«Εμείς σπουδάσαμε στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο»

«Εμείς σπουδάσαμε στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα διαφορετικό Πανεπιστήμιο, στο οποίο εισάγονται… όλοι οι υποψήφιοι, χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις και δίδακτρα, άνοιξε και φέτος τις πύλες του στην καρδιά της Αθήνας. Συνεχίζοντας μία παράδοση 136 χρόνων, το «Λαϊκό Πανεπιστήμιο», ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες το χειμερινό εξάμηνό του, με σχεδόν διπλάσιο αριθμό σπουδαστών σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Το σπουδαστικό κοινό του Λαϊκού Πανεπιστημίου αποτελείται από εργαζομένους, φοιτητές, πολίτες όλων των ηλικιών, που παρακολουθούν τα μαθήματα όχι για να πάρουν έναν τίτλο που θα «εξαργυρώσουν» στην αγορά εργασίας, αλλά για να πλουτίσουν τις γνώσεις τους. «Θυμάμαι πως, όταν σπούδαζα στο Πανεπιστήμιο κοινωνική λειτουργός, την ώρα των παραδόσεων, πολλοί φοιτητές πετούσαν ο ένας στον άλλο σαΐτες και… στραγάλια. Στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο, το κλίμα είναι διαφορετικό. Από την ώρα που ξεκινά το μάθημα, άπαντες παρακολουθούν απορροφημένοι τις παραδόσεις του καθηγητή. Υπάρχει διαφορετική ποιότητα», λέει στην «K» η κ. Διαλεχτή Κιτσίου, που σπουδάζει για δεύτερη χρονιά Επιστήμες του Ανθρώπου, στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Μητέρα δύο παιδιών, η κ. Κιτσίου βρίσκει χρόνο για όλα, την οικογένεια και τις σπουδές – «όταν κάνεις κάτι με αγάπη, τα προλαβαίνεις όλα».

Στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας. Χωρίς να δώσει εξετάσεις ή να πληρώσει δίδακτρα. Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθήθηκε από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του. Οταν, το 1865, οι πρωτεργάτες της «Εταιρίας των Φίλων του Λαού» – μεταξύ των οποίων, οι Χαρίλαος Τρικούπης, Αγγελος Βλάχος, Νικ. Μαυροκορδάτος- ίδρυσαν το «Λαϊκό Πανεπιστήμιο» για να παρέχει μόρφωση σε όλους τους πολίτες. Το επίπεδο των σπουδών είναι υψηλότατου επιπέδου, καθώς διδάσκουν αποκλειστικά καθηγητές Πανεπιστημίων, οι οποίοι μάλιστα, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και αφιλοκερδώς.

Οπως λέει στην «K» η κ. Κλειώ Πρεσβέλου, πρύτανης του Λαϊκού Πανεπιστημίου, ομότιμος καθηγήτρια των Πανεπιστημίων Λουβέν του Βελγίου και Βαγκένιγκεν της Ολλανδίας, η πλειοψηφία του σπουδαστικού κοινού, το 71%, είναι γυναίκες, πολλές από τις οποίες εργαζόμενες με οικογένεια και παιδιά, ενώ το 45% έχει ένα πτυχίο ΑΕΙ. Ο λόγος που όλοι αυτοί επιλέγουν να καθήσουν στα αμφιθέατρα του Λαϊκού Πανεπιστημίου, είναι επειδή θέλουν να ακολουθήσουν σπουδές πάνω σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα, υπό την καθοδήγηση καθηγητών κύρους.

Τα τελευταία χρόνια, το σπουδαστικό κοινό έχει αυξηθεί εντυπωσιακά: Το έτος 1999 – 2000 παρακολουθούσαν 1.003 σπουδαστές, ενώ το 2000 – 2001 παρακολουθούσαν 1.822, αύξηση 82%. Για φέτος η κ. Πρεσβέλου εκτιμά ότι οι εγγραφές μπορεί να αγγίξουν τις 2.500.

Κατά το χειμερινό εξάμηνο θα αναπτυχθούν κύκλοι σπουδών στους τομείς Φιλοσοφίας, Φιλολογίας, Ιστορίας, Θεολογίας – Θρησκειολογίας, Θετικών Επιστημών, Επιστημών του Ανθρώπου, Λαογραφίας, Μουσειολογίας, Βιβλιοθηκονομίας και Αρχειονομίας, Μουσικής. Επίσης, θα λειτουργήσουν Εργαστήρια Βυζαντινής Αγιογραφίας, Θεωρίας και Πράξης των Εικαστικών Τεχνών και Βυζαντινής Μουσικής.

Τα έξυπνα διαφανή υλικά, όπως είναι τα φωτοχρωμικά, ηλεκτροχρωμικά και θερμοτροπικά κρύσταλλα, έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν το εσωτερικό περιβάλλον με τέτοιο τρόπο ώστε, ανάλογα με τον ερεθισμό του εξωτερικού περιβάλλοντος, να διαμορφώνεται κατάλληλα το αντίστοιχο εσωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή