ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαιρετική εμφάνιση Μ. Σχοινά παρά τις πιεστικές ερωτήσεις

Εξαιρετική εμφάνιση Μ. Σχοινά παρά τις πιεστικές ερωτήσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αλλεπάλληλες ερωτήσεις και σκληρή κριτική δέχθηκε χθες ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς από ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια των ακροάσεων. Οι ερωτήσεις αφορούσαν κυρίως το όνομα του χαρτοφυλακίου που του έχει ανατεθεί, «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής». Ο κ. Σχοινάς κατέβαλε προσπάθειες να αναδείξει το θετικό περιεχόμενο του χαρτοφυλακίου. Δεν είναι το «εμείς εναντίον των άλλων», όπως απάντησε χαρακτηριστικά στους ευρωβουλευτές, που τον πίεσαν ιδιαίτερα να δηλώσει το κατά πόσον είναι διατεθειμένος να αλλάξει αυτή την ονομασία, που, όπως είπαν ενισχύει, την ακροδεξιά ρητορική. 

«Δεν παίρνω ελαφρά τη διαμάχη για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου», δήλωσε ο κ. Σχοινάς και τόνισε ότι για τον ίδιο το να είσαι Ευρωπαίος σημαίνει «να προστατεύεις τους πιο ευάλωτους, να παρέχεις εκπαίδευση και πρόνοια υγείας», καθώς και «ασφάλεια στα σπίτια και στους δρόμους». Επίσης, δήλωσε ότι «είμαι υπερήφανος που είμαι Ευρωπαίος και μου δίνεται η ευκαιρία να υπηρετήσω την Ε.Ε.» και ανέφερε, σε πιο προσωπικό τόνο, ότι είναι ιδιαίτερη στιγμή για τον ίδιο, καθώς για τα τελευταία 30 χρόνια έχει παρακολουθήσει πάρα πολλές επιτροπές ως μέλος, ευρωβουλευτής και τώρα ελπίζει να το κάνει από τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι εξτρεμιστές θα πρέπει να φοβούνται τις αξίες μας και όχι το αντίθετο», είπε σε ευρωβουλευτή που ρώτησε για το όνομα του χαρτοφυλακίου για άλλη μία φορά.

Ο κ. Σχοινάς έκανε αναλυτική αναφορά στους εχθρούς των ευρωπαϊκών αξιών κατονομάζοντας τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σημείωσε δε ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για ό,τι έχουμε πετύχει, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη είναι ένας φάρος σε έναν κόσμο που σκοτεινιάζει» και προσέθεσε πως ο ίδιος για 30 χρόνια χτίζει γέφυρες και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Ο κ.  Σχοινάς αποκάλυψε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί η συμφωνία για το μεταναστευτικό, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να δούμε «τι θα αποτελέσει το κέντρο αυτής της φρέσκιας οπτικής», επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, διότι αυτές αποτελούν αντικείμενο της επίσκεψης Αβραμόπουλου – Ζεεχόφερ στην Αγκυρα, που εξελισσόταν χθες.

«Είναι αλήθεια ότι κάποια σημεία έχουν μείνει ανοικτά», τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και αναγνώρισε ότι δεν βοηθάει η επιθετική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά  ότι «ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι και οι 700.000 ψυχές που σώθηκαν στη Μεσόγειο, είναι οι γιαγιάδες της Λέσβου και ό,τι έχουμε κάνει για το άσυλο, σε πολύ δύσκολες συνθήκες». «Με πληγώνει η κατάσταση στη Μόρια», είπε, και ως Ελληνα και ως Ευρωπαίο.