυβερνώσα πλειοψηφία και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε αυτό αναμένεται να συμβάλει και το γενικότερο πολιτικό κλίμα, όπως αυτό συνδιαμορφωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και από το άνοιγμα μιας άλλης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, εκείνης η οποία θα αφορά την υπόθεση Novartis: άπαντες, πλέον, αναμένουν ότι πιθανόν την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί η πρόταση των βουλευτών της Ν.Δ. για τη σύσταση ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής («Προανακριτική»). Μία κίνηση η οποία θα ανοίξει νέο κύκλο συγκρούσεων ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, και εντός Βουλής.

Την ίδια στιγμή και παράλληλα προς τις δύο αυτές «ειδικές» διαδικασίες, η Εθνική Αντιπροσωπεία προετοιμάζεται να επεξεργαστεί κεντρικού οικονομικού ενδιαφέροντος νομοθετήματα, όπως είναι το αναμενόμενο για τις αμέσως προσεχείς ημέρες «Αναπτυξιακό», το προσχέδιο και το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, ενώ υπάρχουν στον προγραμματισμό διαφόρων υπουργείων και σχέδια νόμου με άμεση ή έμμεση αναφορά σε προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη, μεταξύ των οποίων εκείνα τα οποία έχουν σχέση με τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των αποδήμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή