Εξηγήσεις για το City Plaza ζητεί το ΕΔΔΑ

Εξηγήσεις για το City Plaza ζητεί το ΕΔΔΑ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξηγήσεις από τη χώρα μας για τη μεταχείριση της ιδιοκτήτριας του City Plaza, Αλίκης Παπαχελά, ζητεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, το ΕΔΔΑ, στο οποίο προσέφυγε η κ. Παπαχελά τον Μάρτιο του 2018, ρωτά το ελληνικό κράτος εάν η κατάληψη του ξενοδοχείου από τους μετανάστες και τους αλληλέγγυους παραβίασε το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιοκτησίας της προσφεύγουσας, υπό το πρίσμα της φερόμενης άρνησης από το κράτος να την προστατεύσει και να την αποζημιώσει. Η χώρα μας έχει διορία λίγων μηνών να ανταποκριθεί στο ερώτημα, αλλιώς κινδυνεύει να καταδικαστεί.

Μιλώντας στην «Κ» η κ. Παπαχελά δηλώνει δικαιωμένη. «Δεν είναι μόνο οι ανυπολόγιστες ζημιές που υπέστη η περιουσία μου, αλλά και το ηθικό κομμάτι, η δολοφονία χαρακτήρα. Αυτά που συνέβησαν στην προκειμένη περίπτωση αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία». Θυμίζεται ότι το κτίριο καταλήφθηκε στις 22 Απριλίου 2016 και απελευθερώθηκε τον φετινό Ιούλιο. «Η μόνη φορά που με πήραν από ΓΑΔΑ ήταν την ημέρα που άδειασε το ξενοδοχείο, για να τους δώσω κατάθεση. “Τώρα;” τους λέω. “Πού ήσασταν τόσο καιρό;”. Εδωσα κατάθεση και περιμένω να ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών από το αρμόδιο γραφείο».

Οπως λέει η δικηγόρος της κ. Παπαχελά, Ηλέκτρα Κούτρα, από τον Οκτώβριο του 2016 είχαν ζητήσει από την πολιτεία ν’ αναλάβει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε μια πολίτη. «Παράλληλα ζητήσαμε και από τους αλληλέγγυους να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με την Αλίκη και να απαιτήσουν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα όλων, δηλαδή και των προσφύγων που είχαν κληθεί να διαμείνουν σε μέρος του ξενοδοχείου, αλλά και της ίδιας που έχανε εισοδήματα, βαρυνόταν με δυσβάστακτους φόρους για περιουσία που δεν μπορούσε να αξιοποιήσει, με αποτέλεσμα να κατάσχεται το ίδιο της το σπίτι. Η πρόσκλησή μου να ζητηθεί από κοινού, είτε μετεγκατάσταση των προσφύγων σε χώρο αντίστοιχης άνεσης είτε αποζημίωση της ιδιοκτήτριας για τη βλάβη της, δεν έγινε δεκτή». Σύμφωνα με την κ. Κούτρα, «κανείς δεν δικαιούται να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα με έμβλημα τα δικαιώματα, γιατί έτσι, τους κάνει ζημιά, δεν τα βοηθά. Η “οπτική” ότι για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα κάποιων είναι “οκ” να παραβιαστούν τα δικαιώματα άλλων, κάνει ζημιά στο αντιρατσιστικό κίνημα, απαξιώνει την αλληλεγγύη και στην πραγματικότητα οπλίζει τη ρατσιστική ρητορική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή