«Ναι» στον αντικαπνιστικό νόμο

«Ναι» στον αντικαπνιστικό νόμο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη θετική ψήφο των βουλευτών της Ν.Δ., του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ και την ικανοποίηση των εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας από τη μία, και με τις έντονες ενστάσεις από τους εκπροσώπους των αστυνομικών, των εστιατόρων, των «ατμιστών» και των πρακτορείων ΟΠΑΠ από την άλλη, εισάγονται την ερχόμενη Τρίτη προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής οι διατάξεις που αφορούν την αυστηροποίηση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Χθες ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας από ΝΠΠΔ σε ΝΠΙΔ, την απορρόφηση αρμοδιοτήτων του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας από το νέο ΕΚΑΒ, και την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, με την ψήφιση επί της αρχής του σχεδίου νόμου από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής.

Υπέρ των άρθρων για τον αντικαπνιστικό νόμο και το «νέο ΕΚΑΒ» τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιφυλάχθηκαν για τη συζήτηση στην Ολομέλεια το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Υπενθυμίζεται ότι οι νέες παρεμβάσεις που εισάγουν οι διατάξεις για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος είναι η ουσιαστική –αυτοτελής– εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας στους ελέγχους, η άρση της δυνατότητας του καπνίζειν σε καζίνο και μεγάλα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική, αλλά και η επέκταση της απαγόρευσης σε υπαίθριους χώρους όπου δραστηριοποιούνται παιδιά.

Οι διατάξεις αυτές, τις τρεις ημέρες συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δεν προκάλεσαν αρνητικές αντιδράσεις από τους βουλευτές ενώ και στην ακρόαση των φορέων εκφράστηκαν θετικά οι εκπρόσωποι επιστημονικών Εταιρειών όπως η Καρδιολογική και η Πνευμονολογική.

Σοβαρές διαφωνίες διατυπώθηκαν για άλλη μία φορά από τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Γρηγόριος Γερακάκος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «εκεί όπου απέτυχαν οι άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, καλούνται οι Ελληνες αστυνομικοί να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά χωρίς προετοιμασία, εκπαίδευση και ενημέρωση» και κάλεσε τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να επανεξετάσει την προτεινόμενη ρύθμιση, ώστε να μην αποδυναμωθεί η κύρια αποστολή της αστυνομίας που είναι η αποτροπή και καταστολή εγκλημάτων.

Αντίθετος σε μία γενική απαγόρευση του καπνίσματος η οποία «δεν προβλέπει τις ιδιαιτερότητες της χώρας, ούτε τους τρόπους διασκέδασης των Ελλήνων», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος εστίασε και στα αυστηρά πρόστιμα εις βάρος των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβάτες πελάτες, τα οποία ξεκινούν από 500 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και σε αφαίρεση της άδειας της επιχείρησης. Για «κατάφωρη αδικία» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στην ίση –από τον νόμο– αντιμετώπιση του συμβατικού με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Πρακτόρων ΟΠΑΠ ζήτησε –με αφορμή την πρόβλεψη για καθολική εφαρμογή του νόμου και σε χώρους τυχερών παιγνίων– να υπάρξει μεταβατικό διάστημα ενός έτους για την εφαρμογή της διάταξης. Εξέφρασε δε τον κίνδυνο η απαγόρευση του καπνίσματος να στρέψει πολλούς «παίκτες» σε παράνομες λέσχες.

Την απόλυτη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο με όλες τις δυνατότητες τις οποίες έχει, μεταξύ των οποίων και την αστυνομία, εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας «είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία και η προσπάθεια να γίνει στο σύνολό της». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή