«Τι θα γίνει με τις κεραίες κινητής;»

«Τι θα γίνει με τις κεραίες κινητής;»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την ανάγκη να υπάρξει ένα γενικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα ρυθμίζει την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας με γνώμονα την προστασία του πολίτη από τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της λειτουργίας τους, υποστηρίζει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Επισημαίνει δε ότι στη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου θα πρέπει να συμπεριληφθεί η σχετική θέση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό τη λήψη προληπτικών μέτρων προς την κατεύθυνση διασφάλισης της δημόσιας υγείας και την ελαχιστοποίηση της ανησυχίας των πολιτών.

Ο ΣτΠ οδηγείται σε αυτές τις εκτιμήσεις από τη μελέτη σχετικών αναφορών που έφτασαν στα χέρια του και οι οποίες είναι αυξημένες στον αριθμό τους, ακολουθώντας προφανώς την αλματώδη αύξηση της εγκατάστασης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, πολλές από τις οποίες λειτουργούν κοντά σε κατοικημένες περιοχές (σε ταράτσες πολυκατοικιών, κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.). Από τη διερεύνηση επτά περιπτώσεων το 2000 και οι οποίες παραμένουν ανοιχτές για την Ανεξάρτητη Αρχή, ο ΣτΠ εντόπισε διάσταση απόψεων για το θέμα της εγκατάστασης και των επιπτώσεών τους μεταξύ των υπουργείων Μεταφορών, ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας – Πρόνοιας.

Οπως αναφέρει σε πόρισμά του που συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια έκθεσή του, το Τμήμα Θορύβου και Ακτινοβολιών του ΥΠΕΧΩΔΕ δέχεται ότι η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας ενδέχεται να προκαλέσει ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος (ρύπανση θεωρείται η εκπομπή ακτινοβολίας) κι επομένως απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ελέγχου Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων του υπουργείου Μεταφορών γνωστοποίησε στο ΣτΠ ότι ο νόμος για την προστασία του περιβάλλοντος δεν αφορά τις εγκαταστάσεις σταθμών ραδιοεπικοινωνίας στην ξηρά.

Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του εκτιμά ότι το ζήτημα των βιολογικών επιδράσεων από την έκθεση ατόμων σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι ανοιχτό, οι μελέτες είναι αντικρουόμενες και κατά συνέπεια δεν θεωρεί φρόνιμο να καθοριστούν οριακές τιμές που ενδεχομένως θα αποδειχθούν ανεπαρκείς. Απεναντίας, εκτιμά ότι είναι σκόπιμο να αποφεύγεται η εγκατάσταση κεραιών κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, παιδικούς σταθμούς κ.λπ., έως ότου οριστικοποιηθούν τα δεδομένα.

Ο ΣτΠ διαπιστώνει ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και το υπουργείο Μεταφορών αντιμετωπίζουν προνομιακά την τοποθέτηση κεραιών, επιτρέποντας την εγκατάσταση οπουδήποτε, ακόμη και μέσα σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, μετά την προσκόμιση των προβλεπόμενων δικαιολογητικών. Επιπλέον, δεν προκύπτει ότι έχει θεσπιστεί διαδικασία ελέγχου της τήρησης των επιτρεπόμενων ανώτερων ορίων ακτινοβολίας κι επομένως καθίσταται δύσκολη η αντιμετώπιση των μεμονωμένων περιπτώσεων, δεδομένου ότι το θέμα χρήζει συνολικής και οριστικής αντιμετώπισης. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρεί ότι παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στο θέμα της επικινδυνότητας της ακτινοβολίας από αυτές τις κεραίες, οι πολίτες χρήζουν προστασίας. Εκτιμά ότι «…επιβάλλεται η προστασία του ευρύτερου κοινού στην Κοινότητα από αποδεδειγμένες βλάβες για την υγεία, που ενδεχομένως οφείλονται στην έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία…» και συνιστά στα κράτη – μέλη να λάβουν μέτρα «…προκειμένου να επιτευχθεί υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας από έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία…».

«Μολονότι οι σχετικές μελέτες καταλήγουν σε αντικρουόμενα συμπεράσματα, η διοίκηση», καταλήγει ο ΣτΠ, «οφείλει να ερευνά εάν σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση διασφαλίζεται επαρκής προστασία από την έκθεση των ανθρώπων στην ακτινοβολία» κι επισημαίνει ότι θα ήταν σκόπιμο να αυξηθούν οι απαιτούμενες αποστάσεις κεραιών από σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή