Πάμε μια βόλτα στο Φαληράκι…

Πάμε μια βόλτα στο Φαληράκι…

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η εφημερίδα των ειδήσεων, είναι η ίδια Είδηση. Από τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, από αύριο δηλαδή, όλο το δημοσιογραφικό δυναμικό – εκδότες, διευθυντές, προϊστάμενοι τμημάτων, συντάκτες θα είμαστε, και θα εργαζόμαστε για να βγάλουμε την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Τρίτης 6 Νοεμβρίου στο Νέο Φάληρο, στη νέα μας διεύθυνση Εθνάρχου Μακαρίου και Δημητρίου Φαληρέως 2, στο ιδιόκτητο σύγχρονο ολοκαίνουργιο συγκρότημα κτιρίων, σε χρώμα γαλανό, για να ταιριάζει με τη θάλασσα, ακριβώς απέναντι!

«Και η Σωκράτους 57;». «Και το Κτίριο της ΚΑ-ΘΗΜΕΡΙΝΗΣ το ιστορικό παραδοσιακό;». Στις απορίες αυτές, που θα προβληματίσουν το ευρύ και πιστό αναγνωστικό μας κοινό, έχουμε, όλοι εμείς οι άνθρωποι της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, να κάνουμε την εξής δήλωση: «Φεύγουμε αλλά δεν εγκαταλείπουμε το κτίριο και τη διεύθυνση της Σωκράτους 57»!

Οι πιστωτές της εταιρείας ΓΡΑΜΜΗ Α.Ε. μας κάνουν έξωση από το κτίριο που, από τον Μάρτιο του 1990 ώς τώρα, ήταν μισθωμένο στην εταιρεία Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Α.Ε. Που σημαίνει ότι σ’ όλο το διάστημα εμείς, της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, είμαστε ενοικιαστές στο κτίριό μας. Η ΓΡΑΜΜΗ Α.Ε. βρίσκεται κάτω από τη διοίκηση των πιστωτών της και πρόσφατα σε ειδική εκκαθάριση. Εχει ασκηθεί αγωγή εξώσεως από τη ΓΡΑΜΜΗ Α.Ε., η οποία δικάσθηκε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2001.

Και τι δεν έχει δει το Κτίριο αυτό! Πολέμους, δικτατορίες, εμφύλιους, κατοχή, πείνα αλλά και μεγαλεία. Οσο για τη σιδερένια μαύρη εξώθυρα – την έχουν διαβεί σ’ επίσκεψη στη δημοσιογραφική κυψέλη βασιλείς, Πρόεδροι της Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί, πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες, πρέσβεις, πνευματικοί άνθρωποι. Και η Μελίνα στο πλευρό του Ζυλ Ντασσέν επισκέφθηκε και φωτογραφήθηκε στην Αίθουσα Γεωργίου Βλάχου μετά τον θρίαμβο του «Ποτέ την Κυριακή» στις Κάννες. Και η «Dream Team» με τους χρυσούς Ολυμπιονίκες Δήμα, Καχιασβίλι και όλα τα παιδιά του Χρήστου Ιακώβου ήρθαν για τα συγχαρητήρια, ενώ τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο που τιμά την Ελλάδα, τον τίμησε εκεί με δεξίωση ο πρόεδρος της «Καθημερινής Α.Ε.» κ. Αριστείδης Αλαφούζος με το πολιτιστικό τμήμα. Ατελείωτη η παρέλαση προσωπικοτήτων που θα συνεχιστεί. Η «Καθημερινή» και το κτίριο της Σωκράτους 57 δεν είναι απλώς ιστορικό, είναι η ίδια η ιστορία!

Στα δημοσιογραφικά γραφεία της κάθησαν ονόματα που ανήκουν στο Πάνθεον της δημοσιογραφίας. Κι όταν τα τανκς πέρασαν μπροστά από την Πολυκλινική, στη γωνία Πειραιώς και Σωκράτους, η εφημερίδα έδωσε την είδηση, προλαβαίνοντας, σε μονόστηλο και ανέστειλε την έκδοση για επτά χρόνια – όσο διήρκεσε η δικτατορία των συνταγματαρχών. Γιατί μόνον λογοκριτές δεν πέρασαν ποτέ την πόρτα της.

Απ’ αυτό το κτίριο, που το Σάββατο 3 Νοεμβρίου είναι η τελευταία φορά που γράφτηκε και βγήκε η «Καθημερινή» της Κυριακής στα γραφεία της Σωκράτους, φεύγουμε με ριζωμένη βαθιά τη γνώση ότι την «Καθημερινή» και τη Σωκράτους 57, την ιστορική μας διεύθυνση, την κουβαλούμε μέσα μας και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει!

Στην ιστορία των 82 της χρόνων -από το 1919 έως το 2001- υπάρχουν δύο χρόνια που, εμείς οι άνθρωποι της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ εφημερίδας, θέλουμε να τα ξεχάσουμε… Τον Μάρτιο του 1987 η Ελένη Βλάχου – Λούνδρα μεταβίβασε την ατομική της επιχείρηση εκδόσεως εφημερίδων και εντύπων, στην οποία περιλαμβάνεται και η ημερήσια πρωινή εφημερίδα με τον τίτλο-σήμα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, στην εταιρεία «ΓΡΑΜΜΗ Α.Ε. Παραγωγή και εκμετάλλευση μέσων μαζικής επικοινωνίας». Τον Μάιο του 1988 η έδρα της έκδοσης της εφημερίδας μεταφέρεται στην Παλλήνη Αττικής. Εμείς που πήγαμε εκεί, αφού ακούσαμε για τελευταία φορά τον ήχο των παλαιών πιεστηρίων που έκτοτε εσίγησαν, κουβαλήσαμε μέσα στο χαρτονιένιο κιβώτιο, μαζί με τη γραφομηχανή και τα μολύβια μας και τη βεβαιότητα πως θα ξαναγυρίσουμε. Με τα γεγονότα που μεσολάβησαν από τότε, ενώ η ίδια η εφημερίδα και οι συντάκτες αγωνιούσαν για την τύχη τους, ήρθε στα γραφεία της Παλλήνης ο κ. Αριστείδης Αλαφούζος και είπε: «Την παίρνω την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Βγαίνουμε». Τον Δεκέμβριο του 1988 η εταιρεία ΓΡΑΜΜΗ Α.Ε. μεταβίβασε το σύνολο της επιχείρησης έκδοσης της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, περιλαμβανομένου του σήματος – τίτλου, στον κ. Αριστείδη Αλαφούζο. Μέσα στον Δεκέμβριο ιδρύθηκε η ανώνυμος εταιρεία Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Α.Ε. από τους κ. Αριστείδη Αλαφούζο και Θεμιστοκλή Αλαφούζο.

Επιστροφή!

Η εφημερίδα και το συντακτικό προσωπικό μεταφέρθηκαν τον Ιανουάριο του 1989 στη Σταδίου 5. Τον Μάρτιο του 1990 -χαράς Ευαγγέλια!- σήμανε η ώρα της επιστροφής στη Σωκράτους 57. Φτερωμένη από τον νέο άνεμο που φύσηξε, με το νέο πνεύμα των εκδοτών η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έγινε σύγχρονη, εμπλουτίσθηκε με όλα τα μέσα της τελευταίας τεχνολογίας, οι συντάκτες έχουν στη διάθεσή τους υπολογιστές, ηλεκτρονική επαφή με τα μεγάλα φωτογραφικά πρακτορεία, με αποκλειστικότητες και επώνυμες ανταποκρίσεις στο καθημερινό και στο φύλλο της Κυριακής και με την αγγλική έκδοση της «KATHIMERINI» που φθάνει κάθε πρωί, μαζί με την Herald Tribune στα σπίτια και στα κιόσκια της Ελλάδας και της Κύπρου.

Παράδοση

και τεχνολογία

Από τότε, από το 1990 ώς σήμερα, τα δημοσιογραφικά γραφεία λειτούργησαν υποδειγματικά. Πλήθος ενθέτων και εντύπων στο κυριακάτικο φύλλο έφεραν κοντά στο παραδοσιακό αναγνωστικό κοινό της «K» και άλλες ομάδες αναγνωστών – οικονομολόγους, τεχνοκράτες, ερευνητές και μελετητές. Οι τελευταίοι βρήκαν στις «Επτά Ημέρες» το ένθετο που διεύρυνε και κατέγραφε τις γνώσεις σε ποικίλα θέματα.

Ολα αυτά έγιναν, και θα συνεχιστούν, γιατί εκδότες, διευθυντές, συντάκτες κι όλα τα γρανάζια της έκδοσης είμαστε μαζί. Βγάζουμε την «Καθημερινή» που θέλει δημοκρατία και ευρύ ανεξάρτητο πνεύμα για να συνταιριάσει ιδανικά την παράδοση με τις απαιτήσεις των σύγχρονων καιρών.

Η μετακόμιση

Οσο για τη μετακόμιση – αφορά μόνο τα βιβλία, τα έπιπλα, τα αρχεία. Τα άλλα όλα -εμείς- αρκεί να είμαστε μαζί και να βγάζουμε την «Καθημερινή» που οι αναγνώστες της έχουν δώσει την πρώτη θέση στις επιλογές τους. Είδηση δεν είναι η μετακόμιση, αυτή είναι μία φάση στην όλη τροχιά. Είδηση είναι ότι βγαίνει η «Καθημερινή», ίδια και απαράλλαχτη, από εμάς τους ίδιους, με στόχο να είναι πάντα καλύτερη. Το πνεύμα δεν άλλαξε, μόνον η διεύθυνση: Εθνάρχου Μακαρίου και Φαληρέως 2, στο Νέο Φάληρο, τηλεφωνικό κέντρο 48.08.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή