Σε πρώτο πλάνο το δημογραφικό για την Εκκλησία

Σε πρώτο πλάνο το δημογραφικό για την Εκκλησία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δόσεις κριτικής προς την πολιτεία, αλλά και αυτοκριτικής προς την Εκκλησία από τον κεντρικό εισηγητή της συνεδρίασης, καταπιάστηκε χθες η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος με το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αίτια του εθνικού και θεολογικού αυτού φαινομένου και κυρίως στην υποτίμηση της μητρότητας και των ανεπιθύμητων παιδιών, στην έλλειψη πνευματικής καθοδήγησης των ανθρώπων, στην εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού ως προς την τεκνογονία, καθώς και στην απουσία μακροχρόνιας και σταθερής στρατηγικής».

Ειδικότερα, ο εισηγητής επί του θέματος, μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, χαρακτήρισε το δημογραφικό πρόβλημα «ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας» και τόνισε πως «οδεύει προς μη αναστρέψιμη πορεία και καθίσταται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδος, αφού απειλεί όχι μόνο την εθνική μας ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα, αλλά και το μέλλον του έθνους».

Σχετικά με τον ρόλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο κ. Γαβριήλ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που η Εκκλησία είχε λάβει στο παρελθόν για την αντιμετώπιση του δημογραφικού (π.χ. το πρόγραμμα οικονομικής πριμοδότησης της γέννησης τρίτου τέκνου στην περιοχή της Θράκης, για το οποίο από το 1999, που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, έχει δώσει 14.700.937 ευρώ, τη συστηματική ανάπτυξη της ποιμαντικής της οικογένειας, τη δημιουργία σε όλες τις μητροπόλεις εκκλησιαστικών παιδικών σταθμών, σχολών γονέων, κέντρων συμπαραστάσεως οικογένειας κ.ά.). Μάλιστα, ο κ. Γαβριήλ υποστήριξε ότι οι ρίζες του δημογραφικού συνδέονται με την έλλειψη πνευματικότητας ή και με πνευματική ασθένεια.

Από την πλευρά του, στην εισήγησή του ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος –με θέμα: «Η “γενοκτονία” των συγχρόνων Ελλήνων και τα δημιουργηθέντα εξ αυτής: εργασιακόν πρόβλημα (ανεργία των νέων), αδυναμία δημιουργίας νέων οικογενειών, άμβλυνσις των ηθών, μονογονεϊκές οικογένειες, ομόφυλα ζευγάρια»– αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα ως «γενοκτονία κατά συρροήν». Ενδεικτικά, εστίασε και στις αμβλώσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ηθελημένη γενοκτονία. Η Εκκλησία, επισήμανε, έχοντας ως στόχο την προστασία του παιδιού για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, καθιέρωσε επίσημα «Ημέρα κατά των Εκτρώσεων», ονομάζοντας τον εορτασμό «Ημέρα του αγέννητου παιδιού».

Ο κ. Μακάριος πρόσθεσε ότι μία άλλη μορφή γενοκτονίας πραγματοποιείται στους ελληνικούς δρόμους, στους οποίους τα τελευταία 50 χρόνια έχουμε 120.000 νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα, 350.000 αναπήρους και δύο εκατομμύρια τραυματίες. Γι’ αυτό και πρότεινε, η Εκκλησία να δώσει μαθήματα ηθικής και οδικής συμπεριφοράς, στα κατηχητικά, στις κατασκηνώσεις, στους κύκλους και στα κηρύγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή