«Δύο ρυμουλκά και το εξτραδάκι μου…»

«Δύο ρυμουλκά και το εξτραδάκι μου…»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ιδρύσουν νέο σωματείο και μέσω αυτού να αλλάξουν τον κανονισμό προδιαγραφών και λειτουργίας των ρυμουλκών σχεδίαζαν οι τέσσερις επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ρυμουλκών, που συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων κατηγορούμενοι για εκβίαση και δωροδοκία. Αυτό προκύπτει από συνομιλίες μεταξύ των υπόπτων, που κατέγραψαν τα στελέχη της υπηρεσίας.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε την άνοιξη του 2018 και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, με τη σύλληψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη των συνολικά 18 ατόμων, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο συγκροτούσαν εγκληματική οργάνωση. Στόχος των τεσσάρων επιχειρηματιών, όπως περιγράφεται στα επίσημα δικαστικά έγγραφα, ήταν ο νέος κανονισμός λειτουργίας να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές αποκλειστικά των δικών τους σκαφών και μέσω του σωματείου, να ελέγξουν απόλυτα την αγορά σε πανελλαδικό επίπεδο. «Πάμε σε ένα σωματείο. Να συγχωνεύσουμε τα σωματεία, ένα Πανελλήνιο με νέα ονομασία και να προτείνει ο καθένας ό,τι θέλει. Εμείς οι τέσσερις δεν κάνουμε κουμάντο στην τελική;» ακούγονται να λένε μιλώντας στο τηλέφωνο δύο από τους επιχειρηματίες.

Για να πετύχουν τον στόχο τους, να ελέγξουν δηλαδή την αγορά και να πετάξουν έξω τους ανταγωνιστές τους, οι τέσσερις ιδιοκτήτες ρυμουλκών με τη συνδρομή των στενών συνεργατών τους είχαν εντάξει στο κύκλωμα τους έξι πλοηγούς του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, καθώς και τον προϊστάμενό τους, επικεφαλής του κεντρικού λιμεναρχείου της πόλης. Οι πλοηγοί, που θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, εισέπρατταν επιπλέον μισθό από τους τέσσερις επιχειρηματίες που κυμαινόταν από 1.000 έως 2.000 ευρώ, ενώ έπαιρναν και προμήθεια από 50 έως 100 ευρώ για κάθε πλοίο που ρυμουλκούσαν στο λιμάνι. Ο λιμενάρχης αντίστοιχα, τον οποίο οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι συχνά αποκαλούσαν «θείο», εισέπραττε μηνιάτικο 2.000 ευρώ αν και από τη δικογραφία προκύπτει ότι οι «εγκέφαλοι» του κυκλώματος δεν ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους. Την 11η Ιουλίου 2019, ενδεικτικά, καταγράφηκε η εξής συνομιλία:

– Λιμενάρχης: «Τι καλό μου ’χεις;».

– Συνεργάτης επιχειρηματία: «Θα σας κανονίσω κανά τάλιρο αύριο».

– Λιμενάρχης: «Σώπα ρε».

– Συνεργάτης επιχειρηματία: «Ναι, ναι».

Στη Θεσσαλονίκη πρωταρχικός στόχος των τεσσάρων διωκόμενων επιχειρηματιών ήταν να θέσουν εκτός αγοράς τον μοναδικό ανταγωνιστή τους, ιδιοκτήτη εταιρείας ρυμουλκών. Το κατάφεραν τον Ιούνιο του 2019, καθώς σε συνεργασία με τους πλοηγούς και τον λιμενάρχη τον εξανάγκασαν να αθετήσει συμβόλαιο με τη ναυτιλιακή εταιρεία κολοσσό MSC, προκαλώντας του ζημία άνω του 1,8 εκατ. ευρώ. Με ποιον τρόπο; Κατόπιν μεταξύ τους συνεννόησης, επέβαλαν στα πλοία που περίμεναν να δέσουν την υποχρέωση να συνοδεύονται όχι από δύο αλλά από τέσσερα ρυμουλκά, αντίθετα με όσα προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί. Ο «καθαρός» επιχειρηματίας δεν είχε τέσσερα ρυμουλκά και αφενός έπρεπε να καλύπτει το κόστος μεταφοράς ρυμουλκών του από την Καβάλα ή και τον Πειραιά και αφετέρου καθυστερούσε να εξυπηρετήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες – πελάτες του. Τελικά, διέκοψαν τη συνεργασία μαζί του και απευθύνθηκαν στον «συνεταιρισμό» των τεσσάρων, δίχως φυσικά να γνωρίζουν ή να ενδιαφέρονται για το τι συνέβαινε στο παρασκήνιο. Ο δικηγόρος της ζημιωθείσας εταιρείας κατήγγειλε όσα συνέβαιναν στις Εσωτερικές Υποθέσεις του Λιμενικού δίχως πάντως να υπάρξει αντίδραση.

Η έφοδος στον Πειραιά

Αντίστοιχες καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές υπάρχουν και για το λιμάνι του Πειραιά. Την 30ή Σεπτεμβρίου εξάλλου, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πειραιά αστυνομικοί έκαναν έφοδο στον Πλοηγικό Σταθμό Πειραιά και στα σπίτια πέντε πλοηγών και κατάσχεσαν κινητά, υπολογιστές και 19.000 ευρώ σε μετρητά. Στη διάρκεια της έρευνας μάλιστα συνελήφθη για απείθεια ο αρχιπλοηγός του Πειραιά καθώς, σύμφωνα με τη δικογραφία, προσπάθησε να κρύψει πειστήρια. Η εισαγγελική παραγγελία αφορούσε τα αδικήματα της δωροληψίας και δωροδοκίας καθώς και το αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης. «Δύο ρυμουλκά και το εξτραδάκι μου. Το διαδικαστικό είναι διαδικαστικό. Στον Πειραιά, εγώ θα σου πω ότι κάτω από ένα πεντακοσάρικο αυτές οι ιστορίες δεν πέφτουν» ακούγονται να λένε σε μεταξύ τους συνομιλία δύο πλοηγοί της Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή