Πρ. Παυλόπουλος: «Οι καιροί ου μενετοί»

Πρ. Παυλόπουλος: «Οι καιροί ου μενετοί»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αναφορές στις αρχές, στις αξίες και στις ιδέες επί των οποίων χτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ανάληψης κοινών πολιτικών και θεσμικών δράσεων από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δύο μορφές κρίσης της εποχής μας, η οικονομική και η προσφυγική: «Αν δεν αντιμετωπισθούν αποτελεσματικώς, θα πλήξουν την πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση και, άρα, την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη συνεδρίαση του Arraiolos Group, στο οποίο συμμετέχουν οι μη εκτελεστικοί αρχηγοί κρατών της Ε.Ε., στη 15η ετήσια συνάντησή τους που αυτή τη φορά πραγματοποιείται στην Αθήνα.

«Οι καιροί ου μενετοί. Που σημαίνει, σε ελεύθερη απόδοση, “οι καιροί δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε”. Νομίζω –ορθότερα, είμαι βέβαιος– ότι η ρήση αυτή του Θουκυδίδη εκφράζει στο ακέραιο τη σημερινή “αγωνία” της Ευρώπης μας, άρα την “αγωνία” του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος για να συνεχίσει: «Πρέπει, δίχως χρονοτριβή, να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα προς την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτός είναι ο δρόμος της ευθύνης μας αλλά και της καταξίωσής μας. Ή θα προχωρήσουμε, εδώ και τώρα, ή η όποια στασιμότητα θα οδηγήσει, μοιραία, σε οπισθοδρόμηση».

Ειδικώς για το μείζον ζήτημα της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, και ενώ σε αυτό τείνει να προσδώσει νέες διαστάσεις η πολεμική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, ο κ. Παυλόπουλος έθεσε και το θέμα της στάσης μη αλληλεγγύης που επιδεικνύουν κράτη-μέλη της Ε.Ε. προς τις χώρες εκείνες οι οποίες –όπως η Ελλάδα– βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αναφερόμενος μάλιστα και στην πτυχή της επιβολής κυρώσεων προς τα κράτη εκείνα που τηρούν τέτοια στάση: «Δικαιολογείται η ανάληψη δράσης εκ μέρους της Ε.Ε. για τη διαμόρφωση ενός αυστηρού πλαισίου εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης, με ρητή πρόβλεψη συγκεκριμένων κυρώσεων».

Πρ. Παυλόπουλος: «Οι καιροί ου μενετοί»-1

«Εχουμε χρέος να εντείνουμε τη συλλογική προσπάθεια για την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ολοκλήρωσης», υπογραμμίζεται στη Διακήρυξη των Αθηνών, που συνυπέγραψαν οι δώδεκα αρχηγοί κρατών της «Ομάδας Arraiolos», τους οποίους φιλοξένησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «οι καιροί δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην πτυχή της αλληλεγγύης και σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κρίσεων τέτοιου περιεχομένου: «Η πρόσφατη κρίση χρέους ορισμένων κρατών-μελών της Ε.Ε. και, κατ’ εξοχήν, της Ευρωζώνης, παρέχει ένα άκρως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του πώς οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, με ακόμη πιο αποφασιστικά βήματα, την αρχή της αλληλεγγύης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης εν γένει, τόσο στην Ε.Ε. όσο και, κυρίως, στον στενότερο κύκλο της Ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στις συζητήσεις «για μετατροπή του ΕΜΣ σε ένα πραγματικό και αυτοτελές Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Στην Αθήνα, για τη σύνοδο, έφθασαν οι πρόεδροι της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας, της Λετονίας, της Σλοβενίας, της Εσθονίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Ιρλανδίας.

«Εχουμε χρέος να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τη συλλογική μας προσπάθεια για την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, βασιζόμενοι στις κοινές μας αξίες», τονίζεται στη Διακήρυξη των Αθηνών. «Τους τελευταίους μήνες, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Είναι η πρώτη φορά που κάποιοι συζητούν πλέον την ανατροπή ενός ή περισσότερων βημάτων της ολοκλήρωσης, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων ή η κατάργηση κοινών θεσμών. Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος εκφράζει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια ισχυρή Ε.Ε. χωρίς αποκλεισμούς, που έχει κοινούς θεσμούς, που συνεχώς αξιολογεί το έργο της με κριτικό πνεύμα και έχει την ικανότητα να μεταρρυθμίσει την οντότητά της, μια Ενωση που στηρίζεται στους πολίτες της και στα κράτη-μέλη της, ως ζωτικής σημασίας βάση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή