«Στοίχημα» η ψηφιοποίηση μητρώων στο Μεταφορών

«Στοίχημα» η ψηφιοποίηση μητρώων στο Μεταφορών

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανέκδοτο μοιάζει η έννοια της ψηφιοποίησης των μητρώων του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο αποτελεί το επόμενο φιλόδοξο εγχείρημα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η τριτοκοσμική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αρχεία του υπουργείου Μεταφορών κοστίζει σε χρόνο, κόπο, ανθρώπινο δυναμικό, εργατοώρες και φυσικά σε ταλαιπωρία των πολιτών. Από τη διαδικασία μεταβίβασης ενός οχήματος μέχρι την έκδοση ή απλώς την ανανέωση ενός διπλώματος οδήγησης, οι ώρες που θα πρέπει να δαπανήσει κανείς είναι ατελείωτες, ενώ η αναμονή μπορεί να κρατήσει ακόμη και μήνες για την έκδοση ενός απλού πιστοποιητικού. Την κατάσταση ευελπιστεί να εξομαλύνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο έχει αναλάβει την ψηφιοποίηση του συνόλου του δημόσιου τομέα, με τον τομέα των Μεταφορών να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο υπουργείων πραγματοποιήθηκε ήδη στο υπουργείο Υποδομών, όπου μετέβη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης για να συμμετάσχει σε συνάντηση με τον υφυπουργό Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννη και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Μεταξύ των εμπλεκομένων συζητήθηκε η αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας των ψηφιακών μητρώων, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Οχημάτων και η προετοιμασία της πλατφόρμας υποβολής δικαιολογητικών. Στόχος είναι η απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης αδειών οδήγησης και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Σύμφωνα με σχετικό νόμο του 2018, το υπουργείο Υποδομών θα έπρεπε ήδη να διαθέτει ορισμένα μητρώα και διαδικτυακές εφαρμογές, οι οποίες όμως δεν έχουν ψηφιοποιηθεί ακόμη. Μεταξύ αυτών το Εθνικό Μητρώο Οχημάτων, στο οποίο θα τηρούνται τα στοιχεία όλων των οχημάτων, ενώ θα μπορεί να διασυνδέεται με μητρώα ή συστήματα που τηρούνται από άλλες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, διαλειτουργικότητα πρέπει να υπάρχει και με το Ψηφιακό Μητρώο Οδικών Μεταφορών, που αφορά κυρίως τους επαγγελματίες μεταφορείς.

Στο υπουργείο Μεταφορών τηρούνται ηλεκτρονικά μητρώα στα οποία καταχωρούνται όλα τα στοιχεία των ειδικών τουριστικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης ανοιχτού τύπου αστικής περιήγησης πόλεων και των τουριστικών τρένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή