Χωρίς αλλαγή στην ονομασία ο σταθμός «Ευαγγελισμός»

Χωρίς αλλαγή στην ονομασία ο σταθμός «Ευαγγελισμός»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκαταλείπεται τελικά η αμφιλεγόμενη απόφαση να μετονομαστεί ο σταθμός «Ευαγγελισμός». Παρότι δεν έχει ακόμα εκδοθεί ανακοίνωση –και από ό,τι φαίνεται δεν θα εκδοθεί– μετά την αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε το Σαββατοκύριακο και την αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, το υπουργείο Υποδομών έκρινε ότι το θέμα θεωρείται λήξαν. Πάντως, ο νέος πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», Νίκος Ταχιάος, αρνήθηκε να «χρεωθεί» την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι ήρθε ώριμη στα χέρια του.

Η  «Αττικό Μετρό» ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής τη μετονομασία δύο σταθμών: ο «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης» και ο «Αγιος Δημήτριος-Αλέκος Παναγούλης» σε «Αλέκος Παναγούλης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μετονομασία του πρώτου θα πραγματοποιείτο στις 29 Σεπτεμβρίου με αφορμή τα 30 χρόνια από τη δολοφονία του Μπακογιάννη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του δεύτερου σταθμού την Πρωτομαγιά του 2020. «Στόχος και κύρια επιδίωξη της  «Αττικό Μετρό» είναι η μετονομασία των σταθμών να λειτουργήσει ως μια διαρκής υπενθύμιση των αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της εθνικής συμφιλίωσης», κατέληγε η ανακοίνωση.

Η απόφαση δέχθηκε από την πρώτη στιγμή πολύ έντονη κριτική στα social media, για πολλούς λόγους: ότι η χρήση ονομάτων έναντι τοπωνυμίων στο μετρό προκαλεί αναίτια σύγχυση στο επιβατικό κοινό και πρέπει να αποφεύγεται, ότι ο «Ευαγγελισμός» λειτουργεί ως τοπόσημο της περιοχής εδώ και δύο αιώνες, ότι «ανοίγει τον ασκό του Αιόλου» για τη μετονομασία και άλλων σταθμών από επόμενες κυβερνήσεις στο μέλλον, ότι είναι ατυχής ως πολιτική κίνηση. Την Κυριακή ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με μια ανάρτηση στο Facebook παρενέβη δημόσια στην υπόθεση: «Ευχαριστούμε θερμά την Αττικό Μετρό για την τιμητική πρόταση μετονομασίας την οποία, όμως, δεν μπορούμε να δεχθούμε. Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις. Για ευνόητους λόγους, δεν θέλουμε το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση».

Την ίδια ημέρα παρενέβη με τον ίδιο τρόπο ο πρόεδρος της  «Αττικό Μετρό» Νίκος Ταχιάος, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για πρόταση της εταιρείας. «Το θέμα έφθασε σε εμένα απολύτως ώριμο και σε πλήρη γνώση όσων η ανάμειξη είναι προφανής», ανέφερε σημειώνοντας ότι η οικογένεια Μπακογιάννη όχι μόνο είχε και την πατρότητα της ιδέας, αλλά θα αναλάμβανε και τα έξοδα της εκδήλωσης.

Μετά την «αμήχανη» κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις αντικρουόμενες δηλώσεις, τόσο η  «Αττικό Μετρό» όσο και το υπουργείο Υποδομών δήλωναν, χθες, ότι το θέμα θεωρείται λήξαν, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή