Ελεγχοι ΕΛ.ΑΣ. για το κάπνισμα και «νέο» ΕΚΑΒ

Ελεγχοι ΕΛ.ΑΣ. για το κάπνισμα και «νέο» ΕΚΑΒ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. στους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας παιδιών, διεύρυνση των «επιχειρησιακών» αρμοδιοτήτων του ΕΚΑΒ και δυνατότητα μείωσης του clawback για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέσω αναπτυξιακών ή επενδυτικών δράσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του υπουργείου Υγείας», το οποίο τέθηκε αργά χθες το απόγευμα σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει τη δημιουργία ενός «νέου» ΕΚΑΒ, το οποίο θα πάρει αρμοδιότητες από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Θα «απορροφήσει» το επιχειρησιακό κέντρο του ΕΚΕΠΥ και θα αναλάβει, εκτός από την επείγουσα παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας, και την παρακολούθηση και τον συντονισμό των συστημάτων εφημερίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Το ΕΚΕΠΥ καταργείται ως αυτοτελής δημόσια υπηρεσία και στη θέση του συστήνεται «Διεύθυνση Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας». Ο ΕΟΔΥ μετατρέπεται, από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που είναι σήμερα, σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με την αλλαγή αυτή «επιχειρείται η βελτίωση της αποδοτικότητας του επιχειρησιακού χαρακτήρα του παλαιού ΝΠΠΔ ΕΟΔΥ, δεδομένου ότι ο τελικός του σκοπός δεν περιορίζεται στη διαχείριση της δημόσιας υγείας, αλλά και στο ογκώδες έργο της διαχείρισης υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων και μεταναστών».

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι στις αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο της εφαρμογής της απαγόρευσης καπνίσματος σε δημόσιους χώρους προστίθεται και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. Οι ειδικότεροι όροι για τη διαδικασία ελέγχου, διαπίστωσης των παραβάσεων και είσπραξης των προστίμων θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών. Επιπλέον, με διάταξη που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου, το κάπνισμα θα απαγορευθεί και σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, με τα σχετικά πρόστιμα να ανέρχονται σε 200 ευρώ σε όσους παρανόμως καπνίζουν και σε 500 ευρώ στους υπεύθυνους διαχείρισης των χώρων.

Το υπουργείο Υγείας προωθεί μέσω του σχεδίου νόμου συμψηφισμό της αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης από τους φαρμακοβιομηχάνους προς τον ΕΟΠΥΥ, όταν αυτή υπερβαίνει τον σχετικό κλειστό δημόσιο προϋπολογισμό (clawback), με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης. Τέλος, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται μέτρα μείωσης και εξορθολογισμού της διαδικασίας τιμολόγησης των φαρμάκων με παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής διαπραγμάτευσης αλλά και την καθιέρωση της δυνατότητας εθελουσίας –από τις φαρμακευτικές εταιρείες– μείωσης της τιμής φαρμακευτικού προϊόντος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή