Σφοδρές αντιδράσεις για τις αλλαγές στο ΚΕΘΕΑ

Σφοδρές αντιδράσεις για τις αλλαγές στο ΚΕΘΕΑ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για την απόφασή της να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ εξαπολύουν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι εμπλεκόμενοι στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών φορείς. Μάλιστα, ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε χθες με το Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ότι «θέλουν να τελειώσουν με οτιδήποτε δεν μπορούν να ελέγξουν». Σήμερα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της νυν διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να συζητήσουν για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την αλλαγή στο διοικητικό καθεστώς του Οργανισμού.

Ειδικότερα, την περασμένη Δευτέρα, δημοσιεύθηκε πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία το Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ από 11μελές που είναι σήμερα γίνεται επταμελές και τα μέλη του, αντί να εκλέγονται από τη γενική συνέλευση του Οργανισμού, διορίζονται από τον υπουργό Υγείας. Το νυν Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ κάνει λόγο για αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης, η οποία «κλονίζει τον Οργανισμό συθέμελα και εισάγει την ανασφάλεια στους εργαζομένους, στους θεραπευόμενους και στη μεταξύ τους σχέση». Τα μέλη του Δ.Σ. δηλώνουν προσβεβλημένα και από την αναφορά της κυβέρνησης –όπως αυτή διατυπώθηκε κατά την άτυπη ενημέρωση των συντακτών μετά το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο– για «εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων χρηστής διοίκησης και διαχείρισης», σημειώνοντας ότι το ΚΕΘΕΑ ελέγχεται ετησίως από ορκωτούς λογιστές, δημοσιεύει επιμελώς ετήσιους απολογισμούς και «αποτελεί λαμπρή εξαίρεση στη σπατάλη, στα χρέη και στην έλλειψη αξιολόγησης και λογοδοσίας που μαστίζουν τον ευρύτερο χώρο του Δημοσίου και όχι μόνο». Δεν αποκλείουν δε το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η αλλαγή στο διοικητικό καθεστώς του ΚΕΘΕΑ δεν θα επηρεάσει την αποστολή, τον ρόλο, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του Οργανισμού. Σημειώνεται ότι η λογική που επικράτησε είναι ότι το κράτος πρέπει να έχει λόγο στη διοίκηση, με δεδομένο ότι η επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας προς το ΚΕΘΕΑ ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ του έχει παραχωρηθεί και ακίνητη δημόσια περιουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή