Πολύνεκρη τραγωδία στις Οινούσσες

Πολύνεκρη τραγωδία στις Οινούσσες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμα τραγωδία με θύματα γυναίκες και παιδιά εκτυλίχθηκε χθες το πρωί κοντά στις Οινούσσες. Μια μικρή πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν 19 άτομα ανετράπη, με αποτέλεσμα να πνιγούν στη θάλασσα ένα βρέφος, τέσσερα παιδιά και δύο γυναίκες.

Το ναυάγιο έγινε αντιληπτό στις 10.20 το πρωί από σκάφος του Frontex που περιπολούσε στην περιοχή. Το πλήρωμά του, Ρουμάνοι υπήκοοι, ειδοποίησαν τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού και δόθηκε εντολή σε έξι σκάφη, δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος να σπεύσουν σε βοήθεια. Επιπλέον κινητοποιήθηκε και το επιβατηγό πλοίο «Νήσος Ρόδος» που έπλεε στην περιοχή. Το πλήρωμα του Frontex διέσωσε από τη θάλασσα 12 άτομα μεταξύ των οποίων πέντε άνδρες, τρεις γυναίκες, τέσσερα παιδιά.

Από τα πλωτά μέσα που μετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν από τη θάλασσα αρχικά δύο σοροί, ενός παιδιού και ενός βρέφους. Στην πορεία της επιχείρησης ιδιώτης δύτης βούτηξε κάτω από την αναποδογυρισμένη πλαστική βάρκα που επέπλεε ανάποδα στην επιφάνεια του νερού και ανέσυρε τις σορούς πέντε ακόμα ατόμων, τριών παιδιών και δύο γυναικών.

Τα πέντε παιδιά και οι δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν στο γενικό νοσοκομείο της Χίου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Την ώρα του ναυαγίου οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν καλές και επομένως θεωρείται πιθανότερο για το ναυάγιο να ευθύνεται η παρουσία 19 ατόμων σε μια πλαστική βάρκα μόλις 5 μέτρων.

Οι διασωθέντες, απαντώντας στις ερωτήσεις των ανδρών του Λιμενικού που τους περισυνέλεξαν, προσδιόρισαν ότι στη μήκους πέντε μέτρων πολυεστερική βάρκα επέβαιναν συνολικά 19 άτομα καθώς και ότι είχαν αποπλεύσει από το Τσεσμέ το πρωί της Παρασκευής.

Πρόκειται για υπηκόους Τουρκίας, υψηλού μάλιστα μορφωτικού επιπέδου, οι οποίοι θέλησαν να φύγουν από τη χώρα τους και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, όπως έχουν κάνει μέχρι σήμερα πάνω από 2.000 συμπατριώτες τους, διωκόμενοι από το τουρκικό καθεστώς.

Ηδη από χθες, μάλιστα, οι διασωθέντες φέρονται να εξέφρασαν τη βούλησή τους να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, ενώ τυπικά η προανάκριση για το ναυάγιο ανετέθη στο Λιμεναρχείο Χίου. «Είμαστε συγκλονισμένοι από τις νέες τραγικές ειδήσεις που φτάνουν από το Αιγαίο. Η ομάδα μας είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη στους επιζήσαντες» επεσήμανε στον λογαριασμό της στο Twitter η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή