Συνθήκες εμπόλεμης ζώνης σε κάθε γενική εφημερία

Συνθήκες εμπόλεμης ζώνης σε κάθε γενική εφημερία

6' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγοστό προσωπικό. Μεγάλη προσέλευση. Στενοί χώροι. Ανυπόφορη αναμονή. Αγανάκτηση. Ενα εκρηκτικό σκηνικό που «στήνεται» κάθε μέρα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, όπου η κούραση και ο εκνευρισμός των ίδιων των ασθενών αλλά και του προσωπικού «χτυπούν κόκκινο». Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) επισκέπτονται περισσότερα από 4.700.000(!) άτομα (περιστατικά), μεγάλο ποσοστό των οποίων θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από ένα καλά οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής σε κάθε γενική εφημερία θυμίζουν «εμπόλεμη ζώνη». Δέχονται περισσότερους από 1.000 ασθενείς έκαστο, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν 6, 7 ή και 8 ώρες για να εξεταστούν. Από την άλλη, γιατροί και νοσηλευτές γίνονται συχνά αποδέκτες διαμαρτυριών των ταλαιπωρημένων ασθενών, κάτι που δυσχεραίνει περισσότερο το δύσκολο έργο τους.

«Εχω δουλέψει 30 χρόνια σε εφημερία και μπορώ να πω ότι με ένα εξάωρο στα ΤΕΠ ο γιατρός έχει εξοντωθεί», σημειώνει στην «Κ» ο καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό» και πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου Ηλίας Σιώρας. «Οταν μας καλούν να κατέβουμε στα επείγοντα, τρομοκρατούμαστε. Πηγαίνουμε σχεδόν με δυσθυμία. Από τη μία είναι το στρες, η ταχύτητα που απαιτείται για την αντιμετώπιση των περιστατικών και η επιθετικότητα του κόσμου ο οποίος ξεσπά στη λευκή μπλούζα. Από την άλλη, εμείς πρέπει να είμαστε ήπιοι, ευγενείς με τους ασθενείς και συγκεντρωμένοι. Το λίγο προσωπικό, ο πολύς κόσμος και ο στενός χώρος δημιουργεί μία κατάσταση κατά την οποία εύκολα ένας γιατρός χάνει τον ειρμό του, δεν μπορεί να σκεφθεί και να είναι ήρεμος, κάτι που είναι απαραίτητο όταν εξετάζει ασθενή». Ο «Ευαγγελισμός» σε κάθε γενική εφημερία δέχεται από 1.000 έως 1.800 περιστατικά, εκ των οποίων 200-250 θα χρειαστεί να κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο. «Λες και έχουμε πόλεμο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σιώρας.

Το προσωπικό, κυρίως το νοσηλευτικό, είναι ανεπαρκές, όπως ελάχιστοι είναι και οι τραυματιοφορείς που θα χρειαστεί να μεταφέρουν ασθενείς σε κλινικές, αλλλα ιατρεία και εργαστήρια. Από τους δύο αξονικούς τομογράφους του νοσοκομείου, ένας λειτουργεί κατά την εφημερία. «Οταν πρέπει να βγουν έως και 130 αξονικές τομογραφίες σε κάθε εφημερία δεν είναι σπάνιο να περιμένουν ασθενείς από τα επείγοντα έως και την επομένη το μεσημέρι», επισημαίνει ο κ. Σιώρας και συνεχίζει, «το χειρότερο είναι ότι, στην πράξη, τα επείγοντα δεν σταματάνε ποτέ. Χθες είχαμε γενική εφημερία (σ.σ. περασμένη Τρίτη). Σήμερα υπάρχει απαγόρευση στο να έρθει ασθενοφόρο με επείγον περιστατικό στο νοσοκομείο.

Αύριο όμως έως το μεσημέρι το νοσοκομείο θα “εφημερεύει” για τα ασθενοφόρα. Το ίδιο και για μεθαύριο. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έρθουν 40-50 επείγοντα περιστατικά τα οποία για να διεκπεραιωθούν θα πρέπει οι γιατροί να μείνουν στο νοσοκομείο έως τις 7 το απόγευμα».

Τα ράντζα

Πριν από λίγους μήνες η τεράστια πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία είχε αναδειχθεί από την εικόνα των ΤΕΠ και των ράντζων στο νοσοκομείο «Αττικόν», σε κάθε γενική εφημερία του οποίου απευθύνονται από 1.000 έως 1.200 ασθενείς, εκ των οποίων περίπου 200 θα εισαχθούν για νοσηλεία. Κατά τη χειμερινή περίοδο περισσότεροι από 100 εξ αυτών θα νοσηλευθούν σε ράντζο, αφού ήδη στα μισά της εφημερίας οι κλίνες στους θαλάμους έχουν γεμίσει. «Τον Αύγουστο το φαινόμενο κάπως υποχώρησε. Δηλαδή μιλάμε για 20-30 ράντζα σε κάθε εφημερία. Ομως τώρα έχουν αυξηθεί πάλι σε περίπου 70», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικόν», εντατικολόγος Μιχάλης Ρίζος. «Αλλά και η νοσηλεία σε ράντζο δεν είναι κάτι απλό. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Δεν μπορείς να βάλεις σε ράντζο σε χειρουργική κλινική ένα λοιμώδες περιστατικό». Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο το μεγάλο πρόβλημα είναι η πολύωρη αναμονή για τους πολίτες. Ειδικά όσοι προσέρχονται στο νοσοκομείο με ιδία μέσα και όχι με το ΕΚΑΒ μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν πέντε και έξι ώρες έως ότου εξεταστούν ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

«Για τη μεγάλη αναμονή ευθύνεται κυρίως η απαράδεκτα μεγάλη προσέλευση πολιτών στην οποία ακόμα και τα καλύτερα συστήματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Οι άνθρωποι δεν έχουν πού να πάνε. Δεν υπάρχει οργανωμένη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που να μπορεί να αντιμετωπίσει απλά περιστατικά», καταλήγει ο κ. Ρίζος.

«Σχεδόν το 60%-70% των περιστατικών που προσέρχονται στα επείγοντα είναι περιστατικά για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», σημειώνει και ο κ. Σιώρας και προσθέτει «εάν αυτοί οι ασθενείς είχαν σχετικά κοντά τους ένα κέντρο υγείας με 24ωρη λειτουργία, καλά στελεχωμένο και εξοπλισμένο με εργαστήρια που θα μπορούσαν να κάνουν κάποιες μικροβιολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις, και κυρίως αξιόπιστο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη για την ποιότητα της φροντίδας που παρέχει, τότε θα ανακουφίζονταν πολύ τα νοσοκομεία. Πρόκειται για μία λύση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα στην Αττική».

Την ανάγκη οργάνωσης αυτοτελών τμημάτων επειγόντων περιστατικών με δικό τους εξειδικευμένο προσωπικό κυρίως στα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής τονίζει στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς κ. Ματίνα Παγώνη. «Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν οι τεράστιες αναμονές στα επείγοντα που φτάνουν τις έξι και επτά ώρες. Εχουμε ζητήσει από το υπουργείο Υγείας να “ξεπαγώσει” τις διαδικασίες για τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Σημειώνεται ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση είχαν προκηρυχθεί 416 θέσεις γιατρών μόνο για τα ΤΕΠ, εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί περίπου οι μισές». Η ίδια είναι γιατρός στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» Αθηνών, το οποίο αποτελεί άλλο ένα νοσοκομείο με τεράστια επιβάρυνση από επείγοντα περιστατικά, καθώς δέχεται τουλάχιστον 1.200 περιστατικά σε κάθε γενική του εφημερία. «Μόνο στα παθολογικά τμήματα σε κάθε εφημερία του “Γεννηματά” γίνονται 50-60 εισαγωγές ασθενών, και οι οποίοι συχνά “φιλοξενούνται” σε άλλα τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου, όπου δηλαδή υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες. Μία παθολογική κλινική με 25 κλίνες μπορεί να έχει 45 “διασπορές ασθενών” σε άλλα τμήματα. Αυτό είναι τραγικό για τους γιατρούς γιατί αναγκάζονται να γυρίζουν όλους τους ορόφους για να δουν τους ασθενείς της κλινικής τους», αναφέρει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Χρόνιο αίτημα

«Το αίτημα για στελέχωση και σωστή λειτουργία των ΤΕΠ είναι πολύ παλιό. Βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια είτε έμειναν στη μέση, όπως έγινε με τις προσλήψεις, είτε αναιρέθηκαν από αντιφατικές αποφάσεις όπως αυτές που αφορούν την εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική και η οποία προβλέπεται να γίνεται μόνο σε δύο κέντρα σε όλη τη χώρα», σημειώνει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, νευροχειρουργός στο Κρατικό Νίκαιας, ένα νοσοκομείο το οποίο πέρυσι δέχθηκε 123.000 επείγοντα περιστατικά, Πάνος Παπανικολάου. «Ζητούμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διορισμού των γιατρών με βάση την προκήρυξη που εκκρεμεί, να προκηρυχθούν επιπλέον τουλάχιστον άλλες 1.500 θέσεις γιατρών για ΤΕΠ και ΕΚΑΒ και να προσληφθεί νοσηλευτικό προσωπικό που δεν υπάρχει. Είναι πολύ χαρακτηριστικό, μέσα σε ιατρείο των ΤΕΠ να υπάρχουν 6-7 γιατροί και μόνο ένας νοσηλευτής». 

Επιδημία βίας στα επείγοντα

Καθημερινό φαινόμενο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων έγιναν τα περιστατικά βιαιοπραγιών εις βάρος γιατρών και νοσηλευτών με θύτες ασθενείς και συνοδούς ασθενών και τα οποία «υποθάλπουν» οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής των ασθενών και η πλημμελής φύλαξη. «Πριν από λίγο διάστημα χρήστης ουσιών απειλούσε το προσωπικό των ΤΕΠ στο νοσοκομείο Αρτας, ενώ ταυτόχρονα συνοδός ασθενούς έσπασε τη τζαμαρία στην πόρτα των επειγόντων. Οι καταγγελίες που έρχονται για αντίστοιχα περιστατικά είναι καθημερινές», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννάκος. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει προαναγγείλει παρεμβάσεις για την ανάσχεση του φαινομένου, οι οποίες είναι σε επίπεδο σχεδιασμού. «Θα μπορούσε να δοθεί κατεύθυνση στους διοικητές νοσοκομείων να υποβάλουν μηνυτήριες αναφορές σε όσους βιαιοπραγούν έναντι των γιατρών. Και φυσικά να βελτιωθούν τα μέτρα φύλαξης», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή