Σωτηρία χιλίων ατόμων με 11 μποφόρ

Σωτηρία χιλίων ατόμων με 11 μποφόρ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνειρο για μια καλύτερη ζωή αναμετριέται με κάθε εμπόδιο, φυσικό ή ανθρώπινο. Ετσι και οι «τουλάχιστον χίλιοι» -σύμφωνα με το Λιμενικό- λαθρομετανάστες που εντοπίσθηκαν χθες τα ξημερώματα μέσα στο 50 μέτρων μότορσιπ «Μπρέλνερ», το οποίο έπλεε ακυβέρνητο 17 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Ζακύνθου, δεν υπολόγισαν ούτε την κούραση ούτε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης εντός του σκάφους, αλλά ούτε και τους σφοδρούς ανέμους -εντάσεως έως και 11 μποφόρ- που έπνεαν τις τρεις τελευταίες ημέρες.

«Φορτώθηκαν» με όση ελπίδα και κουράγιο τους είχε απομείνει, στοιβάχθηκαν σαν σαρδέλες μέσα στο μικρό σκάφος και ξεκίνησαν για την Ευρώπη. Ποτέ άλλοτε δεν έχουν καταγραφεί,στη Μεσόγειο, τόσοι λαθρομετανάστες σε ένα σκάφος.

Το 50 μέτρων μότορσιπ «Μπρέλνερ», σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις μαρτυρίες των λαθρομεταναστών ξεκίνησε από κάποια ερημική παραλία της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία. Στο ταξίδι, όμως, ο καιρός χάλασε γρήγορα και το μικρό σκάφος με τους λαθρομετανάστες κινδύνευε να βρεθεί στον βυθό της αγριεμένης θάλασσας. Τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν το μότορσιπ έπλεε νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Μαραθιά της Ζακύνθου σημειώθηκε πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο, με αποτέλεσμα να μείνει ακυβέρνητο και να κινδυνεύει να βυθισθεί. Από το μότορσιπ, όταν διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να επιδιορθώσουν τη βλάβη, αποφάσισαν να επικοινωνήσουν με τα Κέντρα Ερευνας και Διάσωσης, μέσω ενός διεθνούς αριθμού, σε Αθήνα, Ρώμη και Αγκυρα.

Μόλις οι Λιμενικές Αρχές έλαβαν το σήμα κινδύνου, οργάνωσαν μια γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων στο μότορσιπ. Αρχικώς πλησίον του σκάφους με τους λαθρεπιβάτες κατέπλευσε το επιβατηγό πλοίο «Ζάκυνθος» και το φορτηγό «Κίμωλος» τα οποία παρέμειναν έως ότου αποφασισθεί τι θα γίνει. Τελικώς δώθηκε εντολή στο «Ζάκυνθος» να ρυμουλκήσει το μότορσιπ στο λιμάνι της Ζακύνθου. Κάτι, όμως, που ήταν πολύ δύσκολο λόγω των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών. Τελικά το μότορσιπ έφθασε ρυμουλκούμενο στο λιμάνι της Ζακύνθου αργά χθες το απόγευμα.

Στη Ζάκυνθο οι λιμενικοί που ανέβηκαν πάνω στο σκάφος έμειναν «άφωνοι» από την εικόνα που αντίκρισαν. Μέχρι αργά το βράδυ είχαν καταμετρηθεί 218 άτομα, μεταξύ των οποίων,135 παιδιά, 72 γυναίκες και 11 άνδρες. Πενήντα συνολικά άτομα διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο ενώ εξεταζόταν το ενδεχόμενο ο κύριος όγκος των επιβαινόντων στο σκάφος να οδηγηθούν στο κλειστό γυμναστήριο του νησιού για να φιλοξενηθούν και να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου κ. Γ. Αγαλιάνης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η κοινωνία του νησιού είναι φιλόξενη και ότι οι περισσότεροι λαθρομετανάστες θα φιλοξενηθούν στο γυμναστήριο της πόλης το οποίο, όμως, δεν διαθέτει επαρκείς χώρους υγιεινής.

Κατά πληροφορίες, οι λιμενικές Αρχές μέχρι αργά χθες το βράδυ εξέταζαν ορισμένες παραμέτρους της συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως: Οι περίπου χίλιοι επιβαίνοντες στο μότορσιπ δεν εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα, άρα δεν μπορεί να τους απαγγελθούν κατηγορίες για παράνομη είσοδο. Οι επιβαίνοντες είχαν προορισμό την Ιταλία και το σκάφος τους έμεινε ακυβέρνητο 17 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Οι ελληνικές Αρχές τους διέσωσαν, οδηγώντας τους σε ελληνικό έδαφος, όπως είχαν υποχρέωση.

Εαν, τελικώς, οι επιβαίνοντες στο μότορσιπ «Μπρέλνερ» καταγραφούν ως άτομα που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα, τότε ο συνολικός αριθμός των λαθρομεταναστών από τις αρχές του έτους θα ξεπεράσει τον αριθμό ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, των 6.000 ατόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή