«Επαναστατημένοι αναρχικοί»: Τρεις προκηρύξεις – γρίφος

«Επαναστατημένοι αναρχικοί»: Τρεις προκηρύξεις – γρίφος

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γρίφο για τους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής αποτελούν τρία κείμενα που αναρτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Διαδίκτυο και φέρουν την υπογραφή «Επαναστατημένοι αναρχικοί ένοπλοι αγωνιστές». Το πρώτο απ’ αυτά δημοσιοποιήθηκε τα ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου και διεκδικεί την ευθύνη μιας ένοπλης επίθεσης που, σύμφωνα με τον συντάκτη του κειμένου, έγινε εναντίον των ΜΑΤ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια. «Σήμερα το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου, γύρω στις 02.30 π.μ., στη γειτονιά των Εξαρχείων ακουγόταν ο ήχος από πέντε σφαίρες, οι οποίες ήρθαν από την οδό Χαρ. Τρικούπη ως επίθεση εναντίον του στρατιωτικού μπλόκου των ΜΑΤ. Τα αποτελέσματα της ένοπλης επίθεσης δεν είναι ακόμα σαφή, αλλά υποθέτουμε ότι κανείς μπάτσος δεν τραυματίστηκε/σκοτώθηκε», αναφέρεται στο κείμενο που αναρτήθηκε στο Athens Indymedia. Αξιωματικοί της ΓΑΔΑ που ρωτήθηκαν σχετικά αλλά και στελέχη από τις λεγόμενες «ειδικές» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. δεν επιβεβαίωσαν τα περί ένοπλης επίθεσης κατά των αστυνομικών, επισημαίνοντας ότι «δεν υπήρξε μαρτυρία ή εύρημα από το σημείο που να κατατείνει στο συμπέρασμα ότι πράγματι έγινε ένοπλη επίθεση κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ».

Βομβιστική επίθεση

Το μυστήριο με τους «Επαναστατημένους αναρχικούς» ενισχύθηκε την 5η Οκτωβρίου, όταν κείμενο με την ίδια υπογραφή (Επαναστατημένοι αναρχικοί ένοπλοι αγωνιστές) που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο, διεκδίκησε την πατρότητα της βομβιστικής επίθεσης σε στριπ κλαμπ της οδού Πειραιώς. Η βομβιστική επίθεση πράγματι συνέβη τα ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου και ήταν μάλιστα ιδιαίτερα ισχυρή. Αποδόθηκε αρχικά στον «πόλεμο της νύχτας» και την προανάκριση ανέλαβε το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας, όπως έχει συμβεί σε παρόμοιες υποθέσεις στο παρελθόν. Η ανάρτηση στο Indymedia ανέτρεψε τα δεδομένα και ξάφνιασε την ΕΛ.ΑΣ., υποχρεώνοντάς την να αντιμετωπίσει το συμβάν σαν τρομοκρατική επίθεση. Πάντως, αρμόδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν κενά και ανακολουθίες στους ισχυρισμούς και στα γραφόμενα των «Επαναστατημένων αναρχικών». Εξηγούν ότι η έκρηξη έγινε στις 3.50 π.μ. και όχι στις 2 π.μ. όπως αναφέρεται στο κείμενο, ενώ διαψεύδουν ότι η βόμβα πυροδοτήθηκε με τηλέφωνο, τονίζοντας ότι οι πυροτεχνουργοί εντόπισαν ευρήματα που παραπέμπουν σε φιτίλι.

Η τρίτη υπογραφή

Το τρίτο κατά σειράν κείμενο που φέρει την ίδια υπογραφή ανέβηκε στο Διαδίκτυο χθες, νωρίς το πρωί. Σ’ αυτό υπάρχουν αναφορές στην επίσκεψη του νυν υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Αθήνα και τα αστυνομικά μέτρα στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ το κείμενο καταλήγει κάνοντας εκ νέου αναφορά στην επίθεση της 27ης Σεπτεμβρίου στα ΜΑΤ στη Χαρ. Τρικούπη, που «αποσιωπήθηκε από τα ντόπια καθεστωτικά ΜΜΕ σε αγαστή συνεργασία με το κράτος». Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας επισημαίνουν ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο θέμα των Εξαρχείων και όχι μόνο είναι πιθανό να πυροδοτήσουν αντίδραση. Ωστόσο, εκφράζουν επιφυλάξεις για την εγκυρότητα και βασιμότητα των ισχυρισμών που διατυπώνονται στα συγκεκριμένα κείμενα, ερευνώντας το ενδεχόμενο να πρόκειται για ψευδείς αναφορές με σκοπό τη «δημιουργία κλίματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή