«Εφθασε η ώρα της αλήθειας για το νέο ΕΣΥ»

«Εφθασε η ώρα της αλήθειας για το νέο ΕΣΥ»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η περίοδος χάριτος έληξε» διεμήνυσε χθες ο υπουργός Υγείας Πρόνοιας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος στους προέδρους των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας της χώρας, κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης του Συμβουλίου ΠεΣΥ, καλώντας τους να δραστηριοποιηθούν πάραυτα, προκειμένου να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα στους πολίτες. Και έδωσε το στίγμα, επισημαίνοντας ότι από σήμερα οφείλουν να ρίξουν το βάρος των εργασιών τους, μεταξύ άλλων, στην ποιότητα των υπηρεσιών που τα νοσοκομεία παρέχουν στους πολίτες, στην άμεση λειτουργία των γραφείων υποδοχής ασθενών -σήμερα αναμένεται να λάβουν εγκύκλιο με λεπτομερείς οδηγίες-, στην οργάνωση των απογευματινών ιατρείων και στα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στα απογευματινά ιατρεία, σημείωσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει γνώση των πρακτικών προβλημάτων που υπάρχουν σε ορισμένα νοσοκομεία που αφορούν στις υποδομές, τα οποία χαρακτήρισε ως αντιμετωπίσιμα. Και πρόσθεσε «δεν θα αφήσουμε σε κανέναν να τα προβάλει ως πρόσχημα για την τυχόν αναστολή λειτουργίας του θεσμού».

Ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε τους «μικρούς υπουργούς» και για τις αρμοδιότητες των διοικητών των νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι καλούνται -υπό την εποπτεία των ΠεΣΥ- να σηκώσουν στην αρχή το κύριο βάρος της καλής οργάνωσης και λειτουργίας των νοσοκομείων. Επεσήμανε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν καλές υπηρεσίες υγείας χωρίς σωστή διοίκηση αλλά και θεσμικό πλαίσιο λετουργίας αυτών που την ασκούν. Παράλληλα, ευχαρίστησε τους προέδρους για το έργο που άσκησαν έως τώρα στα νοσοκομεία και το οποίο βοήθησε σημαντικά το ΕΣΥ.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, τόσο ο υπουργός όσο και οι πρόεδροι των ΠεΣΥ εστίασαν κυρίως σε θέματα που αφορούν στην προσαρμογή των υπηρεσιών που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας στο ευρώ -το κόστος του έργου υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 2,7 δισεκατομμύρια δραχμές-, την οργάνωση των ΠεΣΥ για την εφαρμογή του νέου νόμου για τις προμήθειες καθώς και την εισαγωγή μηχανοργάνωσης στις μονάδες υγείας αλλά και τεχνολογιών πληροφορικής.

– Απαράδεκτο χαρακτήρισε το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για το θέμα των απογευματινών ιατρείων η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης. Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου, ενώ όπως επεσήμανε ο πρόεδρός της Ευστράτιος Πλωμαρίτης, «υποστηρίζουμε τη λειτουργία των νοσοκομείων και τα απογεύματα, αλλά χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του ασθενή. Το βάρος, επεσήμανε, πρέπει να σηκώσουν αποκλειστικά το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία». Π.Μπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή