Εβδομη επιχείρηση εκκένωσης κτιρίου

Εβδομη επιχείρηση εκκένωσης κτιρίου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κατειλημμένο κτίριο που στέγαζε το 5ο Λύκειο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Πρασσά και Οκτάβιου Μερλιέ στη Νεάπολη Εξαρχείων, εκκενώθηκε χθες από την ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για την έβδομη κατά σειράν επιχείρηση εκκένωσης υπό κατάληψιν ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας, σε διάστημα ενός μήνα, και συγκεκριμένα από τις 26 Αυγούστου μέχρι χθες. Στις πέντε από τις καταλήψεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του 5ου Λυκείου, διέμεναν πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τα άλλα δύο ακίνητα στις οδούς Καλλιδρομίου και Ασημάκη Φωτήλα είχαν καταληφθεί από αναρχικούς.

Η χθεσινή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες και ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι με τη μεταφορά για ταυτοποίηση στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής 143 αλλοδαπών. Πρόκειται για 61 άνδρες, 26 γυναίκες και 56 ανηλίκους από την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Συρία, το Μαρόκο κ.α. Οι 133 είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα (δελτία αιτούντος άσυλο). Μεταφέρθηκαν προσωρινά στο κέντρο μεταναστών της Κορίνθου, ενώ, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., επίκειται η μετακίνησή τους σε άλλες δομές φιλοξενίας. Δέκα αλλοδαποί συνελήφθησαν για «χαρτιά» και εις βάρος τους κινούνται διαδικασίες διοικητικής απέλασης, ενώ οι αστυνομικοί που μετείχαν στην έρευνα συνέλαβαν και έναν νεαρό Ελληνα φωτογράφο με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τη στιγμή της αστυνομικής εφόδου βρέθηκε μέσα στο κατειλημμένο κτίριο. Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει ότι βρέθηκε εκεί για να φωτογραφίσει την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Ανακοίνωση-καταγγελία για τη σύλληψή του εξέδωσε η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ). Στο εσωτερικό του κτιρίου δεν υπήρξαν ευρήματα με αστυνομικό ενδιαφέρον, ενώ αμέσως μετά την απομάκρυνση των αλλοδαπών συνεργεία του Δήμου Αθηναίων ανέλαβαν να το καθαρίσουν και να το σφραγίσουν. Στο σημείο θα παραμείνει αστυνομική δύναμη για το ενδεχόμενο ανακατάληψής του. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής επεσήμανε ότι το ακίνητο αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1897, τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν το 1898, ενώ τη διετία 1928-1929 δίπλα στο αρχικό ανεγέρθηκε νέο κτίριο. Στο κτίριο αρχικά στεγαζόταν η «Γερμανική Σχολή» και το 1947 εγκαταστάθηκε το «Ινστιτούτον Ερεύνης Νοσημάτων Θώρακος», το οποίο λειτούργησε εκεί μέχρι το 1969. Από το 1970 μέχρι το 1983 στους χώρους εγκαταστάθηκε και λειτούργησε το «Βαρβάκειο» και στη συνέχεια σχολικές μονάδες (γυμνάσιο και λύκειο) μέχρι το 2013. Στο μεταξύ, δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν το μεσημέρι της Κυριακής από αστυνομικούς της «Δίωξης» για κατοχή και χρήση ναρκωτικών στην πλατεία Εξαρχείων. Στην κατοχή τους βρέθηκαν μικροποσότητα χασίς και χάπια Εκσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή