Η Ιεραρχία αναγνωρίζει τη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας – Τηλεφωνική επικοινωνία Βαρθολομαίου με Ιερώνυμο

Η Ιεραρχία αναγνωρίζει τη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας – Τηλεφωνική επικοινωνία Βαρθολομαίου με Ιερώνυμο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκτό έγινε το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Ιεραρχία, που αποτελείται από τους 80 μητροπολίτες της χώρας, αναγνώρισε τη νέα αυτοκέφαλη εκκλησία και πλέον ο Αρχιεπίσκοπος θα μνημονεύει και θα συμπεριλάβει στην ορθόδοξη οικογένεια τον Αρχιεπίσκοπο της Ουκρανικής Εκκλησίας Επιφάνιο μετά τον Αρχιεπίσκοπο Πρέσοφ και μητροπολίτη πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας, Ραστισλάβο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ιεράρχες υπερψήφισαν την εισήγηση του κ. Ιερώνυμου δια βοής.

Κατά πληροφορίες της «Κ» ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επικοινώνησε μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και τον ευχαρίστησε τόσο εκείνον όσο και την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, που στάθηκαν αρωγοί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο θέμα της Αυτοκεφαλίας της ουκρανικής εκκλησίας. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αξιοποιώντας την πρωτοβουλία που του δίνει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, αποφάσισε να παρατείνει την τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας, που ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώθηκε χθες Παρασκευή, για μία ημέρα –άρα, τυπικά, να προχωρήσει σε έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας– ώστε να συζητηθεί κατ’ αποκλειστικά το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Μάλιστα, στη σημερινή συνεδρίαση εισηγητής επί του θέματος ήταν ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος, γεγονός που συμβαίνει πολύ σπάνια, και ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερη πολιτική αξία. Με την απόφαση αυτή, ο κ. Ιερώνυμος ήθελε να στείλει προς πάσα κατεύθυνση σαφές μήνυμα υπέρ της αποδοχής του αιτήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου βασίστηκε στις εισηγήσεις των δύο αρμόδιων επιτροπών της Ιεραρχίας. Συγκεκριμένα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει περί του ζητήματος την εισήγηση των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων (υπό την προεδρία του μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού) και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων (υπό την προεδρία του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου).  Οι επιτροπές στο κοινό πόρισμά τους εισηγήθηκαν την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας έχοντας μεταξύ των επιχειρημάτων τους, σύμφωνα με πληροφορίες, και τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος σε παλαιότερες ιδρύσεις ή επανιδρύσεις Εκκλησιών, όπως αυτές της Αλβανίας και της Τσεχίας. «Θεωρήσαντες το θέμα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας εξ επόψεως κανονικής, ου μην αλλά και νομικής, ευσεβάστως εισηγούμεθα ότι ουδέν το κωλύον την αναγνώρισιν του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και την απόλυτον εναρμόνισιν και συμπόρευσιν της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου» καταλήγει το πόρισμα.

Ακολούθως, στη σημερινή συνεδρίαση ο κ. Ιερώνυμος έκανε σύντομη αναφορά στον συνοδικό θεσμό και την διοικητική οργάνωση της Εκκλησίας, καθώς και στον θεσμό της Αυτοκεφαλίας. Σημείωσε δε ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας παρέμενε πάντοτε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο παραιτήθηκε εκ της κανονικής του δικαιοδοσίας, για να ενταχθεί στην κοινωνία των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, πράξη την οποία το Πατριαρχείο Μόσχας αποδοκιμάζει ως αντικανονική, σαν να ανήκε κανονικώς σε αυτό.

Τέλος, αφού χαρακτήρισε την ανακήρυξη της εκκλησιαστικής Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας ιδιαιτέρως επωφελή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και πολύτιμη για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο αδελφών αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, της Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας, εισηγήθηκε «την αναγνώρισιν υπό της ημετέρας Εκκλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας».

Ακολούθησε διάλογος και τοποθετήσεις Ιεραρχών και τελικά η Ιεραρχία απεφάσισε να αποδεχθεί την απόφαση της προηγούμενης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (από 28/8/2019) και την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Δηλαδή, αναγνωρίζει «το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας» όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Επτά Μητροπολίτες ζήτησαν την αναβολή λήψης απόφασης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή