Στο κόκκινο το νοσοκομείο Μυτιλήνης

Στο κόκκινο το νοσοκομείο Μυτιλήνης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «έμφραγμα» στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, που προκύπτει από την έλλειψη προσωπικού και τη συνεχή αναζήτηση σε αυτό υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης από αιτούντες άσυλο, περιγράφουν στην «Κ» ο πρόεδρος της Eνωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Αλέξανδρος Ζάμπρας, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Στρατής Κλεάνθης.

Στο μοναδικό νοσοκομείο της Λέσβου των 85.000 κατοίκων προστίθεται ακόμα μία «πόλη»… ασθενών. Ο κ. Κλεάνθης σπεύδει να διευκρινίσει ότι οι αιτούντες άσυλο, 15.000 σε όλη τη Λέσβο, συγκροτούν τη δεύτερη μεγαλύτερη «πόλη» μετά τη Μυτιλήνη και δεν μπορούν να συγκριθούν με την καλοκαιρινή περίοδο και την έλευση τουριστών. «Μετά την πρώτη μέρα των αφίξεων, το 90% των νεοεισερχομένων αναμένεται να έρθει στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, αφού οι περισσότεροι είναι ταλαιπωρημένοι από το ταξίδι και τις κακουχίες που έχουν περάσει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών κ. Ζάμπρας επισημαίνει τη δυσκολία μετακίνησης εκατοντάδων αιτούντων άσυλο έως το νοσοκομείο από το κέντρο υποδοχής της Μόριας, ενώ ήδη το νοσοκομείο παρουσιάζει έλλειψη γιατρών, με συνέπεια να επιβαρύνονται κυρίως η παθολογική, η μαιευτική και η παιδιατρική κλινική. Μάλιστα, ο κ. Κλεάνθης εξηγεί ότι στη μαιευτική κλινική το 50% είναι ντόπιες εγκυμονούσες και το άλλο 50% αιτούσες άσυλο. Επιπροσθέτως, έχουν επιβαρυνθεί τα επείγοντα και τα τακτικά ιατρεία, ενώ SOS εκπέμπει η μονάδα τεχνητού νεφρού, όπου τα κρεβάτια των αιμοκαθαριζόμενων είναι συγκεκριμένα σε αριθμό και εξοπλισμό και οι θεραπείες εκτελούνται με ωράριο, με αποτέλεσμα να τινάζονται όλα στον αέρα από την αύξηση της ζήτησης. Εκκληση να μεταφερθούν αυτές οι ευάλωτες περιπτώσεις κατά προτεραιότητα στην ηπειρωτική Ελλάδα κάνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λέσβου, Δημήτρης Σαξιώνης.

Ενα άλλο μείζον ζήτημα που απασχολεί γιατρούς και νοσηλευτές είναι η αδυναμία συνεννόησής τους με τους αιτούντες άσυλο. «Δεν υπάρχουν διερμηνείς, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εξυπηρέτηση όλων των ασθενών, ενώ κινδυνεύουν ζωές από αυτή την έλλειψη επικοινωνίας», εξηγούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

Τόσο η Ενωση Γιατρών όσο και ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου επαναλαμβάνουν την πρόταση που έχουν θέσει εδώ και ενάμιση χρόνο στο υπουργείο Υγείας: να δημιουργηθεί μια δομή πρωτοβάθμιας περίθαλψης εντός του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας. «Οι συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν ανανεώνονται, γιατροί δεν υπάρχουν στο ΚΥΤ. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί μια δομή μέσα στον καταυλισμό που θα εξυπηρετεί τους αιτούντες άσυλο και τα βαρύτερα περιστατικά να μεταφέρονται στο νοσοκομείο, το οποίο πρέπει να αποσυμφορηθεί και να στελεχωθεί με περισσότερους γιατρούς και προσωπικό», καταλήγει ο κ. Ζάμπρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή