Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερα σκουπίδια

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερα σκουπίδια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστική μείωση των ποσοτήτων απορριμμάτων τα οποία θα καταλήγουν να θάβονται ανεπεξέργαστα και σημαντική αύξηση της ανακύκλωσης είναι ο βασικός στόχος του σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής. Μέσα στην επόμενη τετραετία το υπόλειμμα του μπλε κάδου από 40%-50% θα φτάσει στο 20%, τόνισε ο νέος περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στη συνάντηση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με τη συμμετοχή δημάρχων και αντιδημάρχων των 66 δήμων του Λεκανοπεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Για εμάς το ζήτημα δεν είναι πού θα θάβουμε τα σκουπίδια, αλλά πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα θάβουμε σκουπίδια. Οχι σε είκοσι χρόνια αλλά μέσα στα τρία, τέσσερα επόμενα χρόνια. Είναι ανάγκη να ξεκινήσουμε άμεσα την ανακύκλωση με επανασχεδιασμό του συστήματος διαλογής στην πηγή», τόνισε ο κ. Πατούλης, αποφεύγοντας να απαντήσει σαφώς όσον αφορά την τύχη του ΧΥΤΑ Φυλής.

Η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει σε ανασχεδιασμό των προγραμμάτων πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης και σε ενίσχυση της ανακύκλωσης με την πύκνωση των μπλε κάδων. Οπως, μάλιστα, ανακοίνωσε ο κ. Πατούλης υπάρχουν κονδύλια ύψους 150.000 ευρώ, τα οποία μέσω της Περιφέρειας μπορούν να διατεθούν στους δήμους όσον αφορά την ανακύκλωση. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, με νομοθετική ρύθμιση η οποία σχεδιάζεται σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να δημιουργήσουν πράσινα σημεία, καθώς θα επιλυθεί το πρόβλημα της χωροθέτησης. Στην Περιφέρεια Αττικής θα λειτουργήσουν γωνιές ανακύκλωσης με καθαρά ρεύματα (γυαλί, πλαστικά χαρτί, μέταλλα), αλλά θα δημιουργηθεί και δίκτυο συλλογής βιοαποβλήτων στους δήμους (καφέ κάδος), δράση η οποία θα συνοδεύεται από τη δημιουργία μικρών περιφερειακών μονάδων επεξεργασίας αυτών των αποβλήτων. Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν όποια συστήματα ανακύκλωσης σχεδιάσουν και επιλέξουν.

Οσον αφορά τον εξοπλισμό και τον σχεδιασμό οι δήμοι μπορούν να ενισχυθούν μέσω προγραμμάτων αλλά και αξιοποιώντας ειδικό τεχνικό γραφείο που θα δημιουργηθεί στην Περιφέρεια προκειμένου να υποστηριχθούν οι δήμοι που δεν έχουν τεχνικό προσωπικό. Εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι εταιρείες που παράγουν βιομηχανικά απορρίμματα την αποκομιδή τους, έτσι ώστε οι δήμοι να μπορέσουν να επικεντρωθούν στην αποκομιδή και διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων. Ο περιφερειάρχης Αττικής ανέφερε επίσης ότι οι δήμοι μέσα στους δύο επόμενους μήνες θα πρέπει να προσκομίσουν στην Περιφέρεια στοιχεία όσον αφορά τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή